Alat iz Lidla - Parkside i ostalo, iskustva

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Stizem samo tako sto kada ne radim, posvetim svo vreme hobiju. Kada radim, mogu samo da skiciram i narucujem opremu u slobodno vreme. Sto se toga tice moja pozicija je po malo specificna.

Sto se narucivanja iz inostranstva tice, nikada mi se nije desilo da mi nesto bude ukradeno iz paketa iz neke od normalnih zemalja. Desavalo mi se da paketi iz Kine, Rusije, Ukrajne nikada ne stignu, ali se pare vrate na kraju.

Zadnji put, iz poprilicno velikog paketa iz Nemacke (nekih 35 kila) i poprilicne vrednosti je ispao dijamantski kamen za ostrenje koji je reda 30 eura. Pozalio se prodavcu, stigla zamena za manje od nedelju dana, u koverti. Kazem ispao, posto je kamen jako mali, reda 7x3 cm, debljine nekoliko milimetara, a paket je bio iscepan na mestu gde su oko njega trake za nosenje. Sve ostalo je stiglo u najboljem redu.

Sto se tice carinjenja, na svaki paket se obracunava PDV na vrednost paketa. Bez obzira koliko je mali. U sustini, preskoce xza najmanje sitnice, ali za bilo sta vece, PDV se naplacuje. I to samo na vrednost paketa.

Ako je vrednost veca od 50 eura (odavno ne vazi granica od 80 eura ili 100 dolara, kada je posiljalac prodavnica) na vrednost paketa se dodaju i torskovi postarine, pa na sve platis 10% carine+ 20% PDV-a.

Dal su lopovi ne znam, ali se dazbine tako obracunavaju u svim zemljama sveta. Ukljucijuci i veci deo clanica EU. Samo su razliciti minimumi bez carinjenja.

Imas poprilicnu raspravu o stubnim busilicama ovde. I o tome kako se sredjuje neka od njih, ako bas mora kinez. Ukratko, svaka stubna busilica je bolja od rucne busilice, ali bez obzira na novac, nemoguce je kupiti novu stubnu busilicu koja radi ono sto stubna treba das radi ispod hiljadu eura. Stavise, mislim da je lakse napraviti postenu stubnu busilicu od skupljenih delova, nego srediti novo kupljenu. A da stvarno radi kako treba.

Ostaje drugo resenje, a to je polovna Yuga, ili nesto slicnol, ali i to kod nas bas kosta. Ili prihvatis sva zezanja sa Kung Fu proizvodima.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Mozda da izbacimo ovo iz Lidl teme, ne ide nikako.
yaki
Majstor

Post by yaki »

BR, a da lepo ugasite ovu temu, onako navodi ljude na pogrešne odluke, umesto da lepo kupuju ovu kategoriju alata kod ovlaštenih prodavaca, lošije za više para :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kategorija alata u kojoj je Parkside nije alat, nego prevara. Isto kao i Einhel, woby, black i slicni. Sve to je namenjeno prodaji na vasarima, al se nama vasar preselio u grad, a nivo shvatanja drasticno pao.

Zna se sta je alat i gde se kupuje.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Malo, malo pa se istim poslom pozabave Bosch i slicni...
BR, secas li se kada je krenula tema o srafilicama na kabl i kada su se pojavile one srafilice za 10-ak eura ili i manje? Tada je jedna proizvodnja kupatilskog namestaja kupila 2 komada, za montazne stolove. Dan danas rade...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Imam i ja jednu rucnu, nebrendiranu, staru jedno 150 godina. I radi i dalje ;) Jos je i bezicna. YANKEE koji je brend i da ne pominjem, em bezican, em nista sporiji od vecine srafilica, a nema ni 70 godina.

Imas nekriticnih alata koji ce raditi do besvesti nezahtevne poslove. Srafilica je jedan od njih. To nije nikakvo merilo. Probaj da nadjes neki alat iz istog izvora, za posao kod koje je preciznost ili snaga/izdrzljivost kriticna. Nemoguca misija.

Sad, da budemo iskreni postoji i citav niz vrlo skupih brendiranih alata koji ne rade ono za sta su napravljeni. Al to se vec svodi na mora nesto da se zna o onome sto kupujes.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

BR wrote:Mozda da izbacimo ovo iz Lidl teme, ne ide nikako.
Preseljeno u: http://www.stolarskaradionica.com/forum ... 13#p110913
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

aj da se jedno razumemo LIDLl ...i . ostali profi ili amaterski alati... Kao br 1 (i slovima) najprodavanija sorta alata su amaterski alati..(inace i u auto-djip industriji Duster u j...be mater svima-800.000 komada dosad)...Dok nije postoajla Kina, Lidl je amatersku klasu narucivao od BOSCHA (zelenog naravno( plavi su medjuvremenusami zajebali), Einhel-a itd. itd... E aj da pogledamo LIDL trvtku ili firmu kako ko hoce....Pod br 1 to trgovacka firma i boli ih uvo za alat i hranu i sve drugo..... Sto se tice nase branse = alati.. ako ste primetili nemaju bas sve 1245 artikla na zalihu.... mozda imaju 40-60 artikla ili alata... to se vidi na web sajtu LIDL.online... ali mesto isporuke je najbliza filiajala.. ili prodavnica..po naski... I gde je sad tu "LIDL FILOZOFIJA" ....pa oni u kini narucuju seriju od 50000 ili 100.000 komada alata (pazite samo jedan alat ...kao table saw..xxxy) i isti nude na pijaci po ceni od 120 evra....a u Evropi imaju najmanje 5000 marketa i ako 50000 table saw podelite sa 5000 marketa dobicete 10 table saw po marketu ,,,, e sad u pravoj EU ce mozda prodati 4-5 komada po marketu....a na istoku, zapadu i jugu mnogo vise. I da se razumemo LIDL ne narucuje vise od 10 "igracki" mesecno .... Ipak Lidlovi trgovci su u svetsoj klasi.... i imaju mesecnu platu od nekoliko nasih godisnjih plata..... Inace na temi glavna tema zadnjih par godina su "low budget" plasma +invertori aparati Ovo LIDL nudi po ceni od nesto vise od 120 evra.... Esad ce neki pametni da se javi ---kao ne mogu konkurirati nemackom Muleru... ili Milero ( ko zna kako se pise) a na naskom jeziku se pise Parkside invertor= 120 EVRA,,, a Miler se pise sa 1000 EVRA .. E dali ce jadni lidl inverter od 120 evra nadziveti miler od 1000 evra sigurno nece,, a ko zna mozda i hoce... moj Gorenje (obicni svajc aparat (u "galami 60-100-140A)) zivi negde 15 godina, a mozda vise, ne znam tacno kupljen kao polovnjak sa oznakom Made in Yugoslavia (export neka verzija---ali dooooobra)
Last edited by dikar on 21 Nov 2019 19:32, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

i jos jedno pitanje kad ce Bosch+makita+ de walt prodati 100.000 table saw sa vrhunskom tolerancijom od 0.00001 mm , a ivericu ne krzaju, nego deru, kao i gore pomenuti Parkside table saw koju gore pomenutu ivericu na isti nacin j...be,,, al je brate 7-8 puta jeftinjiji..... Ili kao sto bi Singer napisao bez stare Jakorude nema stolarije,,sa ovim igrackame u rangu od 100 pa do 1000EVRA
Last edited by dikar on 21 Nov 2019 19:41, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Made in YU je sasvim druga kategorija :)
U to vreme se pravio Alat (sa velikim A), svuda.

Sve je pitanje ocekivanja i odnosa dobijenog i placenog.
Meni dzaba sto je jeftin koliko god god moze, kad ono sto ja ocekujem od njega ne moze da uradi. Nebitno da li je u pitanju svajs aparat, stubna busilica ili nesto trece.

A od svajs aparata ocekujem da ne moram da ga gasim po 8 minuta u svakih 10, da ima zaista 120A a ne da toliko pise na njemu, da ako je inverter ima soft start, stabilizaciju luka...
Od busilice da joj se spindla ne klacka milimetar napred nazad, da futer bude koncentrican barem u desetu
Od tocila da ne skace po stolu...

U najgoroj varijanti, al kada sam toga svestan i svesno idem u to, da mogu da je preuredim i "dopravim" da dobaci do onoga sto mi treba.
Samo to je iz nekog sasvim drugog vica, i vise ni blizu ne spada u jeftino. Osim ako neko svoj rad ne ceni ni malo, pa misli da je to 0.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Mbole razumemo se ... ai iskreno moj Gorenjac je gasio i na 5 minuta na 100 A rezimu na 37 stepeni u senci (nas ex saborac Metabo bi rekao-"a sto si trazio u senci" mejdutim na svajc -invertor trzistu je trenutna bitka... imas i invertora koji rade sa zicom bez CO2 ili argona i to sasvim solidno po ceni nesto vecoj od 120-150 evra....prihvatljiva za amatere,, za 200 evra imas raspon 20-200a sa + samopodesavajucom maskom
Last edited by dikar on 21 Nov 2019 19:53, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

e sad ko nece aparat od 120ili 200 evra, slobodno moze da kupi Miler od 1000-1200 evra,, mada Miler ima u ponudi i od 2800 evra...pa kako ko hoce....Inace u nasem (stolarskom) resoru glavni igraci su Mafel( cini mi se kao Daleko ima neku igracku) pa Festool (ima ovde mnogo vise igraca, al je nekoliko priznalo da cirkulari kad nisu naostreni jedu ivericu, a i ostali koji nemaju ove igracke primecuju da i naostrene testere ,kao i ne naostrene jedu ivericu)
Last edited by dikar on 21 Nov 2019 20:18, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Iskreno i najiskrenije ja sam ekonomista, i ne mislim da za budi zasto bacam pare na svakojake marke...meni treba alat po pristupacnoj ceni, i adekvatno da zavrsi posao... Tacnoje da sam "skuvao" 4 Nimh baterije (2x14v)+(2x18V) u medjuvremenu sam kupio 2 srafilice na 220 volti, a od ove godine sam "vaskresniuo" one 4 baterije sa LION baterijama
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ekonomisti su i upropastili industriju alata, kad su postali glavni projektanti :)

Salu na stranu,
Jasno je sve, samo zasto svi pominjete ili najjeftinije, ili najskuplje?
Naravno da mi ne treba jedan Miler "za po kuci" (sto ne znaci da ne bih voleo da ga imam :)).
Ali mi ne treba ni nesto sto nazivno ima 120A, a ustvari moze da izgura 80A mozda malo jace.
Skoro mi rece covek koji se profesionalno bavi varenjem, da u Okovu imaju sasvim pristojne aparate po naravno vecoj ceni nego kinezi, al i dalje prihvatljivoj. Telwin... nadjoh.

Moj rezon je da ako nesto neupotrebljivo kosta 120, a nesto upotrebljivo 300... strpi se i skupi do tih 300, osim ako je bas "stala krava na rep", ili je jednostavno za jedan posao koji je totalno nezahtevan i posle ga bacis ili ostavis u nekom cosku za sledeci nezahtevan.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Potpuno je jasno zasto ne'u da ulazim u pricu sa varenjem. Prvi ulaz, Varstroj, je reda 500 eura. Da ne pominjemo da mene najvise svrbi TIG.

Potpisujem Boletovu recenicu. Nema svrhe od posedovanja, ako ne radi.
Post Reply