Pocetak

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Misa25
Brzi dodavač alata

Pocetak

Post by Misa25 »

Prvo da vas pohvalim,svaka vam cast majstori,sajt je za svaku pohvalu!
A sad ja;totalni sam pocetnik,ama bas pocetnik,video sam sta komsija moze sa veoma malo alata da napravi,pa hocu i ja da pokusam cisto iz hobija!Ja imam mnogo pitanja za vas,ali za pocetk potreban mi je sto sa stegama itd,
koliko je tesko napravi ti ga,postoje li neke univerzalne mere,neki nacrti!
Sto je bas pocetak nemam dasku gde da stavim!
Hvala vam unapred puno,tek ja ima da dosadjujem!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako mislis na stolarsku tezgu, to uopste nije jednostavan zadatak.
Ima nekoliko planova unaokolo po sajtu.
Inace nekada je pravljenje tezge bio uobicajeni majstorski zadatak za segrte (nju rade kada oni treba da postanu majstori). Sa jedne strane to jeste simbolicno, ali sa druge strane isto tako ukazujeda to nije bas najprostiji posao.

Moj predlog ti je da za pocetak nadjes bilo kakav kuhinjski sto, ukrutis mu noge sa par dijagonalnih letvi, i krenes. Kasnije ce sve doci na svoje.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pozdrav kolegi Miši i dobro nam došao na forum i na stranice ovog prekrasnog sajta.Slažem se sa kolegom Mboletom i stvarno da napraviš pravu stolarsku tezgu i nije baš mačiji kašalj ako nemaš alata a i iskustvo je potrebno.Nego ja bih te najprije uputio da potražiš na ovom forumu pod temom "knjige za obradu drveta" i pronađi post ( poruku ) od našeg dobrog kolege LACI-a na kom ti je link za jaaaako dobre knjige The Art of Woodworking i onda si otvori ili skini knjigu Home Woorkshop i tamo ćeš naći ljepih planova i dobrih savjeta.U ovim knjigama je dobro to šta ima jako pino slika pa ti pojednostavljuje sve i još nešto ako možeš skini si sve knjige jer su stvarno prva liga.Ako te bude još šta zanimalo pitaj jer smo ovdje svi zainteresirani da damo neku pomoć i probamo riješiti sve probleme oko drveta.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E nisam mogao odmah naći ali sam malo čačkao i našao isto na forumu ovako idi na LINKOVI i naći ćeš temu Radni sto i temo imaš dva linka sa nekim planovima i jedan link sa videom,pogledaj video jako ljepo objašnjeno.
Misa25
Brzi dodavač alata

Post by Misa25 »

Hvala vam puno upravo citam The Art of Woodworking za izradu tezge sve mi je manje vise jasno,ali kako da nabavim ovu navojnicu(valjda se tako kaze) koja sluzi za stezanje!Valjda vam je jasno sta pitamDali se pravi ili kupuje!Ovo sa drvetom mi je jasno ali ovi masinski elementi ne.
Od kog drveta se pravi tezga,grede koje debljine i tako to!
Bas vam hvala na pomoci vas sajt me je i ohrabrio da se upustim o razimsljanju da nesto sam pravim!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E sada od kojeg drveta ćeš raditi ovisi o tome koje drvo imaš.Ja da radim za sebe nebih ga radio na taj stari recimo tradicionalni način već bih uzeo neku gotovu ploču a naokolo bih stavio jednu ili hrastovu ili bukovu gredicu i naravno okvir od U ili L profila.Ako radiš od nekog drveta moraš biti spreman na to da ga treba obraditi odnosno pohoblati odnosno obraditi ga na abrihter pa propustiti kroz diht tako da dobiješ točno istu debljinu i širinu po cijeloj dužini gredice ili daske.Ja sam planirao za svoj novi stol uzeti šperploču od bukve i vidio sam na jednom mjestu da ima debljine od 5 cm.A šta se tiče one špindle ili navojne osovine za stezanje obratka to ti može odraditi i tokar ( metalo strugar ) i manje više sve te dijelove od željeza možeš obraditi kod nekog bravara ili tokara i mislim da neće biti jako skupo.Sada dali se može kupiti to neznam točno baš i nisam vidio toga po trgovinama možda negdje na buvljaku bi se i našlo.
Last edited by Strkic on 18 Jan 2009 16:54, edited 1 time in total.
Misa25
Brzi dodavač alata

Post by Misa25 »

Pod L i U profilima porazumevate celicne profile koji se izvare pa odozgo poprecno drvene gredice pa sper ploca,tako sam vas shvatio,to mi deluje jednostavnije,posto ja nemam te velike masine diht, abrihter, ja imam rucne,za ovo bih morao da idem kod nekog stolara,a ovaj celicni je primamljiv!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mehanizme za stege nisam vidjao kod nas u prodaji. Na internetu (u inostranstvu) ih ima. Ono sto sam bas retko vidjao su stege kod kojih su svi delovi (ukljucujuci i vreteno) od drveta. Takvu stegu na tezgi je imao moj deda nekada davno (pre jedno 30 i kusur godina). Naravno to vreteno je daleko deblje, koliko me pamcenje sluzi spoljasnjeg precnika 10-tak santimetara, i bilo je napravljeno od belog graba.

U vecini planova imas i tacne specifikacije sta ide od kog drveta, koje su dimenzije...
Jeste, L i U profili su celicni.
Misa25
Brzi dodavač alata

Post by Misa25 »

Kazes tvoj deda imao,a ti kakav sto koristis, ako ima nesto modernije i prkticnije ja sam za to,za tezgu pitam zato sto neznam dali postoji nesto drugo.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Bilo je za kupiti gotova tezga nova od bukve kod PEVECA govorim za u Hrvatskoj i bila je nekih 300 eura.A ti ako možeš napravisi okvir od čeličnih profila nađi onaj šper od bukve debljine 5 cm i stavi i noge od profila i to je to.Å ta se tiče špindle za mehanizam od šraftuka to uzmi neku poluosovinu od kakvog kamiona i daj tokaru da ti napravi kockasti navoj i maticu za nju i ovo dugo možeš isam složiti slika imaš samo se malo prepusti mašti i vidićeš da će izaći riješenje.Ako te još šta interesira pitaj mi smo tu.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Stolarski sto se konstrukcijski nije vekovima menjao. Mora biti masivan, otporan na udarce i sa dve stege, čeonom i bočnom. Ukoliko nema "original" stega one se mogu i improvizovati (pogledaj malo kako to rade vrhunski amateri viewtopic.php?id=746 )

Ako te mrzi da sam praviš sto, možeš ga relativno povoljno nabaviti http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... a=76900300

Ali, kao što su ti kolege već savetovale, stolarski sto nije moranje za početnike i amatere. Sasvim lepo možeš koristiti i običan sto sa ravnom pločom kome su dodatno ukrućene noge. Za stege možeš koristiti i obične mašinske, sa malim modifikacijama tako šti u stezne čeljusti staviš neke drvene ploče. Viđao sam i rešenja sa modifikovanim klasičnim stolarskim stegama. Pogledaj malo po Internetu. Uz pomoć Googla možeš svašta naći (woodwork bench; woodwork vice) i dobiti neke ideje.
Misa25
Brzi dodavač alata

Post by Misa25 »

Bas vam hvala na trudu,ja sam mislio odatle da pocnem ali sad uvidjam da nije bas sve sareno i jednostavno!
Moju prvu majsoriju pokazujem vam za nekoliko dana!Hvala opet!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E pa nije sve šareno i jednostavno sada kad samo počinješ i nisi se susretao sa nekim stvarima i naravno nisi probao da radiš neke stvari,ali ipak nema ljepšeg kad si sam napraviš neki komad namještaja ili jedbostavno uzmeš dasku koja onako ljepo miriše ono čista priroda.Najvažnije ti je da imaš volju i da imaš malo vremena a dosta toga možeš i sam da napraviš i od alata i od pribora.A sada pošto si već došao na ovaj sajt i pridružio se nama svima na forumu onda ti definitivno neće biti niti dosadno niti ćeš ostati sa neki nerješivim problemom vezanim za obradu drveta,jer ovdje nas ima svakakvih profila i zanimanja tako da možeš pitati i puno toga drugoga nevezano za drvo jer ovdje su ljudi stvarno super ekipa i jedva čekaju da podijele sa tobom svoje znanje i iskustvo i naravno da se dobro našalimo a i pomognemo.Ekipa svaka vam čast svima meni ste stvarno super.Pozdrav i pitaj ako nešto trebaš.:);)
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Ja bih ti preporucio da to pravis sa nekim majstorom zajedno , posto kazes nikad nisi radio to , stolarska tezga ce ti trebati ako planiras da radis rucnim alatima, a iz hobija je to bas lepa stvar
a mozes i da kupis za pocetak onu tezgu iz wobya za 120 eura

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Tezga mora biti masivna od brvna debelog 8-10sm. kakva improvizacija, u sta da zabadas ponkaeze, neces valjda u sperplocu.
Kada nesto skivas, kajlujes, tiplues, sklapas ne moze na speru vec na masivu. Tezga od bukovine po mogucnosti parene,
nogari isto tako masivni sa precagom na krajevima kajlovi. Umesto srafstuka (drvenig safova) mogu metalne spingle.
Post Reply