makita mlt 100 stoni cirkular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

Bagrovinje wrote:
borism25 wrote:Ja sam sebi pravio od nule kolica, ono sto bi smatrao greskom u cijelom postupku sto nisam napravio od 1,2-1,4m, jbg nisam u tom trenutku imao love za duze vodilice. Iz tulija dosta kupujem kolegama i dod brze nego iz trgoagencije, ja sam svoje kupio u trgoagenciji, najveci problem je sto nemaju izbusene rupe na sipkama, pa moras dat busiti kod nekog a to me kostalo kao da sam kupio kod tulija, tako da moj glasi ide za tuli. Dobijes sipku i potporu a izbuseno bude kako treba. I obavezno ako netko bude pravio ubaciti dodatne "crvice" za fino stelovanje ja kod sebe nisam stigao iako je sve bilo pripremljeno pa sam se zajebavao par dana dok nisam dobio rez od 90 °
To te ja pitam. Sad sam se još više nabrijao da to napravim kako spada. Koji promjer šipke si koristio?

Misliš da bi to funkcioniralo da se izvede na postojeću šasiju od pile. Meni nije izvedivo da napravim uporište u pod jer je pila na kotačima i stalno ju moram pomicati. Čini mi se da bi se originalni nosači kolica mogli iskoristiti i da samo na njih postavim ozbiljnije vodilice.

PS Ekipa, hvala za linkove !!!
Onaj koji je kupio Einhell :D ...vratio ga, pa opet kupio Einhell druge boje i još ga nije vratio.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Mozda da napravis novu sasiju. Kupio sam jako povoljno Metaba TS 250, i napravio kompletno kuciste od sper ploce za njega posto je originalno napuklo. Dobio sam poprilicno stabilniju testeru, sa mogucnoscu da dodam sta hocu.
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

BR wrote:Mozda da napravis novu sasiju. Kupio sam jako povoljno Metaba TS 250, i napravio kompletno kuciste od sper ploce za njega posto je originalno napuklo. Dobio sam poprilicno stabilniju testeru, sa mogucnoscu da dodam sta hocu.
Čini mi se kao puno posla, a original mi djeluje dovoljno čvrsto. Kad bih mogao iskoristiti nosače od originalnih kolica to bi bio jednostavan zahvat. ..doduše , koštao bi nekih 150-200E, pa ću se malo primiriti s tom idejom. Stigao mi je i Kapex, pa mi možda ovo više neće ni trebati?
Onaj koji je kupio Einhell :D ...vratio ga, pa opet kupio Einhell druge boje i još ga nije vratio.
janernevis
Dodavač alata

Post by janernevis »

Pozdrav svima!

Da se nadovežem na ovu temu;
Å to bi vi odabrali između Makita MLT100, Metabo TKHS 315 C i Metabo TS 254?
Odnosno, da li ovi skuplji modeli opravdavaju svojom kvalitetom razliku u cijeni ili se isto dobiva i sa jeftinijim modelima?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

POzdrav i tebi. Upisi odakle si, to je obaveza po pravilima foruma.

Odgovor na tvoje pitanje je da. No, ako ti ne treba mali, ili prenosni cirkular, ima i boljih resenja.
janernevis
Dodavač alata

Post by janernevis »

Dakle, po kvaliteti, preciznosti, funkcionalnsoti,..itd ih mogu poredati TS254 - MLT100 - TKHS315C?
Koja bi bila bolja rješenja?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

TS 254 je u tom izboru najbolji. Ne znaci da je savrsen. Pre neki dan se prodavao jedan posten stabilni cirkular na kradem preprodajem, za 800 eura. Mnogo bolji izbor od ovih prenosnih varijanti.

Ja koristim TS 250, prethodni Metabo model, prepravljen u contractor saw, i da me nije kostao koliko je kostao, nikada ga ne bih uzeo. Pravio bih testeru, za otprilike polovinu para, koja bi bila daleko vbolje resenje od svega pobrojanog. Po onom Andreovom-urugvajskom planu.

No, ako nemas mesta za stacionarnu masinu, onda su prenosne nuzno zlo. Ja bih probao da se prostrem do makite 2703, ona je bolja od MLT100, i nece se jos dugo praviti.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nasao oglas. Ko ima pare u dzepu i mesta u radionici, nece pogresiti, ovo je masina koja ce nadziveti deset Metaba, za iste pare.

https://www.kupujemprodajem.com/NEMACKI ... r_id=57683
janernevis
Dodavač alata

Post by janernevis »

2703 modela više nema.
Ali savjeti su pomogli; zahvaljujem!
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

2704 je jos uvek na ponudi, ali mi se cini da nece dugo. U svakom slucaju, sta god da uzmes, nauci da ga iskoristis maksimalno. Sablonu su osnovna stvar koju ces morati da napravis.
Post Reply