Bugije- ostrenje ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ma ceo je ofrlje. Sto je jos gore, onaj ko proba ovako kako se ne proba, bice ubedjen da je greska u njemu.

Besposlen pop i jarice krsti, pa pogledah i jos jedan njegov video o urezivanju srafova, i opet, gomila pogresnih informacija.

Nego, sve razmisljam da nam treba tema na kojoj bi se oni koje zanima ucili kako ne treba. Pre neki dan sam gledao jedan video, sa tipom koji je napravio fenomenalnu gomilu gresaka. Na kraju, na zavrsenom se sve to vidi, ali njemu izgleda ne smeta.

Danas ispred zgrade srtrucnjaci postavljaju oplatu za kanale za odvod vode. Cetvrtaste uske i duboke, naravno. A sefu nije jasno sto to nece da drzi duze od ozbiljnog mraza. Dzaba trud kada se ne zna.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ma ti si teoreticar, nema to gde da mrdne :) kad ti ja kazem.

Kako bese... teorija je 1000 godina prakse, u instant pakovanju :)

Al instant pakovanje nije za svakoga. Neko mora da se nauci na sopstvenim greskama.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Eh, al greske treba prepoznati. A tek to je nauka.

Sto se mrdanja tice, nece to daleko. Turili su gvojza ko u mazino liniju, pa nece dalje od santima. Samo ce da propusta vodu kao i pre, a resavanje toga je valjda i bila svrha cele vezbe. Ako su mene dobro informisali.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Uzeh danas ( za potrebe firme )na buvljaku ovu polovnu burgiju od 350 mm . ( 250 din )Image

Moze li neko da me nauci kako da je naostrim .Image

Pretpostavljam da su bitne ove pozicije 1 i 2 ? Image

Od turpija imam ovaj set Image

Burgija je 18mm i busice ( ako uspem da naostrim ) hrastove pragove 300mm sa ovom masinom Image
https://postimg.cc/gallery/w80z75nw/
hvala . . .

p.s ako neko ima link , ili adresu gde bi mogao da se pogleda sajam namestaj i to samo onaj deo sa masinama i alatima

bio bih mu zahvalan
Last edited by LepoJeBitiFin on 11 Nov 2018 15:50, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

Dobar je taj buvljak u Kraljevu :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Recimo: https://www.fine-tools.com/G-augerbitfile.html

googlaj auger sharpening, iskocice puno pogodaka.

Koliko vidim sa slika, nemas bas turpiju kakva bi ti trebala, ali mozes da doradis ovu skroz gore, tako sto joj obrusis zube na bokovima..
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Hvala bole ,

uglavnom sad mi je jasno , malo sam i proguglao http://www.starminfo.com/en/product/kenma/sukui1.jpg

http://www.starminfo.com/en/product/kenma/sukui2.jpg https://www.fine-tools.com/G-augerbitfile.html
brine me sto je neko vec petljao sa ostrenjem a sutra cu i ja pokusati
Last edited by LepoJeBitiFin on 13 Nov 2018 12:16, edited 1 time in total.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Uspela operacija , ostrio sam , isprobao 5-6 rupa i ide glatko celih 300mm u dubinu (hrastovi pragovi )
ImageImage

moglo bi se reci da se teze izvlaci ( nazad ) nego sto busi samu rupu ( tako je konstruisana burgija da sama vuce )

Eto , naucio sam jos nesto . . .
Last edited by LepoJeBitiFin on 13 Nov 2018 18:15, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ostar alat je cudo :)
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Hm, mene zanima ta mašina! Nisam to viđao do sad. To je kao bežična bušilica na gorivo, zar ne? Kako radi? Daj neke karakteristike, baš me zanima...
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

elektrolog wrote:Hm, mene zanima ta mašina! Nisam to viđao do sad. To je kao bežična bušilica na gorivo, zar ne? Kako radi? Daj neke karakteristike, baš me zanima...
Prvenstveno je namenjena za busenje rupa na pruznim pragovima ( za tirfone ) , ali ja je koristim ( sa duzom burgijom )

za mostovske pragove koji se razbusuju skroz ( 300 mm )

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a_FxqbfhEVM[/youtube]

Muku sam imao jer sam koristio ovu kracu burgiju pa isao sa obe strane u susret :pucko: e sada sa ovom duzom radim u jednom prolazu
Last edited by LepoJeBitiFin on 13 Nov 2018 18:38, edited 1 time in total.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Jel to dvotaktna mašina? Ima li neko sigurnosno kvačilo, u smislu da kad zaglavi burgija ili nešto ne okrene mašinu u ruci?
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Jeste dvotaktna masina (ja se u to ne razumem ali pitao sam kolege mehanicare ) i takodje desavalo mi se da burgija zaglavi ( kad naidjem na cvor ili

koristim burgiju veceg precnika f 25 ) i tom prilikom prestaje okretanje i ako motor i dalje radi .

Veoma korisna stvarcica za nepristupacne terene gde nema struje (spasava nas da ne teglimo agregat , a tezak je ko more ) jedino

sto je minus je to sto nema 2 smera . Bas u slucaju kad zaglavi burgija promenom smera ona lako izlazi napolje , ovako skidamo je sa futera ,

pa odgovarajucim kljucevima i kljestima okrecemo i cupamo nazad . Srecom to nije bas cest slucaj .
Last edited by LepoJeBitiFin on 15 Nov 2018 14:59, edited 1 time in total.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

LepoJeBitiFin wrote:Jeste dvotaktna masina (ja se u to ne razumem ali pitao sam kolege mehanicare ) i takodje desavalo mi se da burgija zaglavi ( kad naidjem na cvor ili

koristim burgiju veceg precnika f 25 ) i tom prilikom prestaje okretanje i ako motor i dalje radi .

Veoma korisna stvarcica za nepristupacne terene gde nema struje (spasava nas da ne teglimo agregat , a tezak je ko more ) jedino

sto je minus je to sto nema 2 smera . Bas u slucaju kad zaglavi burgija promenom smera ona lako izlazi napolje , ovako skidamo je sa futera ,

pa odgovarajucim kljucevima i kljestima okrecemo i cupamo nazad . Srecom to nije bas cest slucaj .
Možda je glupo pitanje ali obična akumulatorska bušilica ne radi...
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Drzavna veelika firma je inertan sistem , snalazimo se sa onim sto imamo . . . . . da mogu sta bih sve narucio od masina . . . .

Ima dana ( naravno ne uvek ) kada izbusimo po 60-tak pragova , to je terosana hrastovina , rupe f 18mm x 300mm dubine i sve to

x 2 ( dve rupe po pragu ) pa vi sada zamislite koje bi baterije to izdrzale , ovako samo sipamo mesavinu i piciiiiiiiiiiii
Post Reply