Auu, pa ti za iste pare kupio brendiranu Makitu
Ajde pokušajte da zanislite koliko košta ova šrafilica kada je kinez napravi, pa kad onda oplovi pola sveta, pa prođe kroz ruke 20 posrednika i trgovaca, magacina ko zna koliko šlepera, mita carinika i svi lepo zarade, a i ja sav sretan kako sam kupio jeftin "dobar" alat.
Nisi shvatio poentu, a to je da se ova šrafilica proizvodi po ceni od nekoliko dolara i da se svima u lancu isplati da trguju sa njom, fascinantno.
A što se tiče igračke, sasvim je dobra za povremeno korišćenje.
Ja stvarno ne vidim zašto svi imaju problem sa jeftinim alatom. Većina je sasvim ok dok god da se koristi za ono za šta je namijenjena. Nećeš sa njom štemati zidove već bušiti rupe u mekšem materijalu i zavrtati vijke. A hiljadu takvih rupa i hiljadu vijaka će odraditi sigurno. Nekom ko je koristi jednom - dvaput sedmično ( a većinom ni toliko) će izdržati par godina. Å ta ćeš više?
Većina proizvođača danas proizvodi DIY alat, tj alat koji je znatno jeftiniji i koji ima znatno manji broj RADNIH sati od profi alata. To ne znači da je alat loš, već da nije namijenjen za rad u proizvodnji. Da je takav alat loš "Einhell i ostali" bi odavno propali zbog troškova garancije, sudskih sporova i generalno manjka povjerenja u kvalitet samog proizvoda. A sve i dalje rade i šire se. Ko je onda u pravu: Pola ovog foruma ili kompanije koje zarađuju milione?
Ako se profesionalno baviš nekim poslom, kupi sebi i profesionalni alat. Ali ako si hobista, amater ili slično normalno da nećeš alatku platiti 10 puta više, samo da bi je gledao kako stoji.
Na ovom forumu nekako preovladava mišljenje da "moraš kupiti najbolje", jer ovo ostalo nije ni za šta. Å to je najgore, većina članova su hobisti...
sasasasa wrote:Na ovom forumu nekako preovladava mišljenje da "moraš kupiti najbolje", jer ovo ostalo nije ni za šta. Å to je najgore, većina članova su hobisti...
U našem narodu postoji poslovica: "lenja više oda, škrta više plaća". I još jedna: "što ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji". Mozes kupiti sta god hoces, ali ako nije dobro kupovaces ponovo (sirotinja placa najviše jer kupuje najjeftinije, pa posle kupuje ponovo), tako da je pametnije kupiti i polovnu originalnu makitu od novog ajnhela sa garancijom. Uostalom, od te njihove garancije ionako nema ništa, i sam sam se uverio i bacio ono sto sam od njih kupio a da nije radilo duze od 2 minuta, pa ti mozes na to gledati kako ti se god svidja.
Last edited by Pezzo on 17 Feb 2018 14:51, edited 1 time in total.
Jeste, isto to sam prvi put čuo pre 15 godina kada sam kupio Einhellov komplet bušilica, brusilica i ubodna testera.
U međuvremenu ta tri alata su meni, prijateljima, komšijama uradila sve i svašta i eno ih prljavi ofucani izgrebani rade i radiće još dugo dugo.
:prsgore:
Last edited by yaki on 17 Feb 2018 16:11, edited 1 time in total.
Žuti Einhell,
Bušilica i buišila i šafila sve živo, jednom mi pala sa čamca u more, jedva je ujutro izronio, sada sam kupio ovu šafilicu jer me je mrzilo da stalno menjam onaj nastavak za šrafljenje i burgiju kada nešto spajam. Kupiću još jednu brusilicu iz istog razloga da ne moram svako malo da menjam ploču za brušenje sa reznom.
Ja nemam ni jednog Einhella, ili bilo kog drugog original Kineza. U stvari, ima Matrox vodeno tocilo, kome je bole promenio maltene celu unutrasnjost, tako da je od Kineza ostao samo motor, i strana sa brzim tocilom, koju nikada, ali bas nikada nisam iskoristio.
Od ostalog kineskog imam nekoliko turpija, koje sluze za najgrublja skidanja, posto im je preciznost na jako niskom nivou. A i kada sam ih kupovao, birao sam iz gomile od 10-15 komada, onu koja je u najboljem stanju. I svaki put kada ih koristim kudim samog sebe sto sam ih uzeo, posto rade losije od bilo cega drugog sto imam.
Generalno, Kineski alat koji nije brendirao neko ozbiljan, i to i naplatio, koristim samo kada mogu da ga dovedem u koliko toliko pristojno stanje. Recimo na forstenerima to znaci da moze, ako su nazivno malo veceg precnika, pa mogu da ih obrusim po obodu da budu tacni, i naostrim.
Iz iskustva, za tek malo vece prae moze da se nadje polovan ilicak i novi kvalitetan alat, sa daleko manje problema. Recimo, Makitinu 6411 busilicu sam platio 25 eura, i platio dodatnih 15 za lezajeve, futer i cetkice. I radi i dan danas, bez problema i nadzivece svakog kineza placenog istepare.
Umesto kineske srafilice, uzeo sam Yankee 131 za citavih 25 eura. Radi daleko bolje od svakog kineza, nema problema sa baterijama, kablovima, i bilo cim drugiim. Ovde je bilo forumasa koji su se smejali, dok nisu probali, a onda se vise ne smeju, nego gledaju da sebi kupe jedan.
Drugio primer su recimo adapteri sa konusom za montiranje futera, kinez kosta 900 dinara, Rohm 1200. Razlika drasticna.
Iz mog ugla, originalna kineska resenja mogu da kupim samo da bi ga pozajmio komsiji koga mrzim, pa kada ga sjebe, mora da kupi novi. Za bilo sta drugo, zna se sta se uzima, osim ako neko nema viska para.
te alatke kupovati je dzabe bacanje para bolje te pare popiti i pojesti u kafani nego za takvo smece baciti!!!
Ta srafilica moze danas da zavrne maximalno 200 srafova 4x30 a iole dobra srafilica dnevno zavrce po hiljadu dve safova!
Ljudi dzaba se zamajavate sa time to netreba uopste uzimati?
Ta srafilica ce zavrnuti 20000 komada tih srafova, u to smem da se kladim, ali to je manje vazno.
Ako nekome ona treba da godisnje zavrne 100 srafova, to moze biti ok potrosen novac.