Namještaj od jelovine

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

Leđa bi vjerovatno najbolje bilo i ne stavljati, zbog ovog širenja/skupljanja materijala, zar ne? Stolaža će ionako biti primaknuta do zida, pa to može tako proći.. Ako stavim leđa onda je to već ormar, tako reći (ormar, samo bez vrata)..

A ako bih ipak stavljao leđa, onda bih najradije šperploču od 4mm. Cijena u Centrumu je 8.45KM za kvadrat, znači zanemarljiva razlika u odnosu na lesonit. Nekako mi se čini da je ružno stavljati lesonit na ovo prirodno drvo..

Samo, ne znam kako namjestiti leđa da mogu šetati po potrebi? Možda ne zakucavati čavlima, nego kupiti tanke lajsne (štapove) od 1x1cm, pa od tih lajsni napraviti na stranicama (vertikalama) okvir koji će držati leđa? Po dvije lajsne uz zadnju ivicu obje stranice, a među lajsnama prostor od 4-5mm, taman da se uglavi šperploča.. To jest, da se leđa drže na donjoj polici a lajsne ih fiksiraju da ne padnu naprijed ili nazad.. Vjerovatno ima neko zgodnije rješenje?

E, to je ono što su kolege spomenuli da treba potrošiti vremena kad se radi sa ovakvim materijalom, hehe..

Možda probati, radi eksperimenta..

Cijena bi se povećala za možda 30KM (=15E).. Oko 20KM za šperu, i desetak za četiri lajsne..
Bez rada i lopova nema života
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

Hm.. Ako dodamo cijenu lakiranja onda ode računica do vraga..
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ja bi prvo krenuo sa malo edukacije.
npr
http://www.stolarskaradionica.com/names ... i-prostor/
Posle bi nastavio sa konkretnim pitanjima ovde ili u nekoj drugoj temi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

maricaiivica wrote:
mbole wrote:Samo sto je melamin "malkice" tvrdji od jelovine pa ga nije bas tako jednostavno ostetiti.
Bole, nikada nije problem u licu već u ivicama/coskovima/kantovima.
Realno, i ovaj današnji melamin nije ni blizu onog od pre par godina
Kod jelovine je problem i u licu :)
Da budem iskren, zadnji put sam kupovao poodavno, al to je oduvek bilo samo pitanje cene.
Plati dovoljno, i dobices kvalitetan univer, pa i melamin sa njim :)
To sto ce ti komsija kenjati kao si glup i da je to moglo mnogo jeftinije.. posalji ga u tlpm :)

@valadimir Upravo o tome ti pricamo sve vreme.
Niko na ovom svetu nije bas totalni moron pa da za sitnu razliku u ceni ne napravi nesto bolje.

Sto se tice ledja, bez njih je skoro nemoguce, odnosno mora da postoji nesto sto ce da ukruti korpus. Jedina druga opcija je da ga prisrafiz za zid.
A to "nesto" moze da bude ili ploca na zadnjoj strani (ledja), ili barem jedna dijagonala od "necega"

No opet dolazimo do razlicitog sirenja i skupljanja... to jest upravo do onoga zasto smo ti rekli da to ne moze bas tako jednostavno.
Moze... al uz probleme u najavi :)
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

Bole, kako napraviti leđa za ovakav komad namještaja? Daj, molim te, neki konkretan prijedlog, savjet, link, šta god..

Jasno je dosad da nije jednostavno, to dalje ne treba ponavljati..
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

maricaiivica wrote:Ja bi prvo krenuo sa malo edukacije.
npr http://www.stolarskaradionica.com/names ... i-prostor/
Jesi ti pročitao do kraja ovaj članak na koji si me uputio? (Ja jesam.) Hajde pronađi mi jednu konkretnu korisnu informaciju koja se tamo sadrži.. Članak je napisan kao da je iz kategorije "Humor i vicevi".. Autor doduše na početku veli kako je to prvi članak iz serije o izradi namještaja od drveta, no to je otprilike sve što je napisao o temi.. A ni te serije dalje nigdje nema..
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

VladimirB wrote:
maricaiivica wrote:Ja bi prvo krenuo sa malo edukacije.
npr http://www.stolarskaradionica.com/names ... i-prostor/
Jesi ti pročitao do kraja ovaj članak na koji si me uputio? (Ja jesam.) Hajde pronađi mi jednu konkretnu korisnu informaciju koja se tamo sadrži.. Članak je napisan kao da je iz kategorije "Humor i vicevi".. Autor doduše na početku veli kako je to prvi članak iz serije o izradi namještaja od drveta, no to je otprilike sve što je napisao o temi.. A ni te serije dalje nigdje nema..
Imas žuti karton.
Prvo, ton ti zvuci bzv.
Drugo, nisi se ni potrudio da nadjes nastavak.
Doduse, link se nekako zagubio ka temi a ja sam, iz najbolje namere, poslao prvi koji je pretraga izbacila, bez detaljne provere sadrzaja. Znao sam sta trazim.
http://www.stolarskaradionica.com/forum ... hp?id=1197
Dakle, izvolite. Servirano je hladno :)
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

Opa, bato! To je već bolje..

Ovo baš treba proštudirati..

Bio sam se potrudio da nađem nastavak, pročitao sam pola članaka u rubrici "Projekti".. Ali nije važno.. Hvala za link!

Å to vam je sajt ovako neuredan? Kao da ga je pravio stolar.. :)

Slučajno, ja sam po struci programer.. Ako hoćete možemo se dogovoriti da malo sredim sajt, a platite mi u ormarima, stolovima i plakarima..
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Posto si vec programer, jel si vec pogledao malo u cemu je radjen sajt, na kojoj platformi, verziji...i moze li se tu nesto urediti?
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Odošte na informatiku...
da se vratimo na temu- leđima ukrućuješ konstrukciju polica koja bi, sama po sebi, ispala prilično klimava. Bole ti je spomenuo i dijagonale, mada nešto nisam za tu opciju jer, koliko sam shvatio, i nemaš baš nešto alata pa bi ti predstavljalo problem da je isječeš.
S druge strane, šperploča ne "šeta". Donekle mijenja dimenzije tokom godine, ali su te promjene zanemarljive. Postavlja se lako. Izmjeriš dimenziju police sa zadnje strane i tražiš u Centrumu da ti isjeku šperu na tu mjeru. Poslije je uvrneš vijcima.
Ako nećeš da stavljaš leđa na policu onda ti postavljanje cokli (dijagonala) ne gine. Za to ti već preporučujem da kupiš ručni cirkular i vodilicu. Cirkular će ti i tako trebati kada budeš pravio stolove.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Posto su plafon/dno i vertikale sa godovima koji idu uzduz, to znaci da ce se sirina i visina korpusa jako malo menjati.
Usled toga, za ledja mozes da upotrebis i neki materijal koji je mnogo "mirniji" od drveta, tipa spera ili lesonita, ko sto ti je sasa napisao.

Ali ne mozes da stavis dasku, posto ce ona u pravcu popreko na godove raditi mnogo vise. Pa recimo ako su godovi ledja postavljeni vertikalno, ledja ce da se rasire/skupe horizontalno, a plafon/dno da ostanu isti (tacnije rasirice se mnogo manje). Nesto ce morati da popusti.
Za to naravno postoji resenje, ali nije tako prosto za izvodjenje (pravljeni su ormani i pre nego sto su izmisljeni spre i lesonit).
Svodi se na pravljenje rama (ili usecanje zljebova u korpus), i ostavljanje prostora da ledja mogu da slobodno "rade" po sirini.

Ili pravljenje ledja od lamela slicnih lamperiji, pri cemu se "lamperija" ne nabija cvrsto, vec se ostavlja mali luft kako bi dascice imale gde da se rasire. Svaka dascica se povezuje sa korpusom samo po jednim ekserom/srafom koji ide na sredinu dascice na vrhu i na dnu. Kada se dascica siri, ona to slobodno moze da radi na obe strane (posto je povezana samo u jednoj tacki).
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

maricaiivica wrote:Posto si vec programer, jel si vec pogledao malo u cemu je radjen sajt, na kojoj platformi, verziji...i moze li se tu nesto urediti?
Staticki dio sajta je uradjen u Wordpress-u, (ne treba nikakvo informaticko znanje da se to opazi, jer ostavljeni su default linkovi na vrhu stranice), to je program za brzi razvoj sajtova, i lako ga je savladati.. Prosječan stolar ga može savladati za mjesec dana! ;)

Našalio sam se sa ponudom "sajt za ormar" :)
Ja pravim web aplikacije (to jest, programe koji se ne instaliraju nego rade u samom brauzeru), ne umijem raditi u Wordpressu i slicnim programima.. Da umijem, pomogao bih i bez ikakvih ormara i plakara..

Da uporedim sa stolarskim zanatom, ja sam otprilike kao stolar za izradu kreveta od punog drveta, ali koji zato ne umije napraviti prost namještaj od iverala.. Uska specijalizacija..

Na vašem sajtu nije toliko problem sa verzijom softvera, nego je problem što ga je napala neka štetočina, nekakva skripta koja mijenja linkove, pa ga zato i Chrome obilježava kao opasan sajt, pa se pojavljuju upozorenja, koja onda vjerovatno prepadnu većinu posjetilaca, itd.. Ali ovo je samo na onom statičkom dijelu, forum radi ispravno, a to je i najvažnije..
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

Odlično, ja sam prvobitno i planirao leđa napraviti od šperploče.. Onda, tako će i biti..

Nemam cirkular, imam ovu malu ubodnu pilu.. Znači mogu barem skratiti, presjeći.. Utore ne mogu napraviti, nemam glodalicu. Zato moram koristiti vijke.. Ili tiple, ako situacija odgovara..

Uzgred, mislim da majstori koji montiraju namještaj od iverala više uopšte ne koriste tiple, jer ni u jednom dućanu nema za kupiti one male obilježivače, kirnere.. Nađoh preko oglasa nekog stručnjaka koji ih pravi i prodaje. A za jedan komad skromno traži 3.5KM (Skoro 2E!) No onda sam potražio kod drugova Kineza. I evo čitav set (mora se kupiti 4 veličine) je 0.95E (to je sa poštarinom u naše krajeve). Znači, dva seta 1.9E.. Eto, mozda nekome zatreba.. Mada vi toga vjerovatno imate više nego djeca klikera..

Hvala vam na savjetima. Moram proštudirati i ona sjajna uputstva od gospodina/druga Slobodana, pa ću onda i ja neki posao u šake.. Žao mi je što on više ne posjećuje ovu radionicu. Sigurno bi mu bilo drago što i poslije deset godina njegov trud služi drugima na korist..
Å to bi rekli Dalmatinci u ovakvoj prilici, "Blagoslovija ga Bog!"
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

Ako još nekom kasnije zatreba, evo linkovi ka uputstvima, preglednije:

Uvod
Garderober
Komoda
Plafonjera
KlubSto

Ispravljeni linkovi za sketchup:

Garderober
Komoda
Klub-sto
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Kirnere imaš u centrumu, Elgradu, i na još par mjesta u bl. Vjerovatno nisi dovoljno tražio.
Ubodnom je malo teže sravno sjeći.
Post Reply