Usisivac piljevine misljenja
Naravno da je kanta, sta drugo treba da bude nego bukvalno kanta?
Sve drugo je samo sminka, nema nikakve funkcionalne razlike.
Daklem jedan karcher, ima taj deo napravljen tako da ne lici na kantu, ali je i dalje samo kanta (a imas i njihove koji bas jesu kanta). Lepse izgleda, ali nema razlike sto se tice funkcije.
Da je unutra drugacijeg oblika, pa da kazes da to ima nekog smisla, ali nije. A i pitanjeje koliko bi taj oblik imao neku funkciju.
Sustina cele konstrukcije takvih usisivaca je da oblik tog dela nema maltene nikakav uticaj na funkcionalnost. Dimenzije, oblik usisa unutar kante imaju, ali to sto je kanta a ne odliveni komad plastike, odpresovan lim koji nije isti ko kanta... nema.
Daklem jedan karcher, ima taj deo napravljen tako da ne lici na kantu, ali je i dalje samo kanta (a imas i njihove koji bas jesu kanta). Lepse izgleda, ali nema razlike sto se tice funkcije.
Da je unutra drugacijeg oblika, pa da kazes da to ima nekog smisla, ali nije. A i pitanjeje koliko bi taj oblik imao neku funkciju.
Sustina cele konstrukcije takvih usisivaca je da oblik tog dela nema maltene nikakav uticaj na funkcionalnost. Dimenzije, oblik usisa unutar kante imaju, ali to sto je kanta a ne odliveni komad plastike, odpresovan lim koji nije isti ko kanta... nema.
Jeste to kao sto kazes ali ....mbole wrote:Naravno da je kanta, sta drugo treba da bude nego bukvalno kanta?
Ako kad je napravljen od obicne kante, nema potrebe dalje ni da gledas!
Jasno je koji je kvalitet u pitanju i sta od njega mozes da ocekujes.
Ne slazem se.
Ko sto rekoh... glavna prica je u turbini, motoru, filteru, tome dal je neko projektovao plasticni deo za usis ili ga je nacrtao "otprilike to to treba da izgleda ovako"...
Svi proizvodjaci ovog sveta pokusavaju da skinu troskove proizvodnje, i to samo po sebi nije lose. Lose je kada se to radi na ustrb funkcije, ali to ovde nije slucaj.
Savim je normalno da ce proizvodjac usvojiti vec postojeci deo koji se pravi u milijardama komada, ako nema uticaja na funkciju.
Kao mozda grub primer, mogao bi da pravis lezaj tocka koji je bas projektovan za konkretan auto, ali bi taj lezaj kostao ko bubreg. Uzmes standardni lezaj koji ispunjava proracunate zahteve, i on kosta 10-ti deo cene namenski pravljenog, a radi isto tako dobro.
Takve inzenjerske "perverzije" tipa namenskih delova se rade samo za ekstremno kriticne stvari, koje ne dozvoljavaju nista drugo (tipa mora da bude ekstra lagan, al da trpi nevidjeno velike sile, al tu smo u domenu avio industrije)
Ko sto rekoh... glavna prica je u turbini, motoru, filteru, tome dal je neko projektovao plasticni deo za usis ili ga je nacrtao "otprilike to to treba da izgleda ovako"...
Svi proizvodjaci ovog sveta pokusavaju da skinu troskove proizvodnje, i to samo po sebi nije lose. Lose je kada se to radi na ustrb funkcije, ali to ovde nije slucaj.
Savim je normalno da ce proizvodjac usvojiti vec postojeci deo koji se pravi u milijardama komada, ako nema uticaja na funkciju.
Kao mozda grub primer, mogao bi da pravis lezaj tocka koji je bas projektovan za konkretan auto, ali bi taj lezaj kostao ko bubreg. Uzmes standardni lezaj koji ispunjava proracunate zahteve, i on kosta 10-ti deo cene namenski pravljenog, a radi isto tako dobro.
Takve inzenjerske "perverzije" tipa namenskih delova se rade samo za ekstremno kriticne stvari, koje ne dozvoljavaju nista drugo (tipa mora da bude ekstra lagan, al da trpi nevidjeno velike sile, al tu smo u domenu avio industrije)
Sta su prednosti ciklona u odnosu na otprasivac?maricaiivica wrote:Ciklon je nesto u cemu se izdvaja piljevina. Snaga celog sistema je nesto manja od snage samog usisivaca.
Taj kinez nemoze pokupiti strusku koju izbacuje diht. Pogledaj mu creva, protok,...
Za testeru bi verovatno bio ok.
Bolje vuce ili samo to sto ne moras da praznis dzakove?
Ja imaj jedan veliki otpasivac na koji su razvedene cevi po radionici i dva malo " za svaki slucaj ".
Jedina mana je to sto je otprasivac u prostoriji van radionice pa zimi osim prasine i piljevine odvlaci i temperaturu van radionice
ali to je sa svakom ventilaciom ista prica.
Last edited by J.Vlada on 20 Aug 2019 17:54, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Nije, postoje i aspiracije sa recirkulacijom vazduha.J.Vlada wrote:Sta su prednosti ciklona u odnosu na otprasivac?maricaiivica wrote:Ciklon je nesto u cemu se izdvaja piljevina. Snaga celog sistema je nesto manja od snage samog usisivaca.
Taj kinez nemoze pokupiti strusku koju izbacuje diht. Pogledaj mu creva, protok,...
Za testeru bi verovatno bio ok.
Bolje vuce ili samo to sto ne moras da praznis dzakove?
Ja imaj jedan veliki otpasivac na koji su razvedene cevi po radionici i dva malo " za svaki slucaj ".
Jedina mana je to sto je otprasivac u prostoriji van radionice pa zimi osim prasine i piljevine odvlaci i temperaturu van radionice
ali to je sa svakom ventilaciom ista prica.
Drugo, oko te tvoje leti gomila mikro prasine koja nikako nije zdrava.
Dzakove ili bure ili sta god bilo ispod ciklona ili otprasivaca ili cega god... moras da praznis, kao god ga okrenes.
Jednostavno ono sto je diht izbacio mora negde da ode. Nema tog usisivaca koji ce da ga anihilira
(barem za sad, dok ne smisle anihilacioni koji pride pravi struju za radionicu
)
Glavna i jedina prednost ciklona je bolje odvajanje ekstra sitne od iole krupne piljevine.
Pa vecina zavrsi u buretu/dzaku... umesto na zidovima filtera.
A mnogo je lakse isprazniti bure/ izbaciti dzak, nego cistiti filter. Plus, zacepljen filter smanjuje mogucnost usisivaca/ciklona/otprasivaca da radi svoj osnovni posao to jest da usisava piljevinu.
Jednostavno receno, vazduh koji je usisan na jednom kraju, mora da izadje na drugom. Ako je strana na kojoj izlazi zacepljena, nema gde, i onda cela prica pada u vodu. Motor pocinje da se vrti u prazno, nema efektivnog potpritiska na usisnoj strani...
Jednostavno ono sto je diht izbacio mora negde da ode. Nema tog usisivaca koji ce da ga anihilira

Glavna i jedina prednost ciklona je bolje odvajanje ekstra sitne od iole krupne piljevine.
Pa vecina zavrsi u buretu/dzaku... umesto na zidovima filtera.
A mnogo je lakse isprazniti bure/ izbaciti dzak, nego cistiti filter. Plus, zacepljen filter smanjuje mogucnost usisivaca/ciklona/otprasivaca da radi svoj osnovni posao to jest da usisava piljevinu.
Jednostavno receno, vazduh koji je usisan na jednom kraju, mora da izadje na drugom. Ako je strana na kojoj izlazi zacepljena, nema gde, i onda cela prica pada u vodu. Motor pocinje da se vrti u prazno, nema efektivnog potpritiska na usisnoj strani...
Otprasivaci su uzasno neefikasni u otstranjivanju sitnih cestica prasine koje su i najopasnije. Vec je postavljan link na sajt milion puta pa moze da se pogleda. Cak i kada sve radi kako treba obavezno je dodati i neki uredjaj za dodatno preciscavanje vazduha u prostoru, koji bi sto vise smanjivao kolicinu sitnih cestica koje lete po vazduhu.
Jedino je cena malo problem, kod nas nema tako necega ispod 60 000.
U kojoj valuti govoris?BR wrote:Otprasivaci su uzasno neefikasni u otstranjivanju sitnih cestica prasine koje su i najopasnije. Vec je postavljan link na sajt milion puta pa moze da se pogleda. Cak i kada sve radi kako treba obavezno je dodati i neki uredjaj za dodatno preciscavanje vazduha u prostoru, koji bi sto vise smanjivao kolicinu sitnih cestica koje lete po vazduhu.
Dinarskoj. U prevodu 500 eura, obrni okreni.
Ima otprilike tri modela, svi iz iste kuhinje, performanse su uglavnom slicne. Moze da se napravi nesto sto lici, svojevremeno sam uzeo komad ventilacionog kanala za to, ali kako mi se cini fabricki imaju elektrostaticke filtere, koji su naelektrisani, pa bolje privlace sitne cestice ispod 5 mikrona.
Inace, sto je filter prljaviji, bolje radi sa strane zastite. Ocistis ga, i pusta vise prasine.
Ima otprilike tri modela, svi iz iste kuhinje, performanse su uglavnom slicne. Moze da se napravi nesto sto lici, svojevremeno sam uzeo komad ventilacionog kanala za to, ali kako mi se cini fabricki imaju elektrostaticke filtere, koji su naelektrisani, pa bolje privlace sitne cestice ispod 5 mikrona.
Inace, sto je filter prljaviji, bolje radi sa strane zastite. Ocistis ga, i pusta vise prasine.
Znas neku marku? Ili ako ima neki link.BR wrote:Dinarskoj. U prevodu 500 eura, obrni okreni.
Ventilacija u radionici je tema koje je svima interesantna steta sto su teme tog tipa pomesane sa ostalim.
Ne bi bilo lose kad bi neko "obradio" temu pa da se zalepi da moze da citamo

Da, ali je isto tako manje dolazi do njega, posto nema protoka.BR wrote:...
Pa cak nek je proporcionalno (a mislim da nije, i to na stetu usisavanja)... bolje da je pusta tamo gde je filter (tipicno daleko od tebe), nego da je ne usisava tamo gde je alat (to jest gde si ti).
Naravno da protok pada, ali se to resava vecom povrsinom filtera. Naravno, kad pocnes da modifikujes.
Nazad na preciscivace, postoji Bernardo, koga imas kod Enela i Dinaka, tj mogu da poruce, ako im trais posto nemaju na stanju. Odokativno racunata cena je oko 60 000, po ostalim ponudama koje daju.
Po meni, bolja opcija za iste pare je Axminster. Dodje na kucna vrata, transport, spediociju carinu PDV odmah platis Englezima.
Nazad na preciscivace, postoji Bernardo, koga imas kod Enela i Dinaka, tj mogu da poruce, ako im trais posto nemaju na stanju. Odokativno racunata cena je oko 60 000, po ostalim ponudama koje daju.
Po meni, bolja opcija za iste pare je Axminster. Dodje na kucna vrata, transport, spediociju carinu PDV odmah platis Englezima.
Pošto krivi.... ništa nije odgovorio ja naručio neki taj mali plastični sa Alija i dok čekam da stigne rekoh da potražim neko burence. Gde naći takvo da ima poklopac i da isti dihtuje?sonus70 wrote:@kriviekser
Taj kinez što kažeš, jel to nešto ovako:
https://www.amazon.de/Hocheffiziente-St ... 71&sr=1-13
Ja se zanosim mišlju da naručim i smontiram na neko burence ali bih voleo da čujem mišljenje nekog ko ga koristi. Imam onaj lidlov veći usisivač koji ima i utićnicu za alat i piše "1500 W" i sasvim fino radi kao običan usisivač za po garaži ali bi dobro došlo nešto za veće količine prašine i piljevine da nakačim na ger ili frezer kad treba.
Plastičari Pazova ili neko ima neku drugu ideju. Vojvodina mi odgovara gde god. Pretpostavljam da mi nikako ne treba veće od 50L.