Kupovina kombinirke

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Da ne pominjemo da je LG vlasnik fabrike dispkleja u Kini, pa stane iza onih displeja koje izabere sa linije, a one na kojima je koristio stariju tehnologiju, ili nisu priosli standarde ponudi Turcima, jel je kod njih primarna cena, a za vece pare displeje istih velicina, i iste rezolucije proda Samsungu cim ovaj ima problema sa svojom proizvodnjom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne mesajte elektroniku i mehaniku kad je proizvodnja i njeni troskovi u pitanju.

Generalno, proizvodnja elektronike i materijal kosta "skoro pa nista" u ceni krajnjeg proizvoda. Najveci dao cene nisi razvoj. Posle je samo pitanje broja nastancovanih komada.

Kod mehanike je prica drugacija, i tu razvoj nosi mali deo cene gotovog proizvoda, a sama proizvodnja, materijal... veliki.

Turska je za neke stvari "Evropska Kina", pri cemu je barem po onome sto sam video kvalitet na visem nivou od kineskih generickih proizvoda.
Gligor-MK
Dodavač alata

Post by Gligor-MK »

@mbole, tacno tako, kosta razvoj.
Ranije Samsung , LG , Hitachi ulozu u razvoj i daju kinezima da proizvede tv plocu, i taj model proizvode 5 godina!

Sada je situacija drugacija, kinez da ideju, kineski inzenier dizajnira, kineska fabrika proizvodi koristeci kineske komponente. Ali proizvodi je 3 meseci i nastanca nekoliko miliona komada, zatim ide novi chip nova ploca sa vise mogucnosti brzi procesor vise memorije.. za istu cenu. Veliki ne mogu cenom da prate kineze i svi kupuju gotov proizvod koji ugradjuju u nihovu plastiku, kinez ne stavlja bolji elektrolit za plocu koja ide u LG, ne isplati se zaustaviti liniju za da bi prroizveo 10 hiljada ploca za lg.

@BR Sto se tice panela konkretno za taj model Hitaci i LG garantujem da je isti, provereno i softverski i vizuelno, isti model panela, Imao sam taj Hitachi kupio ga 16 000 denara, sestra kupila LG 18 000 den. hardver je 100% isti, softverski Lg je bio ogranicen, nije imao opciju PVR, model LG za PRV-om kostao nesto iznad 20 000, resili smo PVR promenom softvera.

@maricaiivica Ne bih u taj biznis, konkurencija je strasna. U januaru sam kupio 32 inci led lcd tv za majku za 7490 denara ili tacno 121.5 eura, naravno Makedonski brend ;) Pre desetak godina bio sam distributer i monter za makedonske televizore i satelitsku opremu, nema vise para u to.
25 godina bio sam serviser elektronike, 6-7 godina vise ne radim to, hobi mi je bilo pcelarstvo i nesto malo oko odrade drveta.
I sada zaradjujem za zivot kao elektronicar ali zaposljen u velikoj firmi. Pcelarstvo mi je poluprofesionalno, nadam se uskoro i jedina profesija, a odrada drveta bice hobi i velika pomoc u pcelarenju.

No da ne tupimo o elektronici!

@drjackas Razmisljam i o kupovini samo dihta ali necu limenu kutiju sa motorom od brusalice, prenos u motor zupcanikom, i koji je laksi od pcelarske kosnice.
Nesto sto mi je na prvi pogled uslo u oko, i uklapa se u moj budzet je opet kineski diht, 300 mm nozeve dvoje nas nismo mogli da ga podignemo kosta 800 eura.
Problem mi je i prostor, ne mogu sve to da smestim u garazu gde radim.

Nisam zaljubljen u kineske masine, ali nemam nameru ni znanje da postanem profesinalni stolar, to mi je samo pomocno sretsvo u pcelarenju, i hobi, da nekad uradim nesto jednostavno za sebe.
Zato trazim nesto jeftino, ako se poznaje spoj na drvetu nije mi bitno, ako je kosnica manja za 1 mm takodje nije bitno.
Molio bih neko ako ima konkretno iskustvo sa ovakvim masinama „made in china“ , za koje mislim da su ipak daleko ispred „nemackog“ Enhela, da kaze ovo valja ovo ne valja, ili za tri godine otisla na otpad, to da sve sto je kinesko ne valja ne drzi vodu.
drjackas
Majstor početnik

Post by drjackas »

I ja imam isti problem sa prostorom u garaži i zato je odluka pala na prenosivi diht. Isto kao i ti pravim košnice i ramove za sopstvene potrebe. S obzirom da već imaš kombinirku logično je da uzmeš samo diht i završiš posao. Btw, mislim da ti je potreban i frezer za tako nešto, makar ručni ugrađen u sto.
Ne znam kako je Makedoniji ali meni je ovde najveći problem nabavka građe za košnice. :(
U mom kraju čpč ide od 350 do 400e, što je totalno nenormalna cena, tako da povremeno moram da zapalim 200-300 km da nabavim građu.
Ako neko ima informacije o čpč kraticama mogao bi da pošalje na pp.
Gligor-MK
Dodavač alata

Post by Gligor-MK »

Ponuda novog dihta u Makeoniji je nikakva! Nasao sam jedan einell abriter/diht 260mm za 680 eura i nekolko kineskih od koji najeftinii od 300mm je 800 eura, i bezobrazne ponude pojedinih trgovaca, u stilu ja cu ti doneti metabo za 1500 eura a na onlajn prodaju u srbiji vidim da je 650-700 eura.

Sto se tice gradje prosle godine porucio sam jelovu dasku colaricu za 210e kod rodjaka koji ima pilanu uz obecanje bice odabrana daska za pcelara, pocastio sam i 2 tegle meda za rodjaka i odabranu dasku. Kada sam otpakovao doma dva reda odozgo solidna jela a unutra i beli bor i crni bor, daske koje nisu ni za oplatu u gradjevini a ne za kosnice, i debljine 2,2 do 2,4 cm na mokru dasku .
Uglavnom je situacija takva kod svih, u gradu imamo 4 pilane, rade bukove elemente za izvoz, i ako zaluta neki bor za gradjevince, nema kupiti gotovu dasku, nema klase, nego porucis i cekas. Veci pcelari uvoze iz Bugarske, kazu da cena sa carinom i prevozom izpada isto kao da si kupio kod nas, ali kvalitet i dimenzije su mnogo bolji
Ove godine planiram, ako uspem da kupim preko nekog pcelara, 2-3 kubika bugarski materijal, pa i platio bih nesto vise
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

u krajnjem slucaju skokni do Bugarske i kupi Dewalt, bolji je od metaba sigurno, a i nesto jeftiniji.
https://www.olx.bg/ad/schrayhmus-dw733- ... a1168ea19b
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

I kod nas je dobar deo proizvodjaca poceo da uvozi duzinski i sirinski nastavljanu plocu i od nje proizvodi kosnice. Kazu da je to dobra racunica a nemas glavobolju sa daskom i nemas taj deo rada.
Mixer87
Dodavač alata

Post by Mixer87 »

Pozdrav ljudi.... Amater sam na forumu a i stolarstvu. Potrebna mi je pomoc oko odabira kombinirke. Budzet mi je ogranicen a i prostor. Budzet mi je do 2000e. Hteo bih precizan cirkular sa kolicima sto vecim, dobar diht i frezer. Nasao sam neku italijansku masinu na kp jedino me buni je to sto ima 1 motor i preko menjaca reduktora se pale svaka operacija posebno, da li je to dobro resenje? Ili dajte neki savet sta da trazim?
Hvala...
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Trazi bugarku....
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply