Kako izbusiti rupu velicine 32mm pod uglom od 45 stepeni

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
bukvalko
Zarezivač olovaka

Kako izbusiti rupu velicine 32mm pod uglom od 45 stepeni

Post by bukvalko »

Zamolio bih za savet da ako neko zna na koji nacin ili kojom burgijom mogu da u parcetu drveta debljine ~25mm izbusim cistu rupu velicine 32mm pod uglom od 45 stepeni. Pokusao sam raznim burgijama ali mi uvek iskrza na ulazu a tek na izlazu rupe burgija napravi pravo cugo.
Komsija kod kog to pokusavam ima onu stubnu busilicu kojoj se zakrece glava i nakon par dana bezuspesnog maltretiranja predlaze da uzmem prvo deblo pa u njemu izbusim rupu pod pravim uglom a onda iz njega pod uglom isecem dascicu... Ali ja jednostavno ne mogu da svarim da nije moguce izbusiti finu, cistu, ne krzavu rupu pod uglom u vec postojecoj dasci.

Ako neko ima ideju, koja je burgija za ovo najbolja - zamolio bih za pomoc.
Unapred hvala.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stegni dve otpadne daske za tu u kojoj hoces da izbusis rupu. Jednu sa gornje, a drugu sa donje strane.
Tada ce one biti iskrzane, a tvoja daska ce imati fine ivice rupe.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

za ovako nešto možeš da uradiš sa takozvanim zvonima,to je krug koji ima ivice naoštrene kao testera.
gdje kroz sredinu prolazi borer.ali ovo sve kad postaviš mislim na zvono,uradi ovo što ti je mbole predložio.
kako izgleda zvono naćeš na temi rad sa pločastim materijalima u pod temi radna ploča nešto takvo je postavio marko enter čini mi se.oko bušenja rupe za sudoper.sad pod 45 stepeni nisam morao da bušim nikada.
pa neznam hoćeli uspjeti ali probaj.
ko radi taj se i umori
digger
Majstor

Post by digger »

Ono sto mozes takodje da uradis, pored ovoga sto ti je savetovano je da uzmes neko deblje parce daske, da ga probusis sa rupom koju hoces da imas pod 45 stepeni. Tako probusena rupa je pod 90 stepeni u odnosu na donju i gornju povrsinu. Zatim, okrenes na kant probusenu dasku, i iseces je pod 45 stepeni. Samim tim imas otvor koji je pod uglom od 45 stepeni u ondosu na rezove koji si poslednje napravio. Otvor kao takav ti sluzi da bude vodjica sa tvoju burgiju ili vec cime ces da busis otvor.

Zvuci malo komplikovano, ali mislim da nije.

Milos
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

pa ljudi, ko zna sa kakvom burgijom busi !
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

E bogme, ja sam se debelo namucio sa slicnom rupom, ali sam uspeo! radio sam neke drzace za flasu pod uglom od 45 stepeni, ovako: Burgiju koju sam napravio ( bitno je samo da ima vrh za vodjenje i cistac oboda kako bi rupa bila cista), stegao u futer mog struga za drvo, u nosac noza sam stegao stegu od stubne busilice i otprilike da mi komad koji busim bude na potrebnoj visini i pod potrebnim uglom. Zatim ubacim ranije odsecen komad drveta u stegu i stegnem, rucnim a moze i automatskim posmakom napadam na burgiju ( naravno poprecni suport je blokiran). Brzina burgije negde oko 2500 obrtaja u minuti! Moram napomenuti da vrat burgije ( deo koji stezemo u futer struga) mora biti minimum 16 mm kako ne bi doslo do vibracije i ostecenja drveta! Da bi stegao ovu stegu kojom pridrzavam drvo, morao sam napraviti nosac ( zavaren nosac noza za strug) i za sve to provesti minimum jedan dan da bi funkcionisalo. sada je sve to spremno za novu porudzbinu! I nije isplativo za malu seriju!
Eto, drago mi je ako sam pomogao!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko sam shvatio bukvalka (bar je tako napisao, a ja sam naravno shvatio bukvalno :)), on vec ima odgovarajucu burgiju, i nije mu problem da izbusi samu rupu. Jedino ga muci sto se krzaju ivice.

Inace ovo zvono koje pomenu Bodara, se zove i krunasta testera.

Ovakva vodjica odnosno sablon kakav je pomenuo digger dosta pomaze, a nije tesko da se napravi.
digger
Majstor

Post by digger »

Na nekom od stolarskih forma je bilo postavljeno pitanje kako moze da se iz ruke busi vertikalno (da burgija ne bezi niti u jednu stranu), a da to bude jednostavno resenje. Odgovor je bio da se busi kroz vodjicu koja je napravljena na nekoj stonoj busilici. Prakticno, vodjica je jedno parce daske, debele nekoliko santimetara (sto deblje to preciznije). Kada se busi, prvo se burgija protera kroz vec napravljenu rupu, pa se onda busi to sto treba. Izmedju ostalog, isti princip se koristi za pravljenje rupa za pocket hole spojeve. Jedino sto je karakteristicno za te spojeve je to da traze posebnu vrstu srafova. :( O cemu pricam se moze videti ovde. http://jclement.ca/blog/2006/06/16/pocket-hole-jig/ Siguran sam da se na netu mogu naci i planovi kako se moze napraviti dzig za ovu vrstu spojeva.

Milos

p.s. Prakticno, sto sam predlozio, je samo blaga forma onga sto sam procitao. Nisam probao da li radi, ali mozda i pomogne. :)
Last edited by digger on 06 Jan 2009 23:53, edited 1 time in total.
bukvalko
Zarezivač olovaka

Post by bukvalko »

Ljudi prvo da vam se zahvalim na brzim odgovorima i savetima.
Ono sa burgijom zvonom sam probao i ostavlja mi prilicno krzave ivice. Probacu to sa dve daske i trecom u sredini :) pa vam prekosutra javljam rezultate.
Posto sam sve u komsiluku i familiji smorio sa ovom rupom... sutra mi stize i stric na odmor i donosi neku 3D burgiju za koju su mu u radnji rekli da se koristi za ta kosa busenja ...
Javljam rezultate cim stigne.

Jos jednom hvala svima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nego, ne napisa sta to busis? Mislim, cemu ti sluzi ta rupa (rupcaga) pod 45 stepeni?
digger
Majstor

Post by digger »

mbole wrote:Nego, ne napisa sta to busis? Mislim, cemu ti sluzi ta rupa (rupcaga) pod 45 stepeni?
Da nije za bure? :) Kazu, ako je pod 45 stepeni, onda lakse klizi napolje. :)
Last edited by digger on 07 Jan 2009 06:44, edited 1 time in total.
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

rekoh li da mi nacin na koji sam busio nije ostavljao iskrzane ivice!?? No , zbilja sta busis??
Mozda ima jos resenja. Ako je jedna ili dve rupe mozes na milion nacina ali ako je serija......... cupavo!
bukvalko
Zarezivač olovaka

Post by bukvalko »

Ma sve je pocelo kad mi je kum poklonio neki drzac za vino pod uglom... i dopao mi se i reko ajde da napravim jos jedan. Tako da ni sam nisam znao u sta se upustam, posto sam tvrdoglava mazga koja kad se neceg lati ne posustaje - a posebno mi zasmetalo to da mi jedna glupa rupa pravi ovoliku komplikaciju... tako nastade moja bitka s' rupom :). Stigla je i ona neka 3D burgija i odradila posao...
Mada mi je zbog nekog djavola rupa pusila ko blesava posebno na komadu od hrastovine (na onom parcicu od bukve i ne toliko (samo zadnja trecina) -... e sad ne znam sta sam tu zeznuo i trebao da radim da ne pusi (cak sam drvo kvasio i vodom ali nije mnogo pomoglo) ali za 5 rupa je odradilo posao. Zadnje dve sam prvo busio sa 25mm pa onda burgijom 32 i dobio sam mnogo bolji rezultat.
Morao sam od par dascica da sklepam i kalupcic za busenje (jer su stege ostavljale trag na komadu koji sam busio, a i centriranje me nerviralo) koji je istovremeno sa donje strane imao i tu vodjicu za burgiju.
Sve u svemu rupa uspela. Jos samo da izlakiram. Ima li neko predlog koji lak da koristim: Duga, Helios, ili onaj za parket dvokomponentni.

Evo i slike ove burgije koju sam dobio i s' kojom sam busio.
http://rapidshare.com/files/183445650/Burgija4.JPG
http://rapidshare.com/files/183445650/Burgija2.JPG

metabo: Molim te, za kačenje slika koristi neki od metoda datih u FAQ
viewtopic.php?id=893
Last edited by metabo on 15 Jan 2009 10:09, edited 1 time in total.
bukvalko
Zarezivač olovaka

Post by bukvalko »

Zelim da se ovom prilikom zahvalim svima na pomoci. Zaista svaka pohvala ucesnicima i administratorima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pusilo se verovatno zato sto si preterao sa brojem obrtaja i/ili pritiskanjem, plus jos vise zato sto si kvasio.
Drvo upija vlagu i pri tom se siri (za razliku od metala), tako da je to jos vise "stezalo" burgiju na bokovima.
Naravno postoji i mogucnost da je burgija bila tupa.
Post Reply