Finiš

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
petras
Šegrt

Post by petras »

Pozdrav i pohvale svima.Prvi put se javljam.Ja bih tutkalisani spoj razlepio umakanjem u toplu vodu.Mozda bi dobra tema bila"tehnike ukrasavanja drveta"
kam taj rock n roll
trivun
Majstor početnik

Post by trivun »

Ovo za nanošenje šelaka ili lanenog ulja pre bajcovanja nisam znao. Vrlo je logično. A ovo za zagrevanje spojeva sam čuo ali sam mislio da nije neophodno. Mislio sam da ću uspeti i ovako.
Zaboravio sam da napišem, ovaj recept nastao je sakupljanjem članaka i receptura raznih sa interneta i malo potkrepljen pričom jednog starog majstora. Sve to probao sam par puta i tek iz nekog petog, šestog pokušaja dalo je rezultate. Mislim da sama receptura nije baš toliko bitna. Odnosno pored recepta podjednako je bitna, ako ne i malo više, sama tehnika. Pokreti ruke, kada pritisnuti, kada popustiti, kada neku "ruku" ponoviti i sl. Ali to jedino iskustvom može da se reši.
Zaboravio sam i to da ako nekog interesuje na yutube(mislim da se tako piše) kad se unese french polish ima snimaka koji pokazuju upravo kako se nanosi politura. Korisno je videti.
A što se samog recepta tiče ovo je nakosnovnija politura. Postoje mnogo kvalitetnije politure kada se rastvoru šelaka dodaju različite prirodne smole poput mastiksa (neka smola pistacia iz Kiosa u Grčkoj) i kopal (fosilna smola iz zaira) i još puno drugih. Na taj način poboljšavaju se svojstva politure i estetska i mehanička. Mislim na mehanička oštećenja.

Opet ja oduižih.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Kolega Trivune ovo je jako ljepo objašnjeno i onaj tko ima nešto staro a srcu drago sigurno će pokušati ovo i isprobati a neki će možda iz čiste radoznalosti.Tebi svaka pohvala za tekst i trud o ovome,nego bilo bi jako ljepo kako je rekao Metabo kad bih složio neki tekst sa pokojom sličicom pa da se to ubaci u tekstove na sajtu pa da šira nacija ( čitaj zaljubljenici u drvo i stolariju ) mogu pročitati iznimno ljep i poučan tekst.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

petras wrote:Pozdrav i pohvale svima.Prvi put se javljam.Ja bih tutkalisani spoj razlepio umakanjem u toplu vodu.Mozda bi dobra tema bila"tehnike ukrasavanja drveta"
Pozdrav i tebi kolega Petras i dobro nam došao na forum i na našu ljepu radionicu.
Rekao si za pokretanje nove teme,pa kreni onda postavi novu temu pa da vidimo šta tko ima da kaže da doda ili da oduzme.To šta si novi na forume neka te nesprečava u ničemu jer smo ovdje svi isti ( nismo baš isti isti ali ) stoga postavi temu napiši šta misliš okači koju slikicu ako imaš i uživaj.

Još jednom pozdrav i dobro došao.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

strkic wrote:jer smo ovdje svi isti ( nismo baš isti isti ali )
Tacno, neki su celaviji, neki mrsaviji... :)

Nego evo jedne interesantne knjigice iz 1910 o polituri: French Polishing and Enamelling by Richard Bitmead
Nazalost nema slika, cist tekst.

http://www.gutenberg.org/etext/17935

Neke stvari su naravno zastarele, odnosno verovatno je nemoguce naci neki od materijala koji se pominju u knjizi, ali dosta toga je i danas vazece.

Ako se dobro secam ima i jedan od The Art of Woodworking (sa onog ruskog sajta) koji je kompletno posvecen finisu, pa se i tamo izmedju ostalog pisalo o polituri
petras
Šegrt

Post by petras »

Zahvaljujem na dobrodoslici.Kako sam dao sebi za slobodno ovu nedelju prilicno sam izlistao stranice ove izvanredne radionice.Poprilicno sam naucio dosta toga se podsetio.U vezi finisa sa shellacom nisam radio,najcesce radim sa skupim preparatima tako da tu nema promasaja.Upravo sam proslog petka postavio salone radjene u borovini i po prvi put sam radio sa sikkens preparatima na bazi sintetickih smola.Nikad lakse nisam dobio satensku povrsinu i na oko i na dodir.Jedina mana im je cena,srecom to je islo na teret musterije on ih je i poslao iz italije.Samo jos da se izborim sa postavljanjem fotki na sajt pa da cujem i vas komentar.Ako trebate prebaciti neki crtez komplikovaniji na drvo za rucni duborez isl. odstampajte ga na laser stampacu 1:1.List sa crtezom na dole postavite na drvenu povrsinu osmirglanu i cistu.Krpicom natopljenom nitro razredjivacem predjite po beloj [gornjoj] strani lista papira,prevaljajte ga gumenim valjkom,jos jednom predjite "nitro" krpicom da se stampa odvoji od papira,pazljivo podignite papir i gle cuda.Poce nova tema.
kam taj rock n roll
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

petras wrote:dstampajte ga na laser stampacu 1:1.List sa crtezom na dole postavite na drvenu povrsinu osmirglanu i cistu.Krpicom natopljenom nitro razredjivacem predjite po beloj [gornjoj] strani lista papira,prevaljajte ga gumenim valjkom,jos jednom predjite "nitro" krpicom da se stampa odvoji od papira,pazljivo podignite papir i gle cuda.Poce nova tema.
A da li si probao to isto, ali bez hemije? Jednostavno pređeš peglom preko fotokopije. Kako se radi o termoosetljivom toneru, on će se prekopirati na drvo.
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

petras wrote:Ako trebate prebaciti neki crtez komplikovaniji na drvo za rucni duborez isl. odstampajte ga na laser stampacu 1:1.List sa crtezom na dole postavite na drvenu povrsinu osmirglanu i cistu.Krpicom natopljenom nitro razredjivacem predjite po beloj [gornjoj] strani lista papira,prevaljajte ga gumenim valjkom,jos jednom predjite "nitro" krpicom da se stampa odvoji od papira,pazljivo podignite papir i gle cuda.Poce nova tema.
Нисам знао за нитро, али може пеглом. Једино треба направити лик у огледалу, иначе ће бити контра оцртано.
А шелак... еее... уметност! Ја сам остао код набављања истог. Гледао сам у продавници сликарског материјала у Београду, код Зеленог венца, али нису имали.
Мболе, хвала за ову књигу! јако би неки материјали могли да се уврсте у враџбине, вреди имати. Вероватно би неки хемичар могао да нађе те материјале у свакодневним хемикалијама. Кад се пребаци у Ворд има 40 страна, што значи да може да се одштампа у буклету на 10 листова.
petras
Šegrt

Post by petras »

Tacno je i za peglu i za fotokopiju,imam hp laser gubljenje vremena mi je ici do kopirnice pa jos ako treba neka izmena.U Nisu je bilo shellaka regular i crnog.
kam taj rock n roll
kiraljka
Precizni šegrt

Post by kiraljka »

petras
Šegrt

Post by petras »

kam taj rock n roll
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajde za probanje koristite test forum (za to je napravljen).
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

metabo wrote:
trivun wrote:Evo da dam recept.
Sve pohvale.
Recept je detaljan i mnogima će dobro doći.
Bilo bi dobro da sve to pretočiš u neki "člančić". I još ako imaš neke fotke...
Ovako, po forumu može da "padne u zaborav" :(
Možda kao ovaj članak?

http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... j&strana=1

:D

Još jednom hvala Trivunu na saradnji.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Bojan wrote:Možda kao ovaj članak?
To ti kažem :) Upravo tako. Bravo!
Post Reply