WURTH MASTER alati
pa većinom sve firme su otkupile licencu od boscha što se tiče elektro pneumatskih bušilica.
i sve se rade na isti sistem pošto je bosch prvi imao pneumatik.
toliko je meni poznato ,sad kao i svaka priča u sebi nosi vjerovatno dobar dio istine.
a što se wurth.a tiče ta firma je poznata širom evrope i sveta.
čak su sponzori nekim evropskim fudbalskim klubovima.
ja kako sam napisao već da mi je poznato da se njihovi alati rade po nečijoj licenci samo još nisam saznao čijoj.
ali mislim da kao u mnogim firmama bosch ima umješane svoje prste,pa tako i sa wurth.om.
i sve se rade na isti sistem pošto je bosch prvi imao pneumatik.
toliko je meni poznato ,sad kao i svaka priča u sebi nosi vjerovatno dobar dio istine.
a što se wurth.a tiče ta firma je poznata širom evrope i sveta.
čak su sponzori nekim evropskim fudbalskim klubovima.
ja kako sam napisao već da mi je poznato da se njihovi alati rade po nečijoj licenci samo još nisam saznao čijoj.
ali mislim da kao u mnogim firmama bosch ima umješane svoje prste,pa tako i sa wurth.om.
ko radi taj se i umori
- Marko Enter
- Majstor majstora
marko znam ja o čemu čovjek piše štaa će vulkanizer da radi sa elektro pneumatskom bušilicom?Marko Enter wrote:Mislim da je goran mislio na alate na vazduh ??? ili
a sto se tice boscha i pneumatske busilice neznam za to moguce je
el to mislis za one BOSCHHAMER-e
pozdrav Marko
ja sam samo naveo da imaju jednu od najboljih to je sigurno elektro pneumatskih bušilica.
BMH-32-XE robusna bušilica sa pneumatskim čekićem najviše klase za bušenje u beton do 32mm.
sa velikom udarnom silom do 4,8-j.o tome ja pišem.
a za licencu to nemogu da tvrdim ja sam čuo da su sve rađene po boschovoj .
sad mbole kaže da je po hilti -jevoj.kao što on reče nemogu ni ja da tvrdim za bosch.
ali su sigurno jako kvalitetne i jedne i druge,bez sumnje.
ko radi taj se i umori
Bas sam pretrazivao i ne uspeh da nadjem ko je smislio elektropneumatski cekic.
Bosh je smislio SDS sistem, i time se naravno dici na svom sajtu (tako da verujem da bi se dicio i time da je smislio elektropneumatski cekic).
Nasao sam par zanimljivih stavki usput:
Elektricnu busilicu (stabilnu) je izmislio Australijanac Mr. Arthur James Arnot 1889
Prvu rucnu elektricnu busilicu jenapravio Wilhelm Fein 1895
Prvu rucnu buslilicu danasnjeg uobicajenog "pistoljskog" izgleda je napravio Black & Decker 1917
Bosh je smislio SDS sistem, i time se naravno dici na svom sajtu (tako da verujem da bi se dicio i time da je smislio elektropneumatski cekic).
Nasao sam par zanimljivih stavki usput:
Elektricnu busilicu (stabilnu) je izmislio Australijanac Mr. Arthur James Arnot 1889
Prvu rucnu elektricnu busilicu jenapravio Wilhelm Fein 1895
Prvu rucnu buslilicu danasnjeg uobicajenog "pistoljskog" izgleda je napravio Black & Decker 1917
- Marko Enter
- Majstor majstora
Nasao sam ga, ipak je Hilti:
US Patent 4529044 - Electropneumatic hammer drill or chipping hammer
US Patent Issued on July 16, 1985
Assignee
* Hilti Aktiengesellschaft
Inventors
* Klueber, Wilhelm
* Bloeckinger, Peter
* Theissig, Werner
Application
No. 06/593814 filed on 03/27/1984
Interesantno je da je patent prijavljen tek 1984 (doduse u USA, mada obicno se prijavljuje odmah i tamo). Bio sam ubedjen da je ranijeg datuma. Mada sad kad malo vratim secanje... ta 1984 je bila prilicno davno
US Patent 4529044 - Electropneumatic hammer drill or chipping hammer
US Patent Issued on July 16, 1985
Assignee
* Hilti Aktiengesellschaft
Inventors
* Klueber, Wilhelm
* Bloeckinger, Peter
* Theissig, Werner
Application
No. 06/593814 filed on 03/27/1984
Interesantno je da je patent prijavljen tek 1984 (doduse u USA, mada obicno se prijavljuje odmah i tamo). Bio sam ubedjen da je ranijeg datuma. Mada sad kad malo vratim secanje... ta 1984 je bila prilicno davno

Na Hilti sajtu ljudi su napravili timeline njihove istorije, pa tako stoji da su 1967. napravili model TE 17, baziran na elektropneumatskom principu.
Ta godina mi već nekako više pije vodu jer se sećam da su ljudi sa Hiltijem uzimali pare i pare za bušenje rupa po zidovima u betonskim blokovima Novog Beograda, a njihovo masovno pravljenje je bilo baš 70-tih godina.
Ta godina mi već nekako više pije vodu jer se sećam da su ljudi sa Hiltijem uzimali pare i pare za bušenje rupa po zidovima u betonskim blokovima Novog Beograda, a njihovo masovno pravljenje je bilo baš 70-tih godina.
- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje
- Marko Enter
- Majstor majstora
- Marko Enter
- Majstor majstora
Nije tema ali samo da dodam.Do pre godinu dana sam imao hilti te-17 proizveden 1971.godine u svajcarskoj.Za njega sam dobio 80 e i dodao jos 120 i kupio makitu 2450.Nisam imao bolji alat od tog hiltija,jako izdrzljiva masina.Mana mu je tezina,ali svi delovi su mu od metala za razliku od makite i ovih novijih gde se provuce i malo plastike.