Kanterica Minimax Me35
- Filip Rahelić
- Zarezivač olovaka
- maricaiivica
- Moderator
Da krenemo od pogleda...tomislavm wrote:A meni je zanimljivo kako netko tko nešto nema niti koristi najbolje sve zna o tome.maricaiivica wrote:Zanimljivo je kako ti vidis stvari.tomislavm wrote:Imam ovu kantericu već 2 godine i nisam primijetio da nešto visi na šarafu niti išta podešavam povlačenjem ili podmetanjem limića.... Malo pretjeruješ i navodiš ljude na krivi dojam.... A easy round je puno bolje nego ništa, naravno nije savršeno ali... Odnedavno postoji varijanta sa pravim frezerom za postforming....
Kazi mi, frezer je okacen na gornju gredu preko 2 lezaja koja se kotrljaju preko glave npr M10 stafa. Kako bi ti opisao takvo resenje? Genijalnim? Ozbiljnim?
Ok, vrlo slican sistem su ponovili i na ciklingu, ako se dobro secam?
Gde bese postoji neki nazubljeni lim koji zarotiras da upadne pod neki sraf i tako udalji agregat za njegovu debljinu? Mislim bas na frezeru, za promenu ravnog i radijusnog frezovanja, ali sam zaista zaboravio.
Nisam ja rekao da je masina losa. Ja samo mislim da su koristili jako primitivna resenja kako bi srozali cenu. To vise nije "onaj" SCM.
Edit:
Da ostali shvate moju pricu, dva lezaja na srafovima, u gornjem delu slike.
Tako je reseno pomeranje agregata napred-nazad
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/1350_screenshot_20190512-183347.png[/url]
Ležajevi koje si dao sliku... Naravno sa interneta jer tamo si to jedino i vidio služe samo da isključiš frezer ako želiš.... Kod kantiranja nemaju ulogu i NE služe za pomicanje agregata.
Ciklikg ista stvar, nema veze sa radom mašine, samo sa isključivanjem ciklinga na način da ga povučeš prema sebi a ne za podešavanje.
Za ovaj lim pričaš gluposti, to ne postoji na kanterici.
Postoje limovi raznih debljina koji služe za udaljiti komad na ulasku za onoliko koliko je debela traka. Je to jeftinije rješenje nego štelanje na vijak, ali apsolutno ok radi.
Naravno da za 5x manj cijenu od prije 10 godina ne možeš dobiti sve industrijske kvalitete, ali navedi jednu drugu firmu čija kanterica za istu cijenu ima te mogućnosti.

Da, ne koristim je i bilo mi je dovoljno da je vidim tih par puta zato sto je ja gledam iz jednog drugog ugla.
Nego, taj frezer ima dva kopira, jedan koji kopira gornju povrsinu, foliju, a drugi kopir kopira kant, t.j. traku koju i obradjuje. E sad, stavi prst na taj frezer kada nesto budes radio i pogledaj da li se pomera i napred-nazad. Ako ne, nisi je dobro nastelovao i kopir nema funkciju

Dalje necu u raspravu o poznavanju ove masine.
Onda napamet ne znam... Pozovi Servisera....Od prvog dana do sad kanterica apsolutno uredno radi.... Foliju nikad ne dira i nešto ti je pogrešno podešeno, sad napamet teško je reći što.Filip Rahelić wrote:Frezer para foliju.... Kad odmaknem frezer da manje nosi onda ne para al tada cikling previse abs- a nosi
- Filip Rahelić
- Zarezivač olovaka
Ne moram se ja sa tobom raspravljati, kanterica apsolutno radi svoj posao a naravno da nije IMA.... Ali niti toliko košta...maricaiivica wrote:Da krenemo od pogleda...tomislavm wrote:A meni je zanimljivo kako netko tko nešto nema niti koristi najbolje sve zna o tome.maricaiivica wrote: Zanimljivo je kako ti vidis stvari.
Kazi mi, frezer je okacen na gornju gredu preko 2 lezaja koja se kotrljaju preko glave npr M10 stafa. Kako bi ti opisao takvo resenje? Genijalnim? Ozbiljnim?
Ok, vrlo slican sistem su ponovili i na ciklingu, ako se dobro secam?
Gde bese postoji neki nazubljeni lim koji zarotiras da upadne pod neki sraf i tako udalji agregat za njegovu debljinu? Mislim bas na frezeru, za promenu ravnog i radijusnog frezovanja, ali sam zaista zaboravio.
Nisam ja rekao da je masina losa. Ja samo mislim da su koristili jako primitivna resenja kako bi srozali cenu. To vise nije "onaj" SCM.
Edit:
Da ostali shvate moju pricu, dva lezaja na srafovima, u gornjem delu slike.
Tako je reseno pomeranje agregata napred-nazad
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/1350_screenshot_20190512-183347.png[/url]
Ležajevi koje si dao sliku... Naravno sa interneta jer tamo si to jedino i vidio služe samo da isključiš frezer ako želiš.... Kod kantiranja nemaju ulogu i NE služe za pomicanje agregata.
Ciklikg ista stvar, nema veze sa radom mašine, samo sa isključivanjem ciklinga na način da ga povučeš prema sebi a ne za podešavanje.
Za ovaj lim pričaš gluposti, to ne postoji na kanterici.
Postoje limovi raznih debljina koji služe za udaljiti komad na ulasku za onoliko koliko je debela traka. Je to jeftinije rješenje nego štelanje na vijak, ali apsolutno ok radi.
Naravno da za 5x manj cijenu od prije 10 godina ne možeš dobiti sve industrijske kvalitete, ali navedi jednu drugu firmu čija kanterica za istu cijenu ima te mogućnosti.
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/1350_screenshot_20190512-214130.png[/url]
Da, ne koristim je i bilo mi je dovoljno da je vidim tih par puta zato sto je ja gledam iz jednog drugog ugla.
Nego, taj frezer ima dva kopira, jedan koji kopira gornju povrsinu, foliju, a drugi kopir kopira kant, t.j. traku koju i obradjuje. E sad, stavi prst na taj frezer kada nesto budes radio i pogledaj da li se pomera i napred-nazad. Ako ne, nisi je dobro nastelovao i kopir nema funkcijuako se pomera, ipak onaj lezaj ide po glavi srafa
Dalje necu u raspravu o poznavanju ove masine.
Pomak na tom dijelu je vezan uz debljinu trake i to se ne podešava, ne vidim razlog da ti smeta... Uopće nije važno za rad frezera i njegovu preciznost.
A npr. Ravni cikling radi apsolutno savršeno, bolje nego na puno skupih kanterica.
Podešavanje kanterice je trivijalno, izmjena debljine trake, promjena boje ljepila i sl se odradi bez problema... Navedi jednu kantericu I tom rangu cijene koja je bolja.
- maricaiivica
- Moderator
- maricaiivica
- Moderator
Da probamo malo oko tog frezera...
Njegov noz je malo otvoreniji od 90°.
Povlacenjem u nazad i silaskom na dole bi izgubio jos jedan deo radijusa ali bi zastitnu foliju dotakao samo vrhom noza.
Da li gresim?
Edit:
U stvari, mislim da ti pokusavas da dobijes lepsi radijus na traci od 1mm ali sa glodalom r2 i time vrhom glodala ulazis u zastitnu foliju
Njegov noz je malo otvoreniji od 90°.
Povlacenjem u nazad i silaskom na dole bi izgubio jos jedan deo radijusa ali bi zastitnu foliju dotakao samo vrhom noza.
Da li gresim?
Edit:
U stvari, mislim da ti pokusavas da dobijes lepsi radijus na traci od 1mm ali sa glodalom r2 i time vrhom glodala ulazis u zastitnu foliju
- Filip Rahelić
- Zarezivač olovaka
Kad ga povucem onda ne para foliju, i nema radiusa nikakvog i ni to nevalja,radius cikling je nastelan da samo dio nosi a ostatak ravni nosi i tu nema nikakvog problema stroj je namisten za 1mm i to odraduje bez problema, jedino sta frezer para foliju znaci nije stvar u ciklinzima i nemam potrebe ih gasiti jer ne prave oni nikakvu stetu nego je pravi freza+ ako ugasim radius cikling i ostavim samo frezu onda je radius trake hrapav a i dalje para foliju, a to ako ce se dogadati onda radije biram da mi para foliju nego hrapav rub na materijalu od 300kn po m2
Nešto ti nije u redu jer bez radijus ciklinga na 1mm traci frezer radi odlično..... Nema šanse da je radijus hrapav... Na 2mm da, na jedan ne. Po tom stroju je netko mijenjao postavke tko ne zna što radi i na forumu nećeš naći rješenje... Zovi poštenog Servisera....Filip Rahelić wrote:Kad ga povucem onda ne para foliju, i nema radiusa nikakvog i ni to nevalja,radius cikling je nastelan da samo dio nosi a ostatak ravni nosi i tu nema nikakvog problema stroj je namisten za 1mm i to odraduje bez problema, jedino sta frezer para foliju znaci nije stvar u ciklinzima i nemam potrebe ih gasiti jer ne prave oni nikakvu stetu nego je pravi freza+ ako ugasim radius cikling i ostavim samo frezu onda je radius trake hrapav a i dalje para foliju, a to ako ce se dogadati onda radije biram da mi para foliju nego hrapav rub na materijalu od 300kn po m2
Ja od početka na frezerima 1mm traku radim na 16 a 0.8 na 15.5....
- maricaiivica
- Moderator
Hrapav abs je ili zbog lose aspiracije pa kopirni tocak frezera "gazi" po piljevini i kopira neravnine ili zbog suvise male sile kojom opruga gura ceo agregat na plocu.
Za ovo drugo bi probao da rukom samo malo pritisnem agregat na plocu dok obradjuje traku.
Sto se glodala tice i kidanja folije, r2 glodalo na 1mm traci moze samo jedva zapoceti radijus i u tom polozaju ne bi smeo kidati zastitnu foliju. Probaj nacrtati na papiru u nekoj razmeri glodalo r2 koje obradjuje traku 2mm na univeru, pa tu traku stanji na 1mm, da vidis koliko je uopste i u kojoj zoni obradjuje.
Za ovo drugo bi probao da rukom samo malo pritisnem agregat na plocu dok obradjuje traku.
Sto se glodala tice i kidanja folije, r2 glodalo na 1mm traci moze samo jedva zapoceti radijus i u tom polozaju ne bi smeo kidati zastitnu foliju. Probaj nacrtati na papiru u nekoj razmeri glodalo r2 koje obradjuje traku 2mm na univeru, pa tu traku stanji na 1mm, da vidis koliko je uopste i u kojoj zoni obradjuje.
Ja ne kažem da ti ne znaš ali popljuvati nešto a ne reći što je onda to bolje nije u redu.... Napisati da se podmeću neki limići nije u redu jer nije istina.... Ja nemam ništa od toga da ja branim scm i da imam viška novaca kupio bi jači model kanterice ali ovaj je nadmašio sva moja očekivanja.... A plaćen je duplo manje od sličnog holzher ili hebrock modela koje sam također gledao.maricaiivica wrote:@tomislavm ja nisam rekao da je ona losa vec da ima dosta suvise jeftinih resenja i o tome mozemo da diskutujemo.
A naravno da sam morao da ti kazem da znam pomalo i o malom scm-u.
Kad sam kupovao mislio sam sa za te novce će biti dobra za korpus i ne zahtjevne fronte, ali radi sve vrhunski, od sjaja do jako izraženih godova, akrila...
Scm je u toj klasi dao u cijeni dvije komplet posude za ljepilo.... Na dnevnoj bazi ih mijenjamo i rade odlično....
- Filip Rahelić
- Zarezivač olovaka