Alat iz Lidla - Parkside i ostalo, iskustva

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
borism25
Majstor

Post by borism25 »

singer wrote:Prvi put kad je budes reklamirao-cisto me zanima odgovor prodavca:)
reklamirao sam vec bar 10-tak njihovih alata. Dobar dan neradi to i to zelim povrat novca, i teta na kasi zaprimi i vrati full iznos i to je to.
sonus70
Samostalni majstor

Post by sonus70 »

Nije alat nego onaj trt-mrt blender za smuti-pa-prospi. Kupila moja žena i sutra otpakovala kad ono polomljena ona posuda. Otišli na kasu: Dobar dan, ovo slomljeno. Nije kasirka ni pogledala u kutiju, samo pitala: pare ili zamena?
yaki
Majstor

Post by yaki »

Nabavna cena tog alata i tih uređaja je nezamislivo mala jer se to štancuje u Kini u milionskim serijama. Na tu količinu broj reklamacija je zanemarljiv, tako da im je jednostavnije da bez pitanja vrate novac nego da troše vreme i resurse na popravke. Onda se to sve iskipuje u nekom reciklažnom centru gde se samelje i reciklira.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

borism25 wrote:
singer wrote:Prvi put kad je budes reklamirao-cisto me zanima odgovor prodavca:)
reklamirao sam vec bar 10-tak njihovih alata. Dobar dan neradi to i to zelim povrat novca, i teta na kasi zaprimi i vrati full iznos i to je to.
Ako si ih kupio 100, to je 10%, sto je stravican procenat reklamacije.
Smatra se da je sve preko 1% jako mnogo, i dize alarm da nesto nije u redu.
Toliko o kvalitetu :(
yaki
Majstor

Post by yaki »

Uz puno (iskreno) uvažavanje tvojih znanja i veština moram da konstatujem da tvoji više puta izrečeni stavovi o ovoj vrsti alata postaju irelevantni za ovu temu. Jednostavno, ovo je posebna kategorija alata koja ima svoju ciljnu grupu kojoj je namenjena.
Po ko zna koji put: ovo nije "profesionalni" ili heavy duty tools, ni po kvalitetu materijala od koga je napravljeni, ni po finoći finalne obrade, a posebno ne po ceni.
Ovaj gore pomenuti cirkular po svim stranim forumima predstavlja odličnu kupovinu za onoga kome je namenjen kao i većina tog Lidl alata. Uostalom ajde nađite bolju ponudu kod nas od ovoga

Image
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Goshke: Kako se pokazao cirkular? Kakav je za upotrebu? Imaš li kakvih zamjerki?
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

Ja posedujem stariju varijantu , mislim da je star sigurno 5 godina i njime sam isekao brdo letvi i ploca . Po meni odlican alat ,iskreno vodio sam racuna o reznim listovima da uvek koristim ostre pa sam cak i pazario jedan kvalitetniji za uzduzni rez . Sve u svemu extra kupovina za ovaj novac.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ja sam malopre imao priliku da pogledam ovaj cirkular.
Realno, nista losije od standardnih kineza tipa einhel i womax, rekao bih i za dlaku kvalitetnije.
Verujem da jeste upotrebljiva alatka u svojoj klasi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Po ko zna koji put, niko nije pomenuo da je ovo profi alat, niti pokusava da ga poredi sa njim, posto to nije moguce :)
I po ko zna koji put, ovo nije ni hobi alat.

Ovo je amaterski alat, za nekoga kome nije bitno kako sece (ili ne zna kako to treba da izgleda), ko ce ga upotrebiti par puta i ostaviti u ormanu.

Da li ce otseci letvu: hoce
Da li ce preseci plocu: hoce
Kako ce to uraditi: druga prica.

Stojim iza toga da nesto sto ima 10% i vise reklamacije nije ni za sta, i predstavlja bacene pare, ili gubljenje vremena (o spustanju na nivo "super babe i piletine" ne bih).

Tebi je najbolja ponuda ono sto ima najnizu cenu.
Meni je vise muka od takve kategorizacije.
Najbolja je ona ponuda koja ima najbolji odnos para i muzike.
Sad... nekome je i zavijanje Indire na francuskom "muzika" :)

Hoces bolju ponudu?
Evo, nakon minut pregledanja:
https://www.kupujemprodajem.com/Alati-i ... -oglas.htm

(nemam nikakve veze sa prodavcima)
yaki
Majstor

Post by yaki »

To što si stavio kao primer je duplo i više puta skuplje. Taj alat je verovatno pokupljen sa neke gomile u nekom evropskom otpadu gde je bio odložen za reciklažu jer mu je u eksploataciji izvađena duša dok nije prestao da radi, onda je u nekom kombiju sa ostalim kršom dovezen ovde, nekako skrpan i prve subote završio na nekom buvljaku ili u oglasu pod naslovom "roba iz nemačku".
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel si ti nekada probao ili uopste video takav alat? Ili pricas napamet?
Ja video, drzao u rukama, pregledao dal ima lufta gde ne treba... vise komada na Bubanj potoku, NS najlonu, i nisam imao nikakvih primedbi (estetiku ne racunam).
Par ljudi odavde je kupilo, zadovoljni. A znaju sta je dobar alat.

Nekako sam pretpostavljao da ce reakcija da bude "ovo je dva puta skuplje" :)
Nisam napisao da je ovo jeftinije, nego da je bolja ponuda. Seti se "odnosa para i muzike".
Naravno da je dva puta skuplje. Za cenu ovoga sto se tebi svidja, ne mozes da kupis dva pristojna lezaja. Od g*** se pita ne pravi.

Lici da je tvoj prvi i apsolutni prioritet niska cena. Sve ostalo nije bitno.
To nikada nije bila definicija necega dobrog, pa ni dobre kupovine. Nebitno dal se radi o alatu, cipelama ili kifli.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Na YouTube imaš dosta klipova kako indijci vikluju motore, lik bukvalno sedi na zemlji a u krilu drži stator u koji komadićima grančice ugurava namotaje, a oko njega šetaju kokoške. Ležajeve imaš i kod nas za 100 din, tako da taj Festool lako može da se napravi da radi i da nema lufta gde ne treba. Većina tih prodavaca su se izveštila kako osposobiti i utegnuti te alatke da traju dok se ne prodaju, nego zapitajte se što je švaba odbacio tog dobrog i utegnutog Festoola, ipak je to profi alat od koga skoro da nema bolje.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Pošto smo vec upropastili temu, da se nadovežem -

"Å vabe" odbacuju alat nakon isteka ekonomske amortizacije, ne tehničke. Većina alata po preduzećima u razvijenim zemljama nije odradila ni pola vremena predviđenom od strane proizvođača. Da ne bi pisao dvije stranice objašnjenja zašto je tako, reći ću samo da im se isplati. Ko ima sreće i kupi taj alat može smatrati da je dobro prošao. S druge strane, nikad ne znaš da li kupuješ baš taj alat, ili neku rbinu koja je odgulila i šta je trebala i šta nije. Po meni, ovo spada u zasebnu temu i ne treba pisati o polovnom alatu ovdje.

Å ta fali da otvorimo drugu temu o polovnom alatu, a da se na ovoj temi držimo jeftinog alata. Npr:

Kupio sam Parkside cirkular. Taj i taj. Utisci su mi slijedeći:

Fino reže pločasti materijal i tanje daske. Na bukovoj petici se guši i pali dasku.
Lak je za rukovanje, ali mu prekidač paljenja malo zapinje.
Ima lufta - nema lufta
Reže u vinkl / reže u vinkl samo ravne rezove rezove pod uglom je malo teže izvesti.
Može dugo raditi - brzo se grije.
Rezna ploča mu je loša - po običaju i jeste.
Bla bla - bla bla
Vrijedi li te pare ili ne vrijedi.

Pa se ubaci neko drugi i da savjet kako je on neke probleme:

Ja sam stavio ovu testeru i meni reže sve redom.
Ja sam vinkl riješio na ovaj način.
Bla bla bla

Ovako ste kao mala djeca: Valja/ne valja, valja/ne valja...

I niko nema koristi od praćenja foruma.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Yaki,

Ono sto ti ne shvatas je da kupujes najskuplji alat koji postoji. Iako izgleda jeftinije. Taj alat iz Lidla nije ni za sta, osim za bacanje para, koliko god se tebi cinilo da je to bolje.

Uobicajeni korsnik toga alata ce da ga donese kuci i stavi u orman. Pa ce otseci tri letve za 8 meseci. Jos dve posle godinu ipo. Mozda jos jednu druge godine. Kada sledeci put izvadi taj alat iz ormana, posle tri godine, on ce crci, a garancije vise nema. Niti to moze da se popravi.

Sa jedne strane, stvarno dobar alat. Trajao tri godine. Sa druge, cena po rezu od 1000 dinatra je ogromna. Sve te masine za koje ti sumnjas da su utegnute da bi ti nemo uvalio, trajace daleko duze za hobistu.

Na kraju, opet dolazimo na istu pricu, zasto bi hobista koji hoce da isece 5 letava uopste imao elektricnu masinu. Vecina tih hobista plati teretanu, ali ih ne bi potrosili trunku energije na secenje rukom. A rucna testera od 1400 duinara ce obaviti isti posa, a i nadziveti taj Parkside cirkular desetostruko.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Yaki, ne odgovori jel si to bar video nekad, slucajno drzao u ruci ili pises napamet?

U tom parksajdu je sigurno lezaj od 100 din. Ne mora niko da ga "sredjuje" :)

Ko sto je sasa napisao, alat se odbacuje nakon sto je istekla garancija, pa i pre toga. Nebitno je koliko kosta.
To sto mi, sa nasim sirotinjskim nacinom razmisljanja, teramo dok ne crkne... nas je problem.

Sasa, problem je u tome sto veoma cesto: "meni ovo sve radi kako treba" kod jednog i drugog coveka nije ni blizu isto.

Ne vidim zasto ne porediti i polovan alat? Pricamo o tome da li se isplati kupovina necega. Ako mozes da biras (a mozes) izmedju polovnog dobrog i novog loseg... da vidimo sta je isplativije.
Pogotovu kada se radi o necemu sto je manje vise stalno dostupno, ne pricamo o masini koja se pojavila jednom i ko zna kad ce sledeci put.
Post Reply