Ma zaboravio sam mnogo dobrih, recimo Rupes, al nema veze, ne menja situaciju.
Otkrivam toplu vodu kada kazem da je alat koji se pravio pre 30 godina potopunop drugaciji nego danas. Nekada se projektovalo po prilicno grubom proracunu, sa visokim koeficientima sigurnosti, pa jednostavno, imas svuda visak materijala. Danas je softver za modelovanje otisao toliko daleko, da lagano racunas broj ciklusa pre pucanja usled zamora materijala, a moze da se proveri i kako geometrija elementa utice na zamor.
Ideja je da se masine ne prave teze nego sto treba da budu, pa da se samim tim ustedi i na potrosnji energije, i na kolicini materijala. Kada iskoristis gore pomenuti softver da simulacijom proveris da nema slabih mesta, ili da dodatno ojacas ono sto je vise optereceno, dobijas i ustedu i zivotni vek. Tako rade ozbiljne firme koje pomenusmo.
Sa druge strane, sve sto moze korisno da se upotrebi, moze i da se zloupotrebi. Kada softver dozvoli proracun (sa nekom greskom naravno) broja ciklusa pre otkaza, onda moze da se i programira kada ce nesto da crkne. U pojedinim zemljama EU je takvo ponasanje kaznjivo, no treba dokazati nameru.
E sad nazad na AvE-a. Moj utisak je da on namerno izigrava primitivca, ali je vecina informacija kada ne kenja prvoklasna. Nisu ni one kada kenja lose, samo su recene na pogresan nacin. I naravno, sa obzirom da je to YT, senzacionalizam je potreban. U svakom slucaju, zna jako puno i o radnom zivotu, i o proizvodnim tehnologijama (niko od nas nije po tom pitanju preterano strucan, pa su takve informacije dobrodosle). Ne znam za jos nekog ko proverava kvalitet izrade prenosa mikroskopom, kiselinom..
Evo jednog njegovog testa Makitine srafilice [youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=ZY7XO5H_6HY[/youtube]