Spajanje oplemenjene iverice

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
jiva
Majstor

Post by jiva »

Image
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

Odlicni su ti radovi . jesi li kuhinju sam radio ?
jiva
Majstor

Post by jiva »

Sam.
Nisam imao nikoga da mi pridrzi tu i tam
Ali uz dobru pripremu ide sve
Ladice su od jelovine 18 mm jer sam imao visak materijala od dnevnoga boravka
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

Odlicno si to izveo .
jiva
Majstor

Post by jiva »

Ma to je kada na kraju uvidis prosto ko pasulj
Kutevi spajanja su vise-manje pod 90, samo dobra priprema i po mogucnosti ubaciti u kakav 3d program tipa sketchup
Jos bolji dokaz tome je sto do kuhinje nikada to nisam pravio ali sam imao vremena dvije godine jer kucu koju sam kupovao nije bila do kraja legalizirana pa sam imao vremena googlati i vjezbati se po garazi....kao sto kazem dobra priprema 😆
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Keksi se najviše koriste kada želiš da se ne vidi spoj. Kao i tiple, uostalom.

Budući da ti ovo nije stalno zanimanje, nemoj se brinuti oko onih što kupuju na drugim mjestima. Ne zavisiš od zarade na tim poslovima.
Drugi razlog što sam te pitao za zanimanje je slijedeći:
Moraš se staviti u mušterijin položaj. Logično je da više vjeruju kompaniji koja se bavi izradom namještaja (ili majstoru) nego poštaru koji je napravio ponekad ponešto. I tebi auto popravlja mehaničar, a ne advokat, kuću zida zidar ne informatičar...

S druge strane, vrijeme će pokazati okolini jesu li bili u pravu što su kupili neku tamo skalameriju.

A dotada, savjetujem ti da insistiraš na kvalitetnijem materijalu (kako za ivericu tako i za okove) i pravdaš razliku u cijeni sa tim da ne želiš da praviš nešto što će se raspasti za par godina.
jiva
Majstor

Post by jiva »

Razumijem ja to, ali ne mislim ja otvarati obrt ili slicno, vise nekome poznatome koji mi vjeruje. Okove uzimam vise manje u drvotrgovini ili dbt ( oni su povoljni ali manji asortiman )
Drvotrgovina drzi egger
Sve dalje po zeljama, jasno mi je radi insistiranja na kvaliteti, u suprotnom bi ispalo kao da nekome podvaljujem kineza iz centra a naplačujem zrak :) , ali šupalj u znanju sam po pitanju okova, koji se bolje isplate ugraditi sa najboljim odnosom cijene i kvalitete
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

jiva wrote:Dok je tema friska molio bi pomoc oko nekih stvari da me malo obogatite savjetima,
1). iver vijci- kupovao sam ih mnogo i nisam pretjerano gledao koji je proizvođač ali razlike ima u kvaliteti naravno, pa bi molio da mi natuknete kojih marki da se držim.
2). Vodilice za ladice- ima li gdje u hr vodilica sa soft close-om potpuna izlaka a da ne kostaju preko 30€ par? Inace ja sam ugradio one sa kuglicnim lezajevima 10€ par i vrlo sam zadovoljan, u pocetku treba nesto malo vremena da se mast svuda distribuira tj da se razrade.
Soft close mi je inace teska glupost jer rikavaju a kostaju a narocito one iz kuhinja iz centara vole brzo riknuti.
3). Panti ili spojnice- tu ne vidim neke razlike blum ili lama svejedno, blum sa kopcama ima smisla ako svaki dan misli netko skidati frontu
4). Korpusiranje-tu umjesto lesonita na zadnjoj strani koristim istu ivericu kao i za korpus, osobno mislim da nema smisla stediti na tih par kvadrata zadnjica ako uzmemo u obzir da i lesonit je skoro pola cijene obicnoga bijeloga korpusa
5) lamele tj keksi- uvijek ih stavljam i to mi je najvise posla, dok napravim pripremu itd, ali si kontam ako vec koristim zadnju punu stranicu da li ima smisla stavljati i kekse posvuda s obzirom da zadnja strana vise ojacava konstrukciju u odnosu na lesonit, hocu reci da stavim jednostavno vise serafa a kekse izbacim?
Puno toga još ti trebaš naučiti da ne miješaš kruške i jabuke
Last edited by ST STOLAR on 15 Aug 2018 11:18, edited 1 time in total.
jiva
Majstor

Post by jiva »

A da mi pomognete odvojiti kruske od jabuka
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

1. Spax 5x50, ako mora biti iver vijak. Osobno koristim konfirmat 5x50 sa imbus glavom.
2. Kod vodilica je pravilo: koliko para, toliko muzike. Grass tandembox je u Elgradu je najbolji omjer ulooženo/dobiveno. Koristim ih alternativno, a u pravilu koristim blum.
3. Sebi sam prvom napravio kuhinju. Spojnice su Lama i rade bez greške već dvadeset godina. Komercijalno koristim isključivo blum clip top. Prilikom montaže često treba skidati i ponovno stavljati fronte, a i podešavanje fuga je jednostavnije, a razlika u cijeni po kuhinji je nekoliko desetaka kuna. Govorim o klasičnim ravnim, polukrivim i krivim spojnicama. Kutne, paralelne i slične spojnice su kod bluma skuplje, ali su daleko kvalitetnije i nude puno podešavanje. Čak i Grass zaostaje po tom pitanju. Hafele i Hettich su tu negdje, ali nemaju dovoljno razvijenu prodajnu mrežu.
4. Iverica od 18 mm na leđima je loša, da ne kažem glupa ideja. Lesonit 3 mm debljine sasvim dovoljno stabilizira korpus. Na ormarić sudopera gotovo nikada ne stavljam leđa. Isto je i sa ormarićem za pećnicu kao i sa ladičarem ispod ploče za kuhanje. Nije valjda da i na gornje korpuse stavljaš ivericu na leđa?
5. Keksanje kuhinjskih korpusa ima smisla samo na stranicama gdje se vijci ne smiju vidjeti. Po tri konfirmata 5x50 na spojevima gornjih i po četiri konfirmata na spojevima donjih korpusa su sasvim dovoljni.

Preporučam ti posjetu nekoj uhodanoj radionici. Odradi koju montažu sa njima pa ćeš lakše odlučiti kako dalje. Nemoguće je u par redaka teksta sažeti sve bitno. Karlovac nije daleko od Zaprešića, možeš i kod mene obaviti "praksu" :)
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

BILJEŽNIK wrote:.......................................................................................................................................................................
4. Iverica od 18 mm na leđima je loša, da ne kažem glupa ideja. Lesonit 3 mm debljine sasvim dovoljno stabilizira korpus.........................
:buga::buga::buga:
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
jiva
Majstor

Post by jiva »

Hvala na iscrpnom odgovoru i pozivu na praksu, za ovo potonje cemo se u neko dogledno vrijeme i dogovoriti pa makar držao metlu i škicao 😀
Sto se tice odpozadi stavljao sam i gore ivericu, iza pecnice i sudopera ne, ako kazete da je to glupost pametnome dosta uzevsi u obzir da ste u tome 20 godina, meni je ovo bio prvi takav projekt pa sam išao u overkill radi nedovoljno poznavanja materije i odredene doze nesigurnosti radi punicinog i zeninog kvocanja, poslije su kak bi se reklo pojele govno....uh!Kada se sjetim...
Mene vise tjera entuzijazam negoli dodatna zarada, ne pada mi na pamet otvarati obrt i vjerojatno odmah nesto zaje vec vise poznanicima koji su upoznati sa mojim radom kuhinjom tj
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Iz straha i nesigurnosti često idemo u overkill u prijektima u kojima nismo "na svom terenu". A što se entuzijazma tiče - neka ga. Zadrži ga i kad sklopiš prvi pa i svaki naredni posao kojim ćeš zaraditi više od svoje sadašnje plaće. A to će se dogoditi, vjeruj mi. I nećeš još dugo biti poštar.
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

Ovaj poziv na praksu me podsetio da mi je itekako potrebna :). Pa ako ima nekog u blizini da je voljan pomoci neka se javi :)
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

BILJEŽNIK wrote:1. Spax 5x50, ako mora biti iver vijak. Osobno koristim konfirmat 5x50 sa imbus glavom.
2. Kod vodilica je pravilo: koliko para, toliko muzike. Grass tandembox je u Elgradu je najbolji omjer ulooženo/dobiveno. Koristim ih alternativno, a u pravilu koristim blum.
3. Sebi sam prvom napravio kuhinju. Spojnice su Lama i rade bez greške već dvadeset godina. Komercijalno koristim isključivo blum clip top. Prilikom montaže često treba skidati i ponovno stavljati fronte, a i podešavanje fuga je jednostavnije, a razlika u cijeni po kuhinji je nekoliko desetaka kuna. Govorim o klasičnim ravnim, polukrivim i krivim spojnicama. Kutne, paralelne i slične spojnice su kod bluma skuplje, ali su daleko kvalitetnije i nude puno podešavanje. Čak i Grass zaostaje po tom pitanju. Hafele i Hettich su tu negdje, ali nemaju dovoljno razvijenu prodajnu mrežu.
4. Iverica od 18 mm na leđima je loša, da ne kažem glupa ideja. Lesonit 3 mm debljine sasvim dovoljno stabilizira korpus. Na ormarić sudopera gotovo nikada ne stavljam leđa. Isto je i sa ormarićem za pećnicu kao i sa ladičarem ispod ploče za kuhanje. Nije valjda da i na gornje korpuse stavljaš ivericu na leđa?
5. Keksanje kuhinjskih korpusa ima smisla samo na stranicama gdje se vijci ne smiju vidjeti. Po tri konfirmata 5x50 na spojevima gornjih i po četiri konfirmata na spojevima donjih korpusa su sasvim dovoljni.

Preporučam ti posjetu nekoj uhodanoj radionici. Odradi koju montažu sa njima pa ćeš lakše odlučiti kako dalje. Nemoguće je u par redaka teksta sažeti sve bitno. Karlovac nije daleko od Zaprešića, možeš i kod mene obaviti "praksu" :)
Savršeno objašnjeno :tummenupp:
Post Reply