Imam tih matica pa mi je padalo na pamet da koristim to sa epoxy smolom i onda samo iz vana spojiti sa metrickim vijkom. Hvala na prijedlogu
Ajde da pre nego sto odaberemo cime ce se te stranice povezati sa nogama, ustanovimo kako ce uopste biti rasporedjene stranice u odnosu na nogare smile
Postoje bar dve varijante, sa varijacijama, od kojih su neke neuobicajene ali zasto ih ne razmotriti.:
1. bocna stranica i stranica uzglavlja se vezuju u sredini noge manje vise nebitno dal su blize unutasnjoj ili spoljasnjoj strani. U sustini klasican sistem, preuzet sa potpuno drvene konstrukcije, sto nisam bas siguran da je idealno za konstrukciju koja sadrzi ivericu kao element.
2. vezuju se sa spoljasnje strane noge. Mozda (ne tvrdim) sistem primereniji iverici kao materijalu bokova i veznika na celu.
Kao i medjuresenja gde je recimo stranica uzglavalja vezana u sredini, a stranica boka vezana spolja.
Ili naizgled sasava resenja gde je stranica uzglavlja vezana sa unutrasnje strane, a stranica boka sa spoljasnje....
Svaka od ovih varijanti ima drugacija naprezanja, drugacije najslabije tacke, pa samim tim i drugaciji optimalan veznik.
To sto ih niko tako ne radi... ne znaci da je neko od tih resenja lose. Gomila toga je robovanje tradiciji (gde se zaboravlja da materijali vise nisu isti), ili potrebe industrije za unifikacijom, laksim pakovanjem... (u sustini jeftinijim proizvodom).
Mbole ne koristim ivericu nego strukturalnu sperplocu ili cu sa sperplocom od tvrdog drveta, nije jos odluceno. Planirao sam da uzglavlje lijepim u sredini noge (bilo bi upusteno unutar noge 12mm - dado joint) a bocne stranice bi bile ravne sa unutrasnjosti noge radi duseka (kao na skici ispod).
Bocne stranice obicno idu od 25 do 30mm, a ako si mislio da dupliras 18-cu, onda ce biti predebelo za krevetac.
Sto se tice onih metalnih zakacki sa zadnje slike, mozes imati problema ako su lose uradjene, ima ih i dobrih, pa treba dobro obratiti paznju prilikom kupovine.
konfirmat nije za to,
oni sa maticom u obliku polumeseca (su valjda za muslimane smile ) ili mozda za ivericu i mekse materijale,
dok su "2. Pocket hole vijci" dobri i dobro drze, ali se pored 2 takva po spojnom mestu stave i po 3-4 tipla od 10-12mm i onda tu nema sta da se pomera ili skripi tokom uporabe.
A radije bih da dupliram dvije 18-ke jer zelim da mi je unutrasnjos bocnih stranica u ravnini sa unutrasnjom stranom noge zbog duseka i zbog povezivanja oba elementa. Takoder ako idem sa 18+12 onda moram pomjeriti vijak sa kojim spajam uzglavnje/donji dio sa bocnim stranicama prema unutra.
Zakacke ako bih koristion uzeo bih od Wurtha (
https://eshop.wurth.ie/is-bin/INTERSHOP ... %40unknown) a ne neke china.
Ono polumjesec cudo sam vidio da koriste na krevetima koji su kompletno napravljeni od jelovine (dva polumjeseca i dvije tiple na obje strane).
Pocket hole mi i nije bas tako drag jer zna da "baci" profil dok ga sarafas kako sam sebi ukopava rupu (ovo ce vjerovatno biti bolje ako dodam tiple kako si rekao) i ako ih previse zategnes hoce polomiti dio na kojem sjedi vijak.
Uglavnom spoj nogu i bocnih stranica bi trebao biti prema sljedecem nacrtu:
A citav krevetic bi takoder trebao izgledati ovako: