Zapocinjanje posla

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
J.Vlada
Majstor

Post by J.Vlada »

maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Jedan je Fis.
Preterali su malo sa brojkama ali jesu ozbiljan gigant
Southzion
Zarezivač olovaka

Post by Southzion »

Ok, moje ideje za seriju su ... lakirnica gde bi profi radio frontove mdf sa cnc obradom, dobar marketing i snabdevanje aksom stolara i hobista koji nemaju uslove za taj rad a izbegavaju iz razloga cimanja oko toga, ovako evo lepo katalog frontova izaberite za vasu kuhinju i bice kad i korpusi, a sutra uv lak za serijske proizvodjace pa dalje,nesto poput alfa enterijer NS..... drvene zidne obloge camovina,aris,(video sam u Litvanijj neka firma radi cetinare samo) mozda i neki liscari, vrhunska povrsinska obrada, cetkanje uljenje imitiranje starog drveta itd (ima mali milion oscilacija) ciljna grupa apartmani, novogradnja i dizajneri, saloni ... proizvodnja kupatilskog namestaja ekonomik,standard,premium,unikat serije ciljan grupa trgovxi keramike, novogradnja, apartmani,dizajneri... Dok ovo pisem, pade mi na pamet, da treba kupiti aute na struju napraviti solarne panele i dzabe gorivo. Uposliti 3 komada u taxi i lova do krova posle 3-4 god... :D

Ne znam sve mi sareno, vi ste ljudi iz prakse, bolje znate sigurno od mene u koji biznis uloziti, sta je trend, pa eto ako imate predlog, tu sam kao i vi da prodiskutujemo
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Kupatilski namestaj je sitna lova. U lux modelima ima para ali se prodaje ekonomik. Ja bi to zaobisao.
Farbara je dobra prica ali sve mora biti top da bi zazivelo kako treba...a nece i nigde nije. Jednostavno, tesko je upakovati savrsen rezultat (koji podrazumeva i 3 ponavljanja, zarad rezultata) u trzisnu cenu. Mnogo kupaca, mnogo komentara. Onaj sto placa, skupo mu...a i bila ona pecka tamo... Zeznuto...
Zidne obloge...toga mislim da nema mnogo kod nas a da rade nesto inovativno. Uz dobar marketing i jos bolji proizvod, mozda bi i dalo rezultate.
Treba samo biti drugaciji, inovativniji,... Topla voda...
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Europalete dobro idu kako sam čuo
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Kod nas se srozala cena a posao je bio odlican.
Nema tih drljavih poslova u kojima moze dobro da se zaradi. Za dobru lovu mora da se ulozi :)
J.Vlada
Majstor

Post by J.Vlada »

Kod nas je malo problem i nacin razmisljanja. Zaradjivanje "dobre kinte" je proces koji traje malo duze nego sto mi to zamisljamo...

Mnogo je vaznije da se proizvede i proda velika kolicina nego kolika je zarada po komadu.
Ali to kod nas ne vazi... Kod nas je kontra kao i sve ostalo ....
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Potpuno se slazem ali je za start jako vazno odabrati posao koji ce inicijalno donositi vecu dobit, kako bi imao "vetar u ledja" i hvatati zalet dok se dobit sa vremenom smanjuje, a smanjivace se, komsija ce prvi da prepise :ironisk:
Sa mnogo para za start je lakse ali u ogranicenom budzetu stvari idu jako sporo
J.Vlada
Majstor

Post by J.Vlada »

Evo jedan prost primer ...
Kad bi pravio kalkulaciju za ovakav "orman" ( ako moze tako da se nazove ) kolika bi zarada po komadu trebala da bude?
Cista zarada je razume se da su svi troskovi uracunati (materijal, rad, ambalaza, amortizacija, rezijski troskovi , porezi itd...)

Image

Image
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Na pobrojano se dodaje i amortizacija, razvoj i rast,...
Za sve ove velike, Matise, Forme Ideale i slicne, i 1 euro bi bio prihvatljiva zarada a naravno da imaju vise od toga cak i kada rade za velikog ino kupca.
J.Vlada
Majstor

Post by J.Vlada »

maricaiivica wrote:Na pobrojano se dodaje i amortizacija, razvoj i rast,...
Za sve ove velike, Matise, Forme Ideale i slicne, i 1 euro bi bio prihvatljiva zarada a naravno da imaju vise od toga cak i kada rade za velikog ino kupca.
Amortizaciju sam napisao a za ostalo sam stavio "itd..." , ima tu i markering i svasta nesto ...

Ne mogu da procenim za te velike ali 1€ mi deluje "malo tesno" i za njih. Mislio sam na ovo sto je tema.

Malo veca radionica ( ili manja firmica ) sa dobrom opremom i 3-4 coveka u smeni mora da uradi 20 komada, kompletno gotovih i upakovanih.
Po meni... 5€ po komadu je dobro.. 7€ je " loto premija" a vise od toga je " nas nacin razmisljanja" :)

Ali to ne moze da bude jedini proizvod. Mora da imas bar 5-6 za pocetak..
Last edited by J.Vlada on 17 Nov 2019 11:22, edited 1 time in total.
J.Vlada
Majstor

Post by J.Vlada »

Zasto sam bas to uzeo za primer?!
Ta "orman" je FR proizvodnje i kod nas se uvozi.
U maloprodaji kosta manje od 115€ !!

https://www.emmezeta.rs/ormar-chicago-73102.html
VP cena mu je maksimalno 70€ .
Kad bi nekom ovde dao ideju da ih radi , rekao bi ti da nisi normalan!

U FR se prodaje u vise velikih trgovackih lanaca pa sam ga slucajno nasao i kod nas.
Firma koja ga proizvodi, Demeyere group je jedan gigant za nase pojmove ...

https://www.demeyeregroup.com/demeyere- ... -cles.html

-5.400.000 prodatih proizvoda svake godine
- 200 novih proizvoda godisnje
- prisutni u vise od 75 zemalja
- 80.000 m² proizvodnog prostora
- 61.000 m² magacinskog prostora
- itd .....
I rade samo jeftin program
Last edited by J.Vlada on 17 Nov 2019 11:56, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Vidis, 5 mil i 400k za godinu je sasvim korektno za potpuno cist profit.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

I mi konja za trku imamo...

"Proizvodnja drvne industrije Srbije u 2018. je porasla u odnosu na prethodnu godinu, ostvaren je izvoz vredan 587 miliona dolara, a višegodišnja stopa rasta izvoza nameštaja, u prošloj godini je bila dvocifrena – 12%, dok je ostvareni suficit 253 miliona dolara, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u Privrednoj komori Srbije. Predstavnici struke, komore i ministarstva podvukli su važnost značaja industrije nameštaja za ukupan privredni ambijent u zemlji, posebno ističući rezultate Forma Ideale, čiji je izvoz učestvovao sa 21% u ukupnom izvozu industrije nameštaja Srbije.

"Rekordni poslovni rezultati kompanije u prošloj godini doprineli su plasmanu nameštaja Forma Ideale na 44 tržišta na 4 kontinenta", istakao je direktor marketinga kompanije Forma Ideale Aleksandar Ružesković, dodavši da se 4 od 5 proizvedenih komada nameštaja izveze, čime se na najbolji način potvrđuje uspešan polsovni obrazac kompanije koja trasira put čitave indutrije nameštaja."
Preuzeto sa:
https://www.formaideale.rs/o-nama/detal ... namestaja/
J.Vlada
Majstor

Post by J.Vlada »

maricaiivica wrote:Vidis, 5 mil i 400k za godinu je sasvim korektno za potpuno cist profit.
Tacno tako !
Ali tu ipak ima lufta za neku nasu malu firmicu da stabilno radi i lepo zaradjuje. Usput, i da zadrzi par ljudi da ne odu preko!

Ima dosta rashoda koji su kod nas mnooogo manji (ili ne postoje) nego preko i to nam je prednost.
Njihova prednost je napredna tehnologija. Masinski park im je takav da sa mnogo manje ljudi urade mnogo vise.

Poljaci su dobar uzor. Poceli su na taj nacin. Sad su vec daleko i jos uvek su zemlja koja najvise napreduje u EU.
Post Reply