Koje sarke?
Koje sarke?
Jedno brzo pitanje na koje svi znate odgovor, samo ja nisam siguran.
Koje sarke treba da kupim, 0 ili 18 ?
Vrata treba da pokriju korpus, tj. gledano sa spoljasnje strane, korpus se ne vidi ni malo.
Mislim da trebam 0 , ali nisam sto posto siguran.
Hvala unapred
Koje sarke treba da kupim, 0 ili 18 ?
Vrata treba da pokriju korpus, tj. gledano sa spoljasnje strane, korpus se ne vidi ni malo.
Mislim da trebam 0 , ali nisam sto posto siguran.
Hvala unapred
Npr, imas element sa jednim vratima, gde se sarke nalaze npr. na desnoj strani, znaci na desnoj vertikalni korpusa se nalaze sarke. Ta desna vertikala ima svoju levu i desnu stranu.
E sad taj broj oznacava koliko je ivica vrata udaljena od ivice desne vertikale, a moj problem je bio da li se odnosi na levu ili desnu ivicu desne vertikale.
Problem je resen tako sto sam prodavcu gde sam uzeo ivericu objasnio sta im treba i on mi dao potrebne sarke, bez objasnjavanja koja je oznaka-numeracija istih.
Pored 0 i 18, ima i 9, koja sluzi kada na jednoj vertikali korpusa imamo vrata sa obe strane.
E sad taj broj oznacava koliko je ivica vrata udaljena od ivice desne vertikale, a moj problem je bio da li se odnosi na levu ili desnu ivicu desne vertikale.
Problem je resen tako sto sam prodavcu gde sam uzeo ivericu objasnio sta im treba i on mi dao potrebne sarke, bez objasnjavanja koja je oznaka-numeracija istih.
Pored 0 i 18, ima i 9, koja sluzi kada na jednoj vertikali korpusa imamo vrata sa obe strane.
Kužim to je onda ovako 0 = ravne šarke , 9 = polukrive šarke i 18 = krive šarke.Å to je objašnjenje da ravne koristimo ako želimo da se sa vratima odnosno frontama pokrije cijeli element to znači da se nevidi ništa osim fronti.Polukrive koristimo kako si rekao ako imamo dvoja vrata na elementu i krive koristimo ako želimo da nam vrata - fronte ulaze unutar elementa - korposa tako da se vide čela vertikala ( kant od stranica elementa ) to je to...Vidiš kako se razlikuju nazivi od mjesta do mjesta i onda kažu kako je naš jezik težak za naučiti pa di neće kad se sami nekad ne razumijemo.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Å trki, tvoj izrazi su KATALOÅ KI (ravna, polukriva, kriva), a samim tim i naprecizniji! Ali, trgovci često to ne znaju, pa pitaju da li je pun kant ili pola kanta ili "vrata skroz ulaze".Å TRKIĆ wrote:Jel mi možete malo pojasniti ove oznake za šarke 0 ili 18 nije mi baš najjasnije,jer kod nas imaju naziv za njih odnosno za vrste i to RAVNE,POLUKRIVE i KRIVE,pa mi sad nije jasno ovo 0 ili 18.
Takođe, treba obratiti pažnju i na ugao otvaranja vrata, a takođe postoje i posebne šarke za ugaone elemente. Naravno, postoje i varijacije na temu: da li su vrata iverica ili staklo...
Ako mislis na velike rupe (35mm) jedina dva glodala koje sam nasao za to su Festovo i Trend (engleska firma), i kosta nesto prilicno (cini mi se oko 70-tak Eur). Festo ima ovde da se kupi a Trend bi morao da narucujes preko neta, posto koliko znam nemaju zastupnika.
Imam ga (dosta davno sam ga kupio, pa mu je cena bila razumnija), radi fenomenalno.
Imam ga (dosta davno sam ga kupio, pa mu je cena bila razumnija), radi fenomenalno.
dobro ti je rekao mbole,koštaju oko 70-80eura.ali za taj novac možeš da kupiš neku manju stonu bušilicu.
naravno uz koji euro više .ja sam imao šablon wolfcraft-ov dobra stvar je bila. imao je kao neko ležište
u koje se ubaci iverica (do 40mm).imao je na sebi orginalno glodalo koje je bilo nekako postavljeno u kućište samog šablona.naravno to su mi ukrali kad su mi obili radionicu.tražio sam to po katalozima od wolfcrafta
ali ga izgleda više nemaju.ako neko zna ili da je čuo da neka druga firma posjeduje u svom programu nešto slično ,neka obavezno javi.
naravno uz koji euro više .ja sam imao šablon wolfcraft-ov dobra stvar je bila. imao je kao neko ležište
u koje se ubaci iverica (do 40mm).imao je na sebi orginalno glodalo koje je bilo nekako postavljeno u kućište samog šablona.naravno to su mi ukrali kad su mi obili radionicu.tražio sam to po katalozima od wolfcrafta
ali ga izgleda više nemaju.ako neko zna ili da je čuo da neka druga firma posjeduje u svom programu nešto slično ,neka obavezno javi.
ko radi taj se i umori
ima blum nešto takvo..ako sam dobro shvatio...al ima cijenu..košta negdje oko 170 eura..BODARA98 wrote:dobro ti je rekao mbole,koštaju oko 70-80eura.ali za taj novac možeš da kupiš neku manju stonu bušilicu.
ok.nov sam a zeljan razmene iskustava ,znanja i ostaloga.Ako sam nesto prenaglio izvinjavam se.Ali mislim da su pitanja krajnje logicna i usko vezana za posao.malo me uputite u rad svega ovoga i bice ok.Stvarno je cela ova prica odlicno napravljenj pa se nekad malo vise covek zanese pa pomene i neku firmu,sto ovde izgleda nije preporucljivo.