Finiš

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
velja
Vrhunski majstor

Finiš

Post by velja »

Postovane kolege,

vec neko vreme se bavim proucavanjem razlicitih vrsta finiša i ono sto sam poslednje saznao je da je White spirit isto sto i apotekarski benzin. Drugo: U kakovom odnosu stoje rafinisano laneno ulje i kuvano laneno ulje naspram firnajza (Nemoj neko da je rekao 2:1!!:mad:)? Trece: Cesto se pominje upotreba laka za camce. Nije dobar za namestaj koji se koristi unutra!! Ako volite uljane lakove postoji ERLAC - ov neki sa oznakom 70 u vise nivoa sjaja. Odlican za stolice. Lak za camce ima aditive da bude otporan na promene vlage i temperature. Problem je sto se tesko brusi. Naime, umesto da se ljuska i drobi on se tegli i puni smirglu... Cetvrto: Mineralna ulja kao sto je baby oil nisu dobra za namestaj jer se nikad ne osuse. Drvo ga upije ali se ono i dalje ne susi, tako da pri promeni temperature moze da pocne da izlazi iz pora.

Ne zaboravite pitanje: Sta je FIRNAJZ?

Velja
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Moze li malo vise detalja o laku ERLAC-70...
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

"Erlac S-70" није уљани, већ полиуретански једнокомпонентни лак. Стварно је одличан, даје леп финиш и не смрди. Може се тачно видети како се лак као затеже и како нестају трагови четке. Једини проблем је што се не може увек наћи.
Ја нисам био одушевљен лаковима за чамце док нисам пробао Хелиосов. Лак је сасвим ок и даје леп финиш уз квалитетнију (скупљу) четку. Ине бруси се тако лоше. Лакирао сам неке столице са њим и стварно су супер испале.
Фирнајз = фирнис = кувано ланено уље = ланено уље са разређивачем, да би се пре осушило.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Firnajz je nerafinisano laneno ulje, ili jako malo rafinisano, sto bi rekli "tehnickog kvaliteta"
Kuvano i rafinisano je ista stvar. To je "fina varijanta" firnajza. Koristi se za pravljenje boja, ali moze da se koristi i kao konacni finis drveta. Rad sa njim je spor (mazanje, pa cekanje, pa brisanje, pa cekanje, pa tako n puta). Laneno ulje se nikada ne osusi u potpunosti, ali sa duge strane daje dosta lep izgled. Vuce malkice u zuto. Alternativa mu je tung ulje, koje se nesto bolje susi (procedura rada je ista dugotrajna), i vise vuce u braon crvenkasto.

Sta je taj "baby oil"? Ustvari sta su mineralna ulja? Citam o njima, ali nikako da ukapiram sta je u pitanju (tipa nekog konkretnog proizvoda koji moze da se nadje ovde).
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Epa, ovako stoje stvari:
Laneno ulje se cedi iz semena lana, to je svima jasno. Posto ima raznih necistoca koje daju miris, ukus, boju a to nije dobro za recimo slikanje i razredjivanje slikarskih boja, onda se to ulje rafinise (preciscava). Skoro sam citao neki clanak u uljima u stolariji, koji je inace americkog pisca, gde kaze da bi se ulje osusilo ono treba da veze kiseonik iz vazduha. To se desava sa nekim, ne znam ni ja kako da prevedem clanovima molekula kojih kod mineralnih ulja nema ni jedan pa se ona nikad ne osuse. Mineralna ulja su rezultati krekovanja nafte. Najpoznatije je baby oil iliti ulje za bebe. Ko ima dete od 6-7 ili vise godina a ostala mu je flasica bebi ulja kad mu je potomak bio beba, primetice da poklopac nije zapekao i da flasica kao da je juce zatvorena.
laneno ulje ima 2 ta clana i ono spada u polususeca ulja. Ta bi se proces susenja ubrzao, ulju se dodaju aditivi i to obicno nesto kao metal ili sta-ti-ja-znam sta sto mu povecava broj tih vezivaca kiseonika na 4. Kuvano laneno ulje nije kuvano vec u tom procesu dodavanja tih aditiva ono bucka pa izgleda kao da vri inace se uopste termicki ne obradjuje. Kao aditiv se nekad koristilo olovo pa kad su provalili da je otrovno, oni ga promenise sa nekim drugim metalima.
Tung ulje ima 3 ta clana pa se ono susi i bez aditiva.

Ako nadjem taj clanak pusticu link.
S-70 erlac je stvarno poliuretan ali to je vrsta smole tj. cvrste komponente.Rastvarac je na uljanoj bazi sto je kod nas dosta neobicno jer se termin poliuretan obicno vezuje za lakove koji su dvokomponentni i sa nitrorastvaracem.
Skoro sam kupio neki Erlac-ov nitro osnovni koji je gust kao med (i gusci posto je sad hladno) i ideja mi je da ga nanosim spahlom kako bih najbrze popunio pore i zazore na intarzijama kako bih ostvario staklo ravnu povrsinu sa sto manje slojeva laka.

I sta je na kraju firnajz? sirovo laneno ulje ili laneno ulje sa aditivima?

Velja
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Mladen wrote:"Erlac S-70" није уљани, већ полиуретански једнокомпонентни лак. Стварно је одличан, даје леп финиш и не смрди. Може се тачно видети како се лак као затеже и како нестају трагови четке. Једини проблем је што се не може увек наћи.
Ја нисам био одушевљен лаковима за чамце док нисам пробао Хелиосов. Лак је сасвим ок и даје леп финиш уз квалитетнију (скупљу) четку. Ине бруси се тако лоше. Лакирао сам неке столице са њим и стварно су супер испале.
Фирнајз = фирнис = кувано ланено уље = ланено уље са разређивачем, да би се пре осушило.
"Erlac S-70" sa cime se razredjuje, koliko se dugo susi, koliko slojeva i koji lak podloga?
Koristim camac "dugin" podloga nitro "zvezda", kakvo je tvoje misljenje za ovu kombinaciju?
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Разређује се са "Erlac White Spirit", а Веља каже да је то апотекарски бензин. Уопште не смрди, а мирис је нешто између алкохола и петролеја за лампе.
Нисам никада користио лак за чамце на основни, па те не могу посаветовати. Ја га намажем 3 пута, наравно брусим између прелаза, и стварно сам добио финиш као стакло.
Беби уље је минерално уље и намењено је мазању деце а не намештаја. Међутим, Амери га хвале као "food safe", и кажу да је најбоље да се њиме мажу даске за сечење хране. Није отровно и не може да ужегне.
Kumanovac
Zarezivač olovaka

Post by Kumanovac »

Ko proizvodi taj Erlac S-70 kako bih to potrazio kod nas u Mk?
Pozdrav.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Proizvodi se u Grckoj,jednokomponentni poliuretanski lak,za unutrasnju i vanjsku upotrebu.razredjuje 20-25% white spirit ili x-22(namjenski razredjivac).pre nanosenja S-70 radi bolje zastite od mikroorganizama se nanosi WOOD STAIN 1030 protiv gljivica.proizvodi se kao sjajni ili satine bezbojni lak i u 15 prirodnih nijansi prema njihovoj tonskoj karti.Sredsvo 1030 se nanosi u jednom sloju a S-70 u dva sloja,uz obavezno susenje od 24 h,pokriva nekih 8-10 m2/lit .Koristio sam ga neko vreme i nisam nesto posebno zadovoljan,ali u svakom slucaju je bolji od ovih nasih i lakova za camce.sporo susi,teze se brusi,u odnosu na dvokomponentne a vek trajanja na vani ?????.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Kolega ćiro reci nam neku preporuku šta bi bilo nekako najpraktičnije za lakiranje stolova i stolica a da nije problem za naći i naravno da nije cjena ko Sv.Petra kajgana.
Čovijek sniva a Bog realizira!
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Koje kolicine stolica i stolova,vi imate dobre domace nitro i poliuretanske lakove,a najbolje bi bilo da kazes koje imas lakove u prodaji tu kod tebe u Ogulinu i koja je vrednost proizvoda,ja se obicno tog pridrzavam,razumjes sta ti hocu reci.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma ja ti nisam trenutno u Ogulinu već u Rijeci i ovdje ima dosta dobar izbor a ni Trst nije daleko tako da nije neki problem za nabavku.Å ta se tiče količina trenutno ništa ne radim jer mi je stolarija samo hobi i ako nešto radim je čisto za sebe,ali imam u planu napraviti veći stol za u kuhinju i neku kutnu sjedeću garnituru pa me interesira koji bi lak bio najbolji za to.Jer do sada sam koristio najobičnije bezbojne lakove za drvo jer ono šta je rađeno nije zahtijevalo neku veliku pažnju a niti neke posebne kvalitete.Naravno dok sam radio sa prijateljom stolarom on je koristio neke bolje lakove ali se više nesjećam točno koji su bili ima toga već 10-12 godina kad smo zajedno radili.Tako da bih te molio neku preporuku.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Најважније је како ћеш лакирати. Ако имаш компресор, онда су ти далеко бољи избор двокомпонентни полиуретански лакови. Уз добру припрему и вешту руку, добићеш финиш као на клавиру. Ако имаш само четку, онда су ти бољи избор једнокомпонентне "мазалице". Може четком лепо да се нанесе и лак за паркет, а шта ћеш чвршћу површину од оне по којојсе хода. Међутим, ја некако избегавам двокомпонентне лакове из простог разлога што ово радим из хобија, па нема шансе да потрошим целе две компоненте, а једна од компоненти се мора потрошити у неколико дана од када се отвори.
Ако немаш компресор, а ипак хоћеш перфектан финиш, можеш дати неком фарбару да ти лакира. Ти направиш тајсто и гарнитуру, све фино избрусиш, купиш лак, а он испрска.
Ако се одлучиш за четку, онда изабери што квалитетнију, ја сам увек користио оне економик варијанте четки, као то је само мазање, али кад сам први пут пробао професионалну ("МАКО") и видео разлику у финишу, одушевио сам се. Длаке су гушће и финије, а четка се уопште не лиња и траје много више него што је разлика у цени.
WOOD STAIN 1030 је иста импрегнација као Жижол, само што је скупљи.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Међутим, ја некако избегавам двокомпонентне лакове из простог разлога што ово радим из хобија, па нема шансе да потрошим целе две компоненте, а једна од компоненти се мора потрошити у неколико дана од када се отвори.
Jedan od trikova da kompoente koje su osetljive na dodir sa vazduhom (ili obicni lakovi, boje, ulja... sve jedno) a potroseno je samo malo ostanu duze vreme upotrebljive.
Ako je potroseno samo malo, u posudu u kojoj je boja ubacuj klikere (obicne decje staklene klikere), dok nivo boje ne bude skoro do samog vrha. Time si smanjio kolicinu vazduha s kojom boja moze da dodje u dodir, pa samim tim i susenje.
Ako je potroseno malo vise, onda prvo prespi u manju posudu, pa tek onda ubacuj klikere.

Nisam ga koristio vec duze vreme (uglavnom koristim "vodene" akrile u zadnje vreme), ali mi je Dugin lak za parket trajao jako dugo.
Post Reply