Skoro cistili neko skladiste i medu hrpom smeca bilo je i ovo cudo.....
Elem dovuko ga kuci i za nepovjerovat radi ...
Al ima jedan problem nema onih pomocni letvi, al to nije ni bitno...
Posto sam ljubitelj ptica mislio sam ga koristit za uzradu kucica ...medutim ima jedan za mene nerjesiv problemm...
zaga stoji pravo al seta jedno 2 mm levo desno...
Tako da cim malo deblji komad pilim 3-4 cm zaga pali drvo...
Inace motor je 1500 w 4500 obrtaja...
Hvala unapred...
Last edited by gogidj on 25 May 2018 19:58, edited 1 time in total.
Upisi lokaciju na kojoj se nalazis u profilu, to je obavezno.
Sto se testere tice, moze da bude puno razloga za to sto ti zoves lelujanje testere. U svakom slucaju, u sadasnjem stanju je opasna za rad i ne treba je koristiti. No, postoji sandsa da pdoblem moze da se otkloni.
Pretpostavljam da nemas nista od ozbiljnijeg alata za merenje, posto bi u toj situaciji znao i kako da ga upotrebis. Zbog toga je mozda bolje poci sa drugog kraja. Prvo skini platnu testere, i na ravnoj povrsini proveri da ona nije kriva.
Osim platne, mogu da budu krive i podloske koje drze testeru, tj da nisu upravne na osovinu, a to je problem koji moze da otkloni neki strugar, pravljenjem novih podloski. Na kraju moguce je da je kriva i osovina, sto je najgora opcija, posto je onda testera najverovatnije za bacanje.
https://www.libble.de/ferm-ftz-250/p/382135/?page=0002
Upute za upotrebu.
promjeniš ležajeve,( https://uk.rs-online.com/web/p/ball-bearings/4090057/) očistiš i podmažeš skf mašću prijenos.
Kod krive osovine koja se vrti na 4500 o. eksplodirao bi list.
Kod paljenja drveta kriv je list.
List kupi na amazonu prati akcije i to makita ili bosch (https://www.amazon.it/Bosch-Optiline-La ... CVVCC9V4DG)
Popravi ako ne sam onda nadji nekog mehaničara frenda.
Å to se tiče paralelne vodilice ove sa orginal mašina i nisu baš nešto tako da jednostavno napraviš i sam, a za okomiti rez ove orginal su još gore tako da uz pomoć
nekog videa možeš isto napraviti sam.
moja preporuka ti je da nepiliš bez vodilice jer se je to meni čini prilično opasno.
Ajmo redom
fox, upisi lokaciju u profilu
Bosch i makita listovi najcesce su dno dna. Napravljeni u Kini, nista boljeg kvaliteta od enhell/womax drustva. Kvalitetan list je freud, leitz i slicno drustvo.
gogidj
Ne kapiram sta znaci "seta se osovina napred nazad 1-2mm" ? Koji pravac je "napred nazad"?
Na slici se vidi da list šeta ljevo desno.
Å to se tiče listova ne želim raspravljati
Da bi kupio ovo (254mm) moram potegnuti minimalno u london a to mi se neda a poštarina je jednaka vrijednosti listova https://www.ebay.com/itm/Freud-Pro-Twin ... 0#viTabs_0
Meni za 25 30m reza mjesečno izvrstan https://www.amazon.co.uk/Bosch-26086404 ... VFDGTG0A5N.
Za poprečni rez u iveralu https://www.amazon.co.uk/Bosch-26086425 ... B008HRGR28.
Sa ta dva lista i glodalicom napravio dve sobe komplet rezultat odličan.
Ne ubijajte čovjeku volju za stolarijom .
Vama kao profi stolarima razumljivo da je bitna viša kvaliteta kad režete možda i 100m reza dnevno.
Ne želim nikoga uvrijediti jer ste tu na forumu vjerovatno svi profi stolari a ja upalim makinu tri puta tjedno.
Još jednom se ispričavam ako sam koga uvrijedio.
Freud u Srbiji moze da se kupi kod Garo Grup, Veki alati. Leitz drzi Alke Djantar. I iznenadjujuce, ne kostaju bubreg i oko. Za malo mnanje para moze da se uzme CMT koji nije prvi razred, ali je svetlosne godine od djubreta koje prodaju Bosh, Makita, a koje nije nisrta bolje od Womaxa. Sve to je za izbegavanje, ma koliko malo radio.
Paljenje reza moze itekako da bude od krive osovine. List na krivoj osovini se nece raspasti, postoje slucajevi u kojima se list namerno montira tako da leluja, i opet, ne raspadne se.
Kriva osovina na cirkularima je prilicno cesta pojava, i u pojedinim slucajevima prilicno tesko otjklonjiva. Neki p[roblemi mogu da se srede, tipa krivih prirubnica, (desavalo se gomili kineza tipa FERM, posto Kinezi nisu u stanju da naprave alat koji nema problema)
Na kraju, ni Bole, ni ja nismo profesionalci. Obojca smo hobisti. Obojca cirkular koristimo nekoliko nedelja godisnje, ne vise od toga. I opet nam je izbor da koristimo kvalitetne listove, posto em smo emotivno vezani za licne delove (Oci, prste..) em ako radimo retko nije na ideja da nesto sklepamo.
Ako smatraš da je osovina iskrivljena ponudi čovjeku rješenje
čemu prepiranje .
Riješenje izvaditi osovinu staviti na bušilicu i odmah se vidi ako to ne pomogne odneseš tokaru da ju zavrti i vidi iskrivljenost.
Zamjena osovine nije problem a ni izrada nove.
Kod tih masina osovina je produzetak rotora motora. Vrlo malo tih jeftinih masina imaju kaisni prenos. Procitaj temu od pocetka, to pitanje sam vec postavio. . Tu nema ispravljanja, a deo za zamenu je preskup. Mesto masini sa takvim kvarovima je u masini za reciklazu.
Cekajte bre ljudi.... sto se tice testera Mikita ima I dobre testere ( nisu to one sto ide iz alat) al I’m je cena kao cmt. Sto se tice Freud je i dalje dobar bez obzira sto ge rusi kupili. A br je u potpunosti pravilno napisao kineski Bosch I makita ni za metar reza ne koristiti
A sto se tice tog cirkulara nema smisla zamlacivati se. on je iz kategorije masina ko je kad pocnu da zezaju jednostavno baciti.
Last edited by daleko on 27 May 2018 12:09, edited 1 time in total.
Uh, ovo je jos gore nego da je osovina na rotoru. Usrtedeli su na kljucnim delovima.
Postoje dve opcije.
Prva, osovinu nosi samo jedan 6003, Taj 6003 ce crkavati redovno, njemu je fatique load 0.13 Kn, i debelo ga prevazilazi. Samo jedan 6003 ne moze da osigura da osovina bude cenrtricna, i kod nove masine. Da ne pominjemo da ne moze da osigura prenos momenta koji ce napraviti i sam prenos, kada radi na prazno,a kamoli opterecenje od lista. Ovo je prekopirano pola konstrukcije sa ozbiljnih rucnih cirkulara, ko sisa sto se kod ostalih u toj drugoj polovini nalazi iglicasti lezaj, ili barem biksna. Ili se osovina nalazi na dva klasicna lezaja.
Opcija 2. Na drugoj strani je osovina oslonjena u biksnu, no za to postoje jako male sanse. Nema rezervne biksne, nema kod svih ostaliuh uobicajenog iglicastog lezaja. Ako postoji, treba je zameniti, posto je i ona moguci uzrok problema.
Ovo je napravljeno da crkne sto pre. ZSve i da napravi novu osovinu, zameni lezaj, ulaganje se ne isplati, jer ce kratko da traje. Popravka bi kostala vise nego sto je realna vrednost masine.