Usisivac za piljevinu

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bojim se da ponovo pricamo o babama i zabama.

Usisivac nije namenjen da na njega prikljucis stabilni cirkular, diht, kalibrirku, frezer...
Kao sto otprasivac nije namenjen da na njega prikljucis slajfericu, rucni cirkular, rucnu glodalicu...

Za nuzdu (citaj nemanje para), uz dodatak nekog ciklona ili necega slicnog, usisivac moze da posluzi za rad sa nekom manjom stabilnom masinom. Naravno ne onako kao sto to radi otprasivac, al mnogo bolje nego nista. Sirotinjska varijanta, al daj sta das.

Ali otprasivac nikako ne moze da se ponese na teren, pa i u radionici ne mozes da ga prikljucis na rucni alat (ajde, recimo da mozes nesto da nabudzis, al to jednostavno nije to).

Da li ima smisla platiti 500+ evra za usisisvac koji ce u radionici lose glumiti otprasivac? Nema. To ce odraditi i onaj od 100.

Ali ima smisla kupiti ga i korisiti ga i u radionici i na terenu za ono za sta je namenjen, to jest za rucne alate.
I da... dobro napravljen rucni alat u kombinaciji sa dobrim usisivacem, pokupi preko 90% prasine. Jeftin pokupi manje, neke operacije se losije rade sa njim (recimo slajferica radi losije ako nema regulacije to jest ako je vakum prevelik) i razlika u kolicini pokupljene piljevine je mnogo veca...

Ajde da za trenutak zanemarimo musteriju i odnos prema njemu, al ti si taj koji ce da dise tu prasinu. Tebi je nos nabijen uz alat.
I kad samo postavljas nesto, nema dorade na terenu (a sve redje je nema, psoto se namestaj uglavnom pravi na meru), moras bar da izbusis zid da okacis nesto na njega.

A onda dodjemo do toga da treba za sobom da ostavis cisto, i da ne podavis musterijine ukucane. Jel lakse pocistiti ispod 10% prasine ili 30%?

Pa onda dodju ostale stvari, tipa automatskog ukljucivanja (nije mi se jednom desilo da upalim glodalicu i tek kad pocnem da radim shvatim da sam zaboravio da upalim usisivac, zato sam i pazario ovaj sa automatikom). Automatsko otresanje filtera, to jest kraci zastoji u radu i duzi efikasan rad usisivaca. Kvalitetni HEPA filteri. Regulacija snage (vec sam pricao zasto). Tisi rad, posto ni tvoje usi nisu vecne. Opsti kvalitet izrade uredjaja, kao i za svaki drugi alat, posto nije isto dal ga kupujes jednom godisnje ili jednom u 10 godina. Kapacitet kese/kante i lako/brzo praznjenej bez prosipanja tone usisane prasine unaokolo. Lakoca pomeranja, dal se lako prevrce... sve ono sto spada pod lakocu upotrebe, kao i kod bilo kog drugog alata.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ljudi ja se gubim polako. Nobili kupio stolove sa haubama pre 7-8 godina a postoji kao firma tek pet godina, I prvi godine uopste nisu radili. Definitivno sam sve pobrkao
I jos prave kupatilski namestaj.... kad ode o aj svet
Last edited by daleko on 11 Mar 2018 14:35, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

daleko wrote:Pezzo nema tu nikakvog obostranog interesa.

Moj poso kao klijenta je da primim posao i da platim. Znaci nicega obostranog.

Neznam.... kod mene musterija ima obavezu da organizuje otvaranje kapije.( stisne daljinski kroz prozor). Sve ostalo je moje. Normalno sve se placa
Ako nadjes takvog majstora, koji ce ti posle oprati i zavese, prozore, tepihe, premestati licne stvari po kuci i posle sve vracati na svoje mesto... ja licno to nikada ne bih prihvatio, neka plati kucnu buvu ako je tolika gospoda. Za vece poslove u enterijeru je potrebna organizacija, ne pricamo valjda o kacenju dve police ili nivelisanju ormara.

Zajednicki interes je da obe strane budu zadovoljne obavljanim poslom, da se rastanu kao ljudi, da niko nema reklamacije i da se sve zavrsi po dogovoru ukljucujuci i isplatu, a za to su potrebni odredjeni preduslovi u zavisnosti od situacije.
Kupci su najcesce slabo upuceni ili uopste neupuceni u nacin rada, jedino znaju sta bi hteli, a tvoje je da im ukazes na ono sto treba da znaju i sta treba da pripreme i kada dolazis, da ne radis 3 dana ako moze za jedan dan.
Ja licno uvek pakujem sav namestaj i kada ga radim sebi (jer mi je radionica dosta udaljena), a znam da mnogi nece da se trose na ambalazu, ali to je brljatorska logika, da ne pricamo o ostalim "sitnicama" zbog kojih rezultat budu razne brljotine i ostecenja. Ja sam i na beogradskom sajmu namestaja vidjao lepo izgrebane eksponate... Svako ima svoj nacin rada i razmisljanja, pa i ne ocekujem da cemo svi biti isti, ali ne zelim da niko uperi prst u brljotinu i da kaze da sam ja to radio.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Nikad ne zavrsim posao za jedan dan. Kad bih to uradio grizla bih me savest. A sto se tice usisivaca ovde te moji klijenti bez njega nebi pustili u kucu
I ne treba majstor da pere zavese, treba da ima mozga da ih ne uprlja. Majstor treba da ostavi mesto rada u prvobitnom stanju. Vrlo prosta stvar
Eh kad bih imao nekog da me organizuje kad radim enterijere ili bar da objasni klijentu sta treba da uradi ako hoce da se posao zavrsi
A sto se tice upakovanja namestaja....pa to svako radi I je ne verujem da kad se nesto osteti majstor to ne vrati u radnju I ne popravi. Ko jos zamazuje?
Svako normalan ukljuci u cenu koeficijenat ako se nesto osteti ( pisali smo ranije o tome)
Last edited by daleko on 11 Mar 2018 16:22, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

daleko wrote:Nikad ne zavrsim posao za jedan dan. Kad bih to uradio grizla bih me savest.
Mene bi grizla savest da mu radim 3 dana, a znam da mogu da mu zavrsim za jedan dan, makar to bilo od 7-23h, svi smo, ko sto rekoh, razliciti. Meni je najveca mana sto ne znam dobro da naplatim, znam sta mi fali, a i trziste nam je uglavnom u fazonu univera i svelo se na srafciger. Boljih usisivaca o kojima je rec ima i od 1500-1700 evra, tako da tu ne vidim ekonomsku isplativost, bar u ovim nasim uslovima.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Radno vreme je ono sto covek treba da sebi postavi, u suprotnom hoce da grize savest coveka zbog izivljavanja nad samim sobom.
Nekad sam I ja tako radio. Onda legnem uvece i razmisljam sto to sebi radim, zasto radim od jutra do sutra
A sad radno vreme na montazi ko sav normalan svet od 9 do18. Pauza za rucak od 13 do 15. I veruj mi sve je krenulo kako treba. Vise posla se zavrsi, vise se zaradi......
A tek ova cetiri neradna dana za osmi mart, pre dve nedelje pet neradnih dana za dan muskaraca..... lepota
Tako da se sad odmaram I diskutujem o usisivacima. I naravno spremam se za radni ponedeljak. I malo razmisljam zasto kod vas ima usisivaca od 1700 evra a ovde nema.
Izgleda da mi je bas dosadno
Last edited by daleko on 11 Mar 2018 17:08, edited 1 time in total.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Verovatno posle ovolike diskusije onom coveku sto postavi na pocetku pitanje je sve preselo....
I usisivac, i forum, I mi....
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

daleko wrote:Ljudi ja se gubim polako. Nobili kupio stolove sa haubama pre 7-8 godina a postoji kao firma tek pet godina, I prvi godine uopste nisu radili. Definitivno sam sve pobrkao
I jos prave kupatilski namestaj.... kad ode o aj svet
Nobili, kao firma postoji 10 godina, pogledaj i sam.
Kupatilski namestaj sam pomenuo zato sto se tamo sve brusi, mnogo se brusi. Nobili nema veze sa kupatilskim namestajem, znamo sta oni rade.
Nemoj da se gubis ;) to ti je od mnogo neradnih dana
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

meni se cini da se Rade tek posle Maslova iznervirao I od Nedje kupio Drvomont. Zar vec ima deset godina? Meni se cini da je to bilo malo pre olimpijade. Al vreme leti...
Ustvari tacno govoris. Nobili posluje deset godina. Ali proizvodnju imaju tek posle Maslova. Tako se slozilo da je Nedji drvomont oduzet od strane banaka i nobili ga je otkupio. A do tada su samo zvanicno vodili poslove a nista nisu proizvodili.
Last edited by daleko on 11 Mar 2018 18:55, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

daleko wrote:Radno vreme je ono sto covek treba da sebi postavi, u suprotnom hoce da grize savest coveka zbog izivljavanja nad samim sobom.
Nekad sam I ja tako radio. Onda legnem uvece i razmisljam sto to sebi radim, zasto radim od jutra do sutra
Pa ja sam kampanjac, tesko mi je da se nateram da pocnem, a kad pocnem ne zaustavljam se dok ne zavrsim ono sto sam isplanirao za taj dan.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

daleko wrote:meni se cini da se Rade tek posle Maslova iznervirao I od Nedje kupio Drvomont. Zar vec ima deset godina? Meni se cini da je to bilo malo pre olimpijade. Al vreme leti...
Ustvari tacno govoris. Nobili posluje deset godina. Ali proizvodnju imaju tek posle Maslova. Tako se slozilo da je Nedji drvomont oduzet od strane banaka i nobili ga je otkupio. A do tada su samo zvanicno vodili poslove a nista nisu proizvodili.
I ja sam se malo pogubio sa tim godinama ali sad gledam, stecajni postupak je bio 2011. a tada je vec ovaj kupio firmu.
Tih godina im je svima Ivancevic prodavao te italijanske stolove. Njima je stajao negde pred komorom, sa vrata bi mogao da ga vidis ;)
zec
Šegrt

Post by zec »

daleko wrote:Bole ja upoznao elektricare koji rade po kvadratu, tako da moze biti I parketar po satu
I ta cena po kvadratu je 23-25e za zgradu. U tu cenu ulazi materijal, rad... Naravno radi se o novim zgradama.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ce a je fiksna 40 Eura samo rad bez materijala. Ako ide topli pod elektricni onda je 50 eura. To je cena za Stan I nebitno npr stan 80 kvadrata a topli pod samo u kupatilu ceo stan racunaju po 50
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Ja ne znam kako drugi, ali cini mi se da svi koji nesto stvarno i rade normalno da koriste usisavac na montazi, ne postoji montaza ormara ili kuhinje gdje usisavac nije nužan.
Ja koristim 99% festool ctl sys isključivo iz razloga sto pase na ostale kutije i na kolica. Imam jos i 2 druga veca, ali oni su rijetko na montazi.
Od kada nista ne nosim od alata nego sve vozim preporodio sam se.
A cijena toga svega nije primarna jer se to korisiti za posao i zarađuje novac, a osim festoola nitko ne nudi nista slično.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

tomislavm wrote:Ja ne znam kako drugi, ali cini mi se da svi koji nesto stvarno i rade normalno da koriste usisavac na montazi, ne postoji montaza ormara ili kuhinje gdje usisavac nije nužan.
Ja koristim 99% festool ctl sys isključivo iz razloga sto pase na ostale kutije i na kolica. Imam jos i 2 druga veca, ali oni su rijetko na montazi.
Od kada nista ne nosim od alata nego sve vozim preporodio sam se.
A cijena toga svega nije primarna jer se to korisiti za posao i zarađuje novac, a osim festoola nitko ne nudi nista slično.
Meni se zaista vise ne tegli moj CTL 26. Gledam MINI ili MIDI. Iskljucivo za potrebe montaze zadovoljava li ovaj sys ctl sve sto treba? Prikopcati cirkular, pousisati pod i te stvari tipicne za montazu?
Post Reply