Bugije- ostrenje ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

LepoJeBitiFin wrote:Drzavna veelika firma je inertan sistem , snalazimo se sa onim sto imamo . . . . . da mogu sta bih sve narucio od masina . . . .

Ima dana ( naravno ne uvek ) kada izbusimo po 60-tak pragova , to je terosana hrastovina , rupe f 18mm x 300mm dubine i sve to

x 2 ( dve rupe po pragu ) pa vi sada zamislite koje bi baterije to izdrzale , ovako samo sipamo mesavinu i piciiiiiiiiiiii
Ako je državna firma razumljivo.... Inače jedna do dvije jače baterije.... Bez problema....
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

fi18mm burgiju, 36 metara kroz hrastov prag?
Sa jednom baterijom?
Cime bi to moglo?
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Jeste, aku bušilica, dve jače baterije, staviš u koferče i piči, a ne da tegliš ovoliko čudo i da se jebeš sa mešavinom. ALI... Znate li vi koliko košta ta aku bušilica? Koja buši fi 18, 30cm u tvrdoj hrastovini? Ja ću vam reći, blizu 100.000 dinara! Da se kladimo da nemaju ni 100% odgovarajuću HTZ opremu; rukavice, naočare, maska, odeća, obuća, pi... lepe materine... već opremu najjeftinijeg ponuđača! A šta ako im nisu dve baterije dovoljne? A nisu, jer ne postoji bušilica na svetu čija jedna batetrija buši 60 rupa fi18 trećinu metra u tvrdoj hrastovini! Jedna dodatna baterija za takvu mašinu bi koštala sigurno 200-300 evra! Nemoj da pričamo priču...
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Evo busilice na baterije koja ce sa dve baterije od 5ah da radi ceo dan sa tom burgijom, provereno!
Image
smirglaj nikad dosta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ova radi koliko god majstor moze bez ijedne baterije, ne trosi mesavinu... ekoloska :)

Image

Samo treba dooooobar majstor od bar 100 kila :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Zadnja rucna racna koju je Bole postavio je majka mara za sve te aku busilice. Benzinske su vec druga prica.

Naracno ako se uzme odgovarajuca velicina. Bez 14" nema razgovora, 16" radi bez problema. postoje i vece, jedino su malo neudobne za rad.

Na zalost, danas je najveca velicina 12"
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Imamo mi i elektricne (3 kom ) busilice , one su iz nekih davnih vremena i za divno cudo jos traju . ( nisam sada u prilici da slikam )

Jedini je problem agregat tj njegova tezina a i gabariti . Mi volimo da kazemo NIJE TEZAK ALI TREBAJU CETVORICA DA GA POMERE :groota:

S tim u vezi , ove elektro busilice su gabaritne , jake , teske i obavezno montiramo rucicu sa strane kada je koristimo ( cas posla okrene ruku

coveku ako ne pazi i ne stegne jako) pa me zivo zanima kako se ponasa ova laka aqu busilica ( sto je radenko okacio ) kad u futer stegnes

auger burgiju od 400 mm duzine , f18 i ides 300mm u dubinu terosane hrastovine ?

Ne kazem da ne moze , ali nju jednostavno ne mozete ni da uhvatite sa 2 ruke kako treba ?
Last edited by LepoJeBitiFin on 16 Nov 2018 16:57, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

@Radenko - 60(šezdeset) rupa fi18, DUBOKIH 30cm u hrastovini sa JEDNOM baterijom? Uz dužno poštovanje: nema nikakve šanse... Može 60 rupa u hrastovini od 3cm, može i 120 rupa u 3cm, ali u 30(trideset)cm??? Ponovo tvrdim: Nema šanse sa jednom baterijom! Dewalt ima jako ozbiljne igrače, gledao sam testove, svaka čast, verujem da Vas služi extra i daj bože da Vas služi još pet puta toliko, ali 30cm 60 puta je 30cm 60 puta...

@Mbole

@BR

Ne možeš biti dobar majstor ako nemaš 100kila!:troona:

Å alu na stranu, nije bitna kilaža naravno...

Nego, bušenje na toj dubini od, ponovo kažem 30cm, mislim da može sa samo jednom burgijom, zar ne? Ispravite me ako grešim, ali tu je ograničenje na upravo onu burgiju koju je Lepojebitifin pokazao da je kupio za jako smešne pare, jer se sama ukopava.

Ali opet bre, ako bušiš tom račnom, ima 120 rupa koje danas moraš da izbušiš, na ruke... A i ova što je Mbole pokazao izgleda malo poskupa... A i ako ta nije, onda verujem da je ta neka najbolja i najveća u cenovnom rangu neke dobre šrafilice, a to je opet skupo...

Najjeftinije je na gorivo jbg, ali čovek reče da nema levi smer, pa se pate sa odvrtanjem... Još ako upekne zvezda ili neki minus... Krv, suze i znoj...
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

@Lepojebitifin - Pa te jače šrafilice imaju produžene ručice za bolju kontrolu, ovako nešto:

https://www.metabo.com/com/en/tools/cor ... river.html

I električne takođe:

https://www.metabo.com/com/en/tools/dri ... drill.html

Gledao sam na diskaveriju kad ameri prave one njihove kolibe, koriste ovakve:

https://www.metabo.com/com/en/tools/dri ... drill.html

Rekao bih da je ovo poslednje najbolje rešenje, jer su one samo za to bušenje koje tebi treba, ali agregat je druga strana medalje...
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

elektrolog wrote:@Radenko - 60(šezdeset) rupa fi18, DUBOKIH 30cm u hrastovini sa JEDNOM baterijom? Uz dužno poštovanje: nema nikakve šanse... Može 60 rupa u hrastovini od 3cm, može i 120 rupa u 3cm, ali u 30(trideset)cm??? Ponovo tvrdim: Nema šanse sa jednom baterijom! Dewalt ima jako ozbiljne igrače, gledao sam testove, svaka čast, verujem da Vas služi extra i daj bože da Vas služi još pet puta toliko, ali 30cm 60 puta je 30cm 60 puta...

@Mbole

@BR

Ne možeš biti dobar majstor ako nemaš 100kila!:troona:

Å alu na stranu, nije bitna kilaža naravno...

Nego, bušenje na toj dubini od, ponovo kažem 30cm, mislim da može sa samo jednom burgijom, zar ne? Ispravite me ako grešim, ali tu je ograničenje na upravo onu burgiju koju je Lepojebitifin pokazao da je kupio za jako smešne pare, jer se sama ukopava.

Ali opet bre, ako bušiš tom račnom, ima 120 rupa koje danas moraš da izbušiš, na ruke... A i ova što je Mbole pokazao izgleda malo poskupa... A i ako ta nije, onda verujem da je ta neka najbolja i najveća u cenovnom rangu neke dobre šrafilice, a to je opet skupo...

Najjeftinije je na gorivo jbg, ali čovek reče da nema levi smer, pa se pate sa odvrtanjem... Još ako upekne zvezda ili neki minus... Krv, suze i znoj...
Nije najjeftinije na gorivo nego najskuplje... Zar misliš da je benzin i ta bušilica besplatna...
4 baterije po 9ah I jača bušilica... Može se kupiti za 600 do 700 eur plus porez.... Npr Dewalt 996.
Druga stvar je što velike državne firme brinu samo za danas i 10 eur benzina nije puno.... A što će biti sutra nikog nije briga i koliko nešto košta kroz cijeli rok eksploatacije nije ničija briga...
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

600-700 evra + porez... Da, ali samo mašina sa dve baterije od 5Ah, nisam čuo za baterije od 9Ah, mislim da ne postoje, najjače su metabo 6,2Ah. Uostalom, neka me neko ispravi ako grešim... A dodatne baterije su mnooooogo skupe kada se kupuju posebno. Tako da bi to izašlo kao Sv. Petra kajgana...

Mašina nije skupa, ima ih za 150e... A benzin jeste skup kao što kažeš, ali ne kupuju odmah 500 litara, nego po litar-dva, pretpostavljam... Dugoročno - mnogo para daš, ali daješ po malo, a neko može samo tako. Jbg, sad je off, ali ja kiriju plaćam 200e. Za 6 godina sam dao 14400 evra! Pa, to su pare jbt, trećina pristojnog stana ili dobar nov auto! Narednih 6 godina ću dati još toliko, na žalost, a odakle mi sad tolike pare?

@Lepojebitifin - koliko potroši ova mašina goriva. Recimo, kad je baš koristite, koliko sipate za jedan dan?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja imam dewalt 796 sa 5ah baterijama ali mislim da ne bi mogao da to izdrzi....
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

elektrolog wrote:@Lepojebitifin - koliko potroši ova mašina goriva. Recimo, kad je baš koristite, koliko sipate za jedan dan?
Ima neko malo rezervoarce ( provericu tacno koliko staje ) njega napunimo i mirni smo ceo dan. . . . . . nije nam se jos desilo da ga dosipamo

a i masina ne radi non stop pod punim gasom , kad izbusimo jedan prag ( 2 rupe ) njega vezujemo pa pripremamo drugi za busenje s tim da masinu

ne gasimo ( da se ne bi non stop cimali ) vec je ostavimo da radi na leru dok ne zatreba za sledecu operaciju i tako u krug . . .

p.s stvarno bi voleo da vidim neku AQ busilicu na delu u istim uslovima
Last edited by LepoJeBitiFin on 16 Nov 2018 16:39, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ljudi, dajte da se ne zezamo, ovo je mnogo ozbiljan posao, za koji treba mnogo ozbiljna busilica.
To "motorce" ima bar 2KS, sto ce reci bar kilovat i po (a verovatno i vise).

Svuda na svetu se za ovakve terenske poslove koriste masine na benzin. Od brusilica, pa do busilica. Nismo mi izmisljali topu vodu.
Jos uvek nema baterije koja bi mogla da pridje blizu benzinu po odnosu mase/zapremine i kolicine spakovane energije.

A ova rucna... prva slika na koju sam naleteo, uopste nisam gledao koji je model, posto...
Ima na buvlajku ruskih, koje isto tako dobro rade, a kostaju neku sicu.

Fakat... nije igra izbusiti gomilicu rupa njome. Al zato ti posle ne treba teretana :)
Auger i "ciganska" burgija su jedino sto mi pada napamet da rucno moze da odradi ovako nesto.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

@singer - sigurno da ne bi. Osim što bi srkao bateriju, mučio bi se žestoko. Dubina bi ga ubijala. 30cm je 30cm. Motor bi mnooooogo kraće trajao nego u normalnim uslovima.

@lepojebitifin - evo našao sam jedan video. Nije objašnjen koje su mašine, koja je burgija, debljina drveta, daleko je od tvojih uslova rada i loš je kvalitet snimka, ali imaćeš predstavu koje bi opterećenje trpele te mašine...

https://www.youtube.com/watch?v=v_v3-3yrnyM
Post Reply