Projekt kuhinja no.1

Sva pitanja o vašim ili tuđim projektima
Post Reply
Andrija
Precizni šegrt

Post by Andrija »

Andrija
Precizni šegrt

Post by Andrija »

Koja dubina gornjih elemenata?
30cm + fronta ili ?
Å ta je najcesce u praksi?

:)
Last edited by Andrija on 15 May 2019 17:05, edited 1 time in total.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

ST STOLAR wrote:
Kole-Stolar wrote:
ST STOLAR wrote:Kantiram apsolutno sve već godinama i najveća prednost je što više nemam svakodnevne porezotine po prstima :happy:
A da si navikao na rukavice zamisli kolko bi ti novca od kantovanja zavrsilo u dzepu a ne na stovaristu :smejanje:

Verujem da je bolje kantovati sve ali javlja se problem kada na stovaristu lepe tanku traku bez predfrezera, neka se na spoju kupi samo po 0.5mm to mu dode 1mm po elementu a kad slozis 5 elemenata to je 5mm sto je preveliko odstupanje.
Isto tako ako se radi o fiokaru tu je 1mm previse.
Smisla kanotvati sve ima recimo na elementu od sudopere i oko perilice, cak i tu spojeve nema potrebe kantovati, ako dode poplava svakako ce nesto da strada.
S ivericom i tehničkom olovkom u rukama rad s rukavicama je malo pre traljav... naravno da se koristi frezanje prije trake pa nema odstupanja. Javlja se problem kad se ne kantira a predrezač obično skine do pola milimetra više nego pila pa se tek onda to vidi na spoju između :oskyldig:
Da je zaje***o kad iverica poseces jeste al kako svaki dan ? :D
Ne znam za tebe, meni navika da utovaram i istovaram u rukavicama takode preturam i spremam delove u istim a kad vec crtkam belezim i slicno tolko pripazim da bas ruke ne budu izresetan ko svajcarski sir :D

Da nije pola milimetra malo previse ? Na raznim stovaristima su mi sekli i bas je bilo pristojno, u zadnje vreme sve vise secem sam sa pravljenim formatizerom i pola milimetra nikad predrezac nije fulao....

@Andrija
Neko radi 30cm + frontovi a neko 28cm+ frontovi, kako god da uradis neces pogresiti :)
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
J.Vlada
Majstor

Post by J.Vlada »

Nije bas tako kad su standardne dimenzije u pitanju.
Kod nas je visina 86 ali i to se lagano menja.

U Evropi se radi na 86 ali samo kad su u pitanju bas- bas jeftine kuhinje a cim je bolja kuhinja standard je 90.
Ustvari, 86 + radna ploca.
Govorim o kuhinjama gde se sporet ne spominje ni u šali! Ja ne znam ko to jos kupuje i kod nas?!

Sto se tice gornjih elemenata, na dubinu manju od 33+ front niko ne radi, opet ako govorimo o kuhinjama koje bar nesto vrede.

Kantovanje 1mm ABS vidljivo a Blind traka ostatak.

"Nasi standardi" opstaju prvensveno zato sto na taj nacin bude nesto jeftinije a sto se izgubi 20-tak % mesta , to izgleda nikom nije vazno.

Minimalno rastojanje izmedju radne ploce i gornjih elemenata je 50cm kad je elektricna grejna ploca a 65cm kad je gasna.
Last edited by J.Vlada on 15 May 2019 21:04, edited 1 time in total.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Moram da se nadovežem malo. Vlada je skoro sve ispravno napisao...
Dubina gornjih elemenata se radi 33-34 cm samo u slučaju ako se u njih ugradjuje ......( lično ih uvek radim 34, imalo ili ne razloga za tu dubinu. Stvar navike)
Inače i dubina elementa 26 cm je po standardu ...
Kantovanje svih elemenata sa svih strana na zadnje dve izložbe ( Moskva - novembar i Milano - pre mesec dana) nisam primetio na nijednoj kuhinji.
E sad što se tiče visine donjih elemenata.... visina donjih elemenata poslednje italijanske kuhinje koju sam kopirao je bila 860mm ( sa radnom pločom) . Cena te kuhinje je 20.000 eura. Sad me muči pitanje ako kuhinje visine 860 mm spadaju u jeftine koliko li tek koštaju skupe?
Po pitanju minimalnog rastojanja između gornjih i donjih elemenata je kolko se sećam po pitanju ergonomike 450 mm
Maksimalno rastojanje je ako me sećanje služi 600 mm. ( valjda se zato zidni paneli prodaju širine 600 mm)
A te mere 500 i 650 se odnose na aspiratore.
Isto tako postoji i maksimalno rastojanje koje proizvodjači aspiratora preporučuju.
P.s. Postoje odredjeni vrlo ozbiljni proizvodjači kuhinja koji jednu te istu kuhinju prodaju u različitim visinama donjih elemenata po istoj ceni. Npr : 860,880,910 i 960 mm. ( menjaju samo visinu nogica jer im je visina vratanca od 716 mm potrebna uvek za neke elemente kao što su mašina za sudove, komora za zamrzavanje kod ugradnog frižidera, pojedini gornji elementi....)
Last edited by daleko on 15 May 2019 23:25, edited 1 time in total.
Andrija
Precizni šegrt

Post by Andrija »

Plan Gornjih elemenata:

Image
Image

Visina 80cm.

Dubina ce bit 32 + front, odredio sam prema napi.

Image
Image
Image

Imam pitanje u vezi gornjeg ormarica (br. 4). Å ta je bolje / gore? Plinski ili ovaj tipa blum aventos? Iskustva..

Image
Image

Image
Image
Image

:)
Last edited by Andrija on 16 May 2019 22:01, edited 1 time in total.
J.Vlada
Majstor

Post by J.Vlada »

Ustvari malo smo pomesali " babe i zabe " .
Skuplje kuhije su ustvari rade po meri i tu klijent , prostor i elektro aparati odredjuju dimenzije.

Minimalna distanca izmedju grejne ploce i gornjih elemenata nije preporuka nego zakonska norma (EU) koju je izvodjac obavezan da ispostuje.
Maksimalna distanca je preporuka.

Sto se dubine elemenata tice, ne treba ici ispod 33+front . Stvarno je steta .... 35 + front je (u EU) takodje cesta mera.
Kod nas je to problem zato sto je izbor ploca sirih od 60 ploca jako mali.
Preko je sasvim drugacije. Mnogo je veci izbor ploca od 62, 63 i 65 cm nego od 60.
Ne radi se viseci 37 ( 35 + front ) ako je radna ploca samo 60 zato sto vrata gornjeg dela budu preblizu licu.
Kao primer moze da bude IKEA. Dubina sa frontovima : gornji 37 a donji 60.

Sto se cena tice, to je jako siroka tema. Kolika je kuhinja ? Koji frontovi ? Koja radna ploca ? Keramika, Kvarc, Corian itd... Sta od bele tehnike ? Svaka ozbiljnija firma ima u ponudi i to.

Kod firmi kao Nolte, SieMatic, Nobilia, Schüller, LEICHT itd, budzet od 20.000€ predjes jako lako ... u tri koraka si na 50.000
Last edited by J.Vlada on 22 Apr 2020 14:59, edited 1 time in total.
J.Vlada
Majstor

Post by J.Vlada »

Zasto aspirator nije u istoj ravni sa frontom iznad?
Koje je marke ?
Last edited by J.Vlada on 16 May 2019 22:17, edited 1 time in total.
Andrija
Precizni šegrt

Post by Andrija »

J.Vlada wrote:Zasto aspirator nije u istoj ravni sa frontom iznad?
Koje je marke ?
Bosch DFL064W50
Image

* Teleskopska ladica je bez ukrasne letvice. Ukrasna letvica je u ponudi kao dodatni opcijski pribor.

Image

Ja cu na kuhinju dodati ovako ukrasnu letvu.

Image

Plan mi je od te letve slozit frontu za napu i uklopit sve u liniju.

Image
Last edited by Andrija on 16 May 2019 22:44, edited 1 time in total.
J.Vlada
Majstor

Post by J.Vlada »

Izgleda da je jako dobar! Posebno to sto mu crevo ne ide po sredini elementa pa ne zauzme skoro ceo viseci deo .
Bilo bi dobro da izmedju aspiratora i zida ne ostaje rupa. Tu se zadrzavaju isparenja i lepi masnoca.
Andrija
Precizni šegrt

Post by Andrija »

@J.Vlada Imaš li savjet koje liftere za horizontalni ormaric.

Između ova dva mehanizma se premišljam.

Image

Image
Last edited by Andrija on 16 May 2019 23:06, edited 1 time in total.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Blum je bolji u svakom pogledu, ajoš bolja varijanta po ceni je Häfele free flap 1.5.
Vlado kad sam pisao o ceni kuhinje nisam ni pomišljao na radnu ploču i tehniku . To ovde ide posebno. Od mene najviše što mogu uz kuhinju da dobiju od tehnike je sušač za tanjire i ponekad ono što ide u fioku za kašike i viljuške ( zaboravih kako se na našem to zove ).
Last edited by daleko on 16 May 2019 23:42, edited 1 time in total.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Andrija a što ne ugradiš u potpunosti ugrađeni aspirator. Razlika u ceni je smešna a nije potrebna nikakva ukrasna letva
Andrija
Precizni šegrt

Post by Andrija »

daleko wrote:Andrija a što ne ugradiš u potpunosti ugrađeni aspirator. Razlika u ceni je smešna a nije potrebna nikakva ukrasna letva
ovako sam zamislio:

Image

Image

Taj rustikalan stil prati te sheme sa lajsnama.
Last edited by Andrija on 17 May 2019 08:31, edited 1 time in total.
Andrija
Precizni šegrt

Post by Andrija »

Došle pločice

dim 60x60 i 90x30

Prvo cu podne postaviti, pa kada kuhinju namontiram idu zidne.

Image
Image
Image
Image
Last edited by Andrija on 17 May 2019 09:06, edited 1 time in total.
Post Reply