Mene sad zanimaju whittling noževi. I to džepni, preklopni.
Nešto ovog tipa, kao Schrade Old Timer 440T

Ovaj ovde ima, s leva na desno, prvo nožić sa jačim vrhom, ili spey, kako oni to zovu, da može da zađe u nezgodnija mesta i vrti, a da se ne polomi, zatim nožić za delikatnije operacije, onda takozvanu sheepfoot oštricu čiji je vrh opet dobar za neke zadatke, s tim da je često i deblja, pa može da skida veće količine materijala, i na kraju ovu najdužu, univerzalnu oštricu. Kod ove poslednje oštrice zgodno je što ima ovako spušten i ravan kraj, zog povećane kontrole kada se vrhom rade sitni detalji i dodatne sile kada pritisnemo palcem druge ruke.
Sve oštrice su ili ravne do kraja, ili do pred sam kraj. Kažu da je najbolje da ovo najduže iliti glavno sečivo ne prelazi 2-2.5 inča, a malo da je tu negde oko 1-1.5 inč.
Mogu da naručim ovakav ili sličan nož preko Ebay-a za 20-30$ ili više, i da čekam 20-30 dana da stigne. Zanima me ima li nešto slično da se nađe kod nas? Znam da na oglasima postoje victorinox noževi, ali oni obično imaju više dodataka, a i ne svidja mi se njihov izgled. Može i nešto sa 2-4 sečiva. Do 2000, recimo. Može i kinez od 300 dinara, samo da donekle upada u ove specifikacije.
Inače, tražio sam po internetu da vidim imaju li Kinezi neke kopije, ali nisam našao. Kod nas na oglasima takodje ništa slično, osim već pomenutih victorinox i sličnih multitool alata.