Stubna bušilica Straus

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
yaki
Majstor

Stubna bušilica Straus

Post by yaki »

Je li ima neko iskustva oko ove bušilice, za tu cenu ne očekujem neki kvalitet ali isto tako ne bacaju mi se pare za neupotrebljivu stvar. Nigde još nisam uspeo da je vidim-opipam uživo, onda bih znao vredi li išta. Na netu gotovo da i nema informacija izuzev nekolko mutnih slika. Na kupujem prodajem ih baš ima dosta u ponudi ali samo naručivanjem pošiljkom iz Subotice.

Imagecapturecertificity.com
Last edited by yaki on 23 Apr 2018 18:08, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U sustini isti djavo kao i svaki drugi kinez. Samo zavisi za sta ti treba.
viewtopic.php?pid=97346#p97346
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

ja imam slicni ali einhell radi posao i na metelu i na drvetu
za sve je kriv Toma Sojer
yaki
Majstor

Post by yaki »

Posle dužeg premišljanja odlučio sam da ipak kupim ovu bušilicu na neviđeno, pa šta bude. Pre toga sam pogledao nekoliko sličnih koje se mogu kod nas naći u prodaji, sa posebnim osvrtom na Einhell. Gledajući slike na netu i čitajući strane forume zaključiš da je u toj kategoriji sve to isto. Taj generički dizajn štancuje se u Kini u milionskom tiražu, a u prodaji se razlikuje samo po boji i nalepnici nekog "kao brenda". Gore pomenuti Einhell me je iznenadio koliko je ofrlje sklepan, čak je imao primetne znake korozije. A kada se uključi čuje se nezdravo tandrkanje uz dosta vibracija. Verovatno je jači model bolji ali to je već druga cenovna kategorija (120e).
Iako sam ranije imao loše iskustvo sa Straus tocilom
http://www.stolarskaradionica.com/forum ... hp?id=7188
rizikovao sam, vodeći se da ta bušilica meni treba povremeno, bušiću uglavnom meki materijal, a i ako bude katastrofalno loša, doradiću je da služi svrsi, o čemu ima dosta korisnih informacija na YouTube, kako se to radi.
Uzeo sam model sa većom steznom glavom od 16mm, svi je preko oglasa prodaju za 80e. Isporučuje se sa stegom.
Prvi utisak je da izgleda mnogoo bolje nego to sam očekivao, čak i lepo izgleda u toj tamno plavoj boji, tako da za jednog mašinca predstavlja i dekorativni element u stanu :).
Mirno radi bez mnogo buke i vibracija, a kada se burgija spusti u donji pložaj ima mali aksijalni zazor što je prihvatljivo u tom cenovnom rangu. Sve u svemu za te pare mislim da je ovo ipak dobra kupovina za povremeno bušenje mekšeg materijala, drvo aluminijum i tanjih konstrukcionih čeličnih profila.

Image
Last edited by yaki on 23 Apr 2018 18:09, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

koji je precnik stuba ?

kod moje je crkla pinjola(zubi iza se pojeli)

razmisljam da kupim novu....
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
yaki
Majstor

Post by yaki »

Prečnik nosećeg stuba je 46 mm.
Å ta ti je to Pinjola sa pojedenim zubima
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mehanizam kojim spustas spindlu, to jest zupcanik koji je vezan za ove tri rucice, i zupcasta "letva" urezana u zadnju stranu spindle.

Nije problem sa ovim busilicama dal je materijal mek ili tvrd. Ako moze burgija da ga busi, moze i ona da je okrece. Naravno ako ne preterujes sa precnikom, i ne gnjavis je ppola sata bez prestanka.

Problem je upravo u tom "malom" zazoru, koji ustvari uopste nije mali, iako tako deluje. Pola milimetra tog zazora je ogromno.

Ono sto ne vidim sa slike je dal ima MK konus ili je B16 direktno na osovini?
Koji joj je najnizi broj obrtaja? Najvisi uglavnom nije problem.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Broj obrtaja je u rasponu od 580-2650 min-1. Stezna glava na vreteno naleže preko konusa, to me je iznenadilo mada ima logike u kontekstu tog cenovnog ranga. Å to se tiče "malog" zazora, sve bušilice koje sam pogledao su ga imale, tako da od ove kategorije bušilica koje koštaju manje od 100e ne treba očekivati takvu preciznost.
Ovo je za rekreativno korišćenje, za stolariju i bravariju.
Imao sam ja sve to u vidu prilikom kupovine, ispunjenje takvih zahteva izlazi iz budžeta i potreba, alternativa ovoj jeftinoj stubnoj bušilici je bio stalak za ručnu bušilicu. Stalci koštaju oko 30e+iole kvalitetnija bušilica, pa kad se to uporedi prema ovome to je klimava igračka, tako da je ovo ipak najbolje rešenje za moje potrebe.
Last edited by yaki on 10 Feb 2018 14:46, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ima dva konusa, tj osioovina je suplja, u nju ulazi konus, isto kao na steznoj glavi, ili je muski konus samo na osovini, pa se na njega stavlja zenska stezna glava?
yaki
Majstor

Post by yaki »

BR wrote:....muski konus samo na osovini, pa se na njega stavlja zenska stezna glava?
Taj slučaj je, ujedno idealan stručni opis za jedan drugi glagol.
:D
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

To bas i nije najsrecnije resenje. Razlika do MK konusa na einhelu vredi.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Rekoh već da sam hteo da kupim tog najslabijeg Einhella ali kada sam video neobrađene tanke ručice sa kojih spadaju plastični čepovi odmah me je prošla volja. Tu su i ostale već pomenute stvari koje sam u to kratko vreme primetio. Rezime, izašao iz prodavnice sa nepotrošenim parama. Već pominjani zazor na tom Enhellu se mogao osetiti pomeranjem same stezne glave bez burgije u njoj. Ima još jedna pravilo da su stariji alati uvek kvalitetniji od novoproizvedeinih iako isto izgledaju, tako da i Einhell pre 10 godina i sada nije isti.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Glavni problem tog resenja je sto futer mnogo lakse spada sa B16 trna postavljenog rukom, nego kada mozes da ga instaliras kako je bog zapovedio. Ovde mozes da ga instaliras kako treba samo kada rasklopis pola masine. Da ne pominjemo da ne mozes da koristis burgije sa konusom, kojima izbegavas bacanje futera.

Sa druge strane, posten futer kosta vise od te masine. Ako je tebi dobro, i nama je.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne znam odakle vam ideja da za postavljanje na B16 treba neka specijalna tehnika?
Nabijes ga rukom i gotovo.
Gledao sam da su grejali/hladili, stavljali locktite... svasta. Apsolutno nepotrebno, pogotovu na masinici od 300-tinak vati.

Imam B16 i B12 na strugu i B16 na stubnoj. Nikada se ni jedan nije okrenuo a kamoli spao. A terani su "muski" i jedan i drugi.

E ako hoces da ga opteretis bocno, to je vec drugi par rukava, al konus tome nije namenjen. I mozes da ga nabacis kako god hoces, na kraju ce spasti.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Ma samo treba odmastiti naležuće površine na vretenu i steznoj glavi jer su na novoj bušilici dobro nauljeni, onda podmetnuti neko drvo i jako ručicom pritisnuti na dole. Veći je problem to kasnije skinuti.
Post Reply