Zanimljiva skalamerija

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
BR
Moderator
Moderator

Zanimljiva skalamerija

Post by BR »

Slucajno naleteh na ovo. Na prvi, drugi treci pogled deluje zanimljivo.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=My7R-bukYeQ[/youtube]

Posto razmisljam o novom stolu, nalik na zadnje radove Pata Warnera, ovo je izuzetno zanimljivo. Po raznim temama.

Skoro sam sa pojedinim forumasima pricao o tome da je idealan ruter za ugradnju u sto u sustini vodom hladjeni motor za CNC, sa kontrolom inverterom, i ER caurom za prihvat glodala, i eto, natrca i ovo.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

A ima i ovaj.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zt1ES1WP454[/youtube]
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Video sam na Sajmu sablone za rucni frezer za te raze lasting reprove, mogul I talasasti da budu. Kolko se secam nemci ih prave
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

To se pravi Leigh D4R jigom, koji ima Isoloc sablone. Skoro sam razmisljao o tome da ga kupim, pa onda ukapirao da to moze i da se napravi, nije nuklearna nauka. Imam samo jedan problem, sto nemam gde da ga koristim.

Pre jedno mesec dfana sam napravio resenje za takav jig, koje je upotrebljivije od Leigha. Mene kod njega uzasno nervira to sto je vodeca caura uza od glodala za lastin rep, pa sve mora da se montira u donjem polozaju. Kada se napravi da je normalne sirine, jedini problem je sto su prsti malo siri, ali se i to resava kada se prsti na jigu naprave od tekstolita.

Naravno, ako je ideja da se rastojanja izmedju lastinih repova podesavaju. Ako ne, onda ima poprilicno razlicitih, jeftinih resenja, od Alu ploce. To moze i ovde da se napravi, na nekom usluznom CNC-u, za reda stotinak eura.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ovo gore je prilicno drugacije. Jedino na sta podseca je novi Pat Warnerov sto za ruter, koji prakticno nema povrsinu. Glavna prednost je stio je fenomenalan za pravljenje alata i jigova, pogotovo kada se obradjuje aluminium i poliakrilati.

Inace, slicna stvar moze da se radi i na Incrinoj vodjici za stio za glodalicu, no meni se njihovo resenje ne svidja, da budem iskren. Najveca mana je sto su glodala za lastin rep uglavnom colovna, a kod inkre moraju da se biraju posmaci ili u MM, ili u incima. Sa incima nema problema sa lastinim repom, ima sa svim ostalim, ako se u potpunosti ne predje na incne mere. Sa milimetarskim, opet, glodala za lastin rep ne rade kako treba.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

https://youtu.be/gX9Us_1rbZ4
I ja bih kupio kad bih znao sta da radim sa tom napravom
Last edited by daleko on 04 Oct 2018 23:43, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Znam da zvuci suludo, ali i to moze da se napravi.. Inace D4R u punom sastavu izadje malo mnogo za nekoga ko na njemu ne zaradjuje pare. Pravljena verzija je drasticno jeftinija.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni se ovaj Korejanac mnogo dopao kao ideja. Jedino steta sto mu je ceo kanal na korejskom, pa ic ne razumem, samo gledam slike :)

E ono sto me jos vise interesuje od skalamerije za glodalicu (koja je u sustini jasna) je sam sto.
Onaj srednji deo se ponasa "cudno". Cas ga pomera lagano rukom, cas pritegne komad uz nejga, a ne vidim da pomeri neku rucicu za blokadu.
Nekad ga pomera rukom, a nekad ga pomera motor...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nadjoh katalog.

http://www.instahu.com/p/1756494869561572196_6972322795

Na netu ima slika i jos jedne verzije, sa drfvenim nogama. Ima dosta toga i u dodatnim videima na YT kanalu.

U jednom videu sam natrcao kako pomera ove pokretne grede sa rucnim vretenima. I mislim da znam kako je napravio resenje odvojenog pomeranja. Desno vreteno pomera prednju, levo zadnju poprecnu gredu (pomeraju se paralelno zarto sto su na linearnim lezajevima) Uz to imas lancanik, i mogucnost da oba vretena pomeras zajedno, kada lancanikom povezes vretena.

Inace, i meni se svidja do nivoa da razmisljam da napravim nesto slicno.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Uspeh da nadjem i sajt. Al izgleda da nece mnogo da pomogne.

http://woodroleehyun.com
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To sa odvojenim vretenima za svaku gredu i kvacilom na lancaniku bi pilo vodu... da u jednom trenutku ne pomera lagano rukom srednju gredu.
A onda na nekom od klipova gde sece cirkularom, zada u CNC komandi da se pomeri za 52mm, i srednja se pomeri za toliko.

Daklem, ko da ima 4 nacina pomeranja od kojih svaki radi "automatski", ili barem ja nisam uspeo da vidim da negde pokrene neku polugu, kvacilo...
Fakat, nisam jos sve odgledao, a i deluje mi da prilicno "krije zanat" sto obzirom na blizinu Kine i nije neko cudo :). Ili je to sve objasnio usmeno, samo ga ic ne razumemo.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nasao.

Ovaj video, 9:45 pa nadalje

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=znFTmVlgL_E[/youtube]

Greda blize njemu je slobodna, oslonjena samo na linearne lezajeve, i nije vezana za vreteno. Pomera se rukom, kako hoces.

Dalja greda je vezana vretenima, i ima nekakav dro, ili pomeranje sa motorima. Kada treba da se zategne, moze i rukom, i pritisne preko unutrasnje grede.

Sad vec mogu da pocnem da skiciram (Jos kada bihj znao gde cu ovo da turim)

Inace, resio i prvi sablon za isoloc. Prosto je ko pasulj.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nadjoh kljucni vedeo gde pokazuje mogucnosti stezanja na ovom stolu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Tm18mv1ENgc[/youtube]

Razresio mi je neke deileme oko toga kako je napravio zljebove na unutrasnjim stranama prednjeg dela stola. Ovako kako se sada vidi moze da se promeni kada se potrosi.

Nego, ako na ovo natrci neko ko se bavi CNC-om, nesto nisam siguran oko dimenzija sina po kojima kliza ovaj most sa alatom. Jel sina 35mm dovoljna? Trebalo bi da budu 4 kolica.

A naravno, kada vec moze da se zakomplikuje, zezam se sa smisljanjem brente koja ide na zadnju stranu. Za amatere idealno da sve moze na jednu masinu.
ZASto
Pred-majstorsko zvanje

Post by ZASto »

"Å ine" imau u Niš, LAGERTON d.o.o.
Imaju katalog za linearne tehnologije.
Cenim da je HGH25CA doviljna, sa dvoje pripadajućih kolica, po svakoj strani.
Iste su i na osi koja nosi obradni motor, a u na nosaču obradnog motora.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Post Reply