Alat iz Lidla - Parkside i ostalo, iskustva

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

@Daleko oce biti nekih popusta za clanove fooruma na tvoj alat ? :P
Zvone, verujem da zavrsava posao jer srafilica ko srafilica zavrce srafove po malo busi i tebi sigurno radi odlicno no jesi nekad drzao u ruci neke druge srafilice ?
Recimo da probas da radis sa tvojom parkside pa posle nekom womaxovom pa ne znam strausovom a posle par tih jeftinih da uzmes u ruku recimo bosch, panasonic, dewalt ili festool onda bi video zasto i dalje ovo ostaje samo alat koji zavrsava posao tebi :)
Kvalitetna srafilica danas je srafilica koja ne gubi brojeve obrtaja tako lako prilikom opterecenja, ima ergonomski rukohvat i malo tezinu da ne zamara ruku tokom duzeg rada, baterije traju dok majstor ne padne :D, brzi punjaci pune baterije i za 20 min itd itd.
Nemoj da se ljutis, ali i sam kad probas nesto vrhunsko bice ti smesno sta si hvalio :) ovo govorim iz licnog iskustva, kad sam presao sa womaxa na pravu srafilicu i samom mi bilo smesno sta sam hvalio.
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
yaki
Majstor

Post by yaki »

Ebote, opet se uspoređuje ova hoby kategorija alata sa alatom koji košta duplo ili više puta skuplje.
Zvone
Precizni šegrt

Post by Zvone »

Ajde necu vise, malo je zima nisu mi jos poceli radovi oko pcela pa se ja ovdje raspisao. Neki dan sam se uclanio a vec 50 postova. Mislio sam iznijeti svoje misljenje o ovim alatima posto realno imam ih dosta. Medju profesionalnim stolarima na noz se docekuje sve sto nije profi. Sto se tice stolarije totalni sam pocetnik, ali prilino je sirok spektar poslova koje znam raditi. Naravno da sam radio sa bosch i dewalt aku alatima, sa makitom nisam. Aku busilica nije samo alat za stolare, koristi je i ostali svijet. Zato sam na jedno mjestu vec napisao sa ovaj model da je makita samo 10 puta jeftinija, znaci nema govora o poredjenju sa womaxom i slicnim. Uostalom kupite pa probajte eto... Inace u Hrvatskoj je bilo aktualno da su narod koji je odjecu kupovao u lidlu prozvali pogrdno lidlići, to ovi malo imućniji koji nose markiranu odjeću. U javnosti to nije bilo dobro primljeno, u tom smislu sebe smatram jednim lidlićem sto se tice alata. Necu vise na ovu temu...
Last edited by Zvone on 15 Jan 2019 07:58, edited 1 time in total.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Super, ovo je najbolje sad će da bude mir i tišina i paučina.
Ignoriši
Zvone, ti očigledno imaš više iskustva oko ovog alata zato što ti je bio pre dostupan nego nama a i očigledno radiš sa njim, zato bi bilo korisno da nastaviš da pišeš na ovu temu.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Bilo je ovde već više rasprava na tu temu. Rezime, po mom mišljenju, je da dosta tih jeftinih alata završava posao. Naravno, nema tu kontrole kvaliteta, pa što reče Bole, uzmeš primerak koji radi za sve pare, a već drugi se raspadne posle 2 korišćenja. To je lutrija. Inače, sa nekoliko takvih alata, tipa Einhell, završio sam celu vikendicu. Recimo šrafilica, tračna šlajferica i slično, nije namenjena za neku preciznost i nisu opasni alati pa će hobi majstoru sasvim lepo završiti posao kao i skuplji. Od opasnijih sam koristio Einhell rende i odradilo je posao za sve pare. Samo lagano i bez pritiska i alat će da potraje. Mnogo tih jeftinih alata neki moji drugari su sredili posle par upotreba - uzme šlajfericu i onda sedne na nju da hobluje parket :) . Moje mišljenje je da te jeftine opasne alate, tipa cirkular, glodalica i slične, treba izbegavati ukoliko je moguće. Čak i nešto od tog jeftinog alata može da se nadogradi da bude funkcionalno, samo je pitanje koliko te to vremena i novca izađe na kraju. Vidimo sliku glodalice koja je postavljena kako je napravljena.
Posebna priča je za šta kome treba taj alat. Neko pravi ostavu, a neko nameštaj pa je i pravac kupovine potpuno jasan.

Inače, ja sam dosta pokupovao polovnog starog i kvalitetnog alata gde za slične novce dobijete daleeeeko bolju stvar.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

yaki wrote:Ebote, opet se uspoređuje ova hoby kategorija alata sa alatom koji košta duplo ili više puta skuplje.
Ovo nije hoby alat, vec amaterski alat. Za to radi savrseno, isto kao i Womax, Einhell...
Hobi - zanimacija, kojom se bavis prilicno cesto, recimo svakog vikenda, i cesce ako imas vremena.
Amater - izbusi dve rupe za sliku, i gurne busilicu u orman za naredne 3 godine.
(karikirano naravno)

Drasticna je razlika, iako to trgovci guraju pod isto.
Cesto hobista hoce u nekim aspektima vise od alata nego profesionalac.
Meni je za hobi bitna preciznost, lako podesavanje i slicne stvari. Robusnost profi alata mi nije tako znacajna (ne radim 8 sati dnevno sa njim).
Na drugoj strani, u poslu, bitno mi je da alat bude robustan, da ima brdo snage...

Generalno, hobi alat ima manje kapacitete, manju snagu i slicno od profesionalnog. Ali u preciznosti ne sme da masi. Dok profesionalcima cesto nije bitna top preciznost (retko ko uklapa sstvari ispod milimetra), ali mu je bitno da diht progura siroku dasku sto pre.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Ok, ispravna definicija.
Ovde se svako malo provlači ta usporedba sa daleko skupljim alatom, a realno ga je porediti sa alatom kategorije Einhel, Womax, Straus i sličnim.
Imam gomilu tog alata i skoro svaki komad kada ga usporedim sa Parkside izgleda lošije, skuplje i sa manje dodataka u kompletu.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

yaki wrote:Ebote, opet se uspoređuje ova hoby kategorija alata sa alatom koji košta duplo ili više puta skuplje.
Da, ljudi uporedjuju koliko se sta isplati. Ako kupis tu iz samoposluge, moze biti u startu za bacanje, a moze i posluziti neko krace vreme, sto znaci da ces je uskoro baciti. A ako kupis nesto solidno, moze te sluziti da zaboravis kada si je kupio. A razlika u ceni moze biti i mala i ogromna. Za cenu neke igracke mozes kupiti i dobar polovni alat ili za malo vise odabrati novi solidan, tako da neces kupiti da bi ga uskoro bacio.
Sto se glodalice tice, ta parkside je oko 5000 sto zaista nije neka lova, ali vec za 10.000, sto svako moze da izdvoji, mozes kupiti Skil od 1300w sa podesavanjem broja obrtaja i puno solidnijom izradom od kvalitetnijih materijala. Pa biras sta ces i kako ces, ili ces kupovati dva puta, kao sto radi svaka sirotinja, ili ces odmah kupiti nesto sto ce te duze sluziti. Pare svi volimo i niko ne voli da ih baca, pa racunaj sta ti se vise isplati.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

yaki wrote:Imam gomilu tog alata i skoro svaki komad kada ga usporedim sa Parkside izgleda lošije, skuplje i sa manje dodataka u kompletu.
pa pusti to kako izgleda, izgledaju i zene bolje kad su nasminkane i lepo ofarbane, a koliko valjaju je sasvim druga stvar, jer ispod mire sto djavola vire.
Last edited by Pezzo on 15 Jan 2019 11:41, edited 1 time in total.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Internet je nemilosrdan medij, ukucaš model i dobiješ desetine linkova ka recenzijama koje nisu baš utemeljene na poskočicama Mire i djavola vire, već ljudi koji nesumljivo imaju znanja i iskustva realno procene upotrebljivost i vrednost tog alata.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

yaki wrote:Internet je nemilosrdan medij, ukucaš model i dobiješ desetine linkova ka recenzijama..
pa da, mogu i babe i deca da pisu recenzije, pa i o onome o cemu nemaju pojma.
yaki
Majstor

Post by yaki »

uhhh :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nevolja sa recenzijama po netu je sto je ogroman procenat njih ustvari placeno.
Cim vidis "afilitate" linkove ispod... zaboravi na objektivnost.

Drugi deo odlazi na one kojima je i sekira dobra za duborez :)

Treci na one kojima je bitna jedino gledanost, pa je sve puno sala, a pravih informacija nigde.

Generalno, najdosadniji klipovi su najrealniji :)
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Najjednostavnije sam probati par alata I videti razliku. Svako ima nekog poznanika koji ima neki alat. Mada po meni najbolje na sajmovima probati. Svaka ozbiljna firma ima demo tezgu na sajmu.
Ovde je to malo drugacije reseno. Mozes kod predstavnika zakazati demo alat. Posalju ti transprtnom kompanijom na nekoliko dana, probas i vratiš. Nisi obavezan da kupis. Samo transport platis a to je nesto smesno
Last edited by daleko on 15 Jan 2019 13:13, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Mislim da su ovo najusijanije rasprave na forumu. Profi ili hobi, lijevo ili desno, gore ili dole. Ko je u pravu.
Nekako mislim da ste više toliko nabijeđeni da dokažete da ste u pravu da više niko ni ne razmišlja šta mu se, u stvari isplati.
Ja alat ne kupujem ni po imenu ni po cijeni. Kupujem ga po potrebi. Ako nekoj alatki planiram "izvaditi dušu" kupiću Makitu. Em je lakše raditi, em je preciznija, brža, jača izdržljivija, i na kraju, dugotrajnija od Einhella i sličnih. A ako neku alatku planiram koristiti s vremena na vrijeme kupiću Einhell (ili slično). Zašto da bacam pare na skup alat koji mi stoji na polici. Mislim da i većina foruma slično razmišlja.

Ajde da se malo vratimo na razlog zbog kojeg je tema i otvorena. Ko koristi Parkside? Kako se pokazao? Koje su mu dobre strane, a koje loše? Isplati li se kupiti i za kakav posao? Tako i mi ostali možemo lakše odlučiti prilikom kupovine nečega sličnog.

Usput, ne znam ko je napisao da profesionalci koriste samo najskuplji alat. Iznenadio bi se da vidiš koliko stolara radi sa Mio Standard kombinirkom...
Post Reply