Kupovina kombinirke

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pezzo wrote:Da, ako je na pocetku saturacija bila 100%.
O cemu ti pricas? Kakvo zasicenje 100%?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

mbole wrote:
BR wrote:Camovina je pod D, Pine

...
Hmmmm....
Pod C je Fir, to bi trebalo da je smreka, odnosno bas camovina. Ili je ta smreka neka drugacija od nase?
Ajmo prvo kontrap[itanje. Sta je camovina? Smreka i jela, koliko ja znam.

Smreka je spruce, jela je fir. Za te uredjaje se obicno koristi Douglas Fir, tj Daglasova jela. Kod nas je cesca obicna, tj bela jela.

Moram da priznam da sam prevideo fir u spisku, posto je u toj kategoriji Elm, tj brest, a oni i nisu bas slicni niti bi trebali da budu na istom podesavanju na uredjaju. Pine je vec nesto drugo, beli bor je daleko slicniji i beloj jeli, i smreki, nego daglasovoj.

Sada kada sam pogledao, nesto mi i bas nije jasno to grupisanje na meracu. Krive za basswood i bor nisu ni priblizno slicne, i nikako mi nije jasno kako ih stavise u istu grupu. Isto kao za fir i elm. Zakacio sam fajl sa poredjenjima nivoa vlage u raznim vrstama drveta, kada je uredjaj podesen za daglasovu jelu.

http://cdn2.hubspot.net/hubfs/196934/Sp ... 8122596929

Nego, jos jedno pitanje, da li taj uredjaj meri i temperaturu? Ako meri, postoji i verovatnoca da ima temperaturnu kompenzaciju, ako ne, onda i to mora iz tablica.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

BR wrote:
Pezzo wrote:Da, ako je na pocetku saturacija bila 100%.
O cemu ti pricas? Kakvo zasicenje 100%?
Daska sa "0% vlage" je 100% i u odnosu na to preracunavas
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pa lepo mu pise da 100% ima na kraju. Al opet,nije 100% saturacije, nego 0% saturacije. Mozda nismo skoluvali istu matematiku i logiku ;)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa za bazdarenje instrumenta bi trebalo da se zna koliko koja vrsta moze maksimalno da primi vlagu, pa ako to vec bude merio neka uporedi sa instrumentom. Uporedjivati americke vrste sa nasim nije pouzdano.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kakve veze ima koliko maksimalno moze da primi vlagu? To nema nikakvog uticaja. Vlaga se meri relativno, u odnosu na suvu masu, za sve proizvode koji nisu samleveni.

A Americke vrste itekako imaju veze sa nasima. Bagrem je originalno iz Amerike. Beli bor je latinski Pinus Silvestris, u americi Scots Pine. Nadjes ekvivalent, i primenjujes ga nadalje.

A za sve ostalo, proba + korekcija temperature.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

BR wrote:.... Vlaga se meri relativno, u odnosu na suvu masu, za sve proizvode koji nisu samleveni.
...
Ovde je mozda ispravnije iskoristiti izraz apsolutno...
Sta se desava sa mlevenim derivatima drveta?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

maricaiivica wrote:
BR wrote:.... Vlaga se meri relativno, u odnosu na suvu masu, za sve proizvode koji nisu samleveni.
...
Ovde je mozda ispravnije iskoristiti izraz apsolutno...
Sta se desava sa mlevenim derivatima drveta?
Jesi u pravu.

Za mlevene, vlaga se meri u odnosu na tezinu u vlaznom stanju. To bi bilo relativno. Time se nikada nisam bavio, ali je pomenuto u USDA uputstvima. Ako malo procunjam, naci cu gde mi je link.

Prakticno, kada je daska, tezine 120 grama, sa 20% vlage, imas 100 grama suve materije, i 20 grama vode. Tih 20% oznacava apsolutnu vlagu.

Ako je samlejes, i dalje imas 120 grama, tj 100 grama suve materije, i 20 grama vode, samo sto bi po toj racunici bilo 16% vode. Ovih 16% bi bila relativna vlaga.

Zasto se tako racuna, ne znam, ali tako je. Nas zanima samo ova prva.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Za drvo nisam siguran ali znam za vazduh...relativna je procenat do maximalne moguce za neku temperaturu.
Jednom recju, kada kazu da je vlaznost 70%, to samo znaci da je moguce da bude i 30% veca, za trenutnu temperaturu. Koliko grama vode ima u kubiku vazduha nije moguce izracunati bez ostalih podataka :)
Verujem da bi to moglo da se prenese i na drvo...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne racuna se isto za vazduh i drvo.
Reletivna vlaznost drveta, nema nikakve veze sa relativnom vlaznoscu vazduha. Potpuno drugaciji sistem.

Zasto?
Mozes drvo da ohladis koliko hoces, nece se vlaga iz njega kondenzovati i iscureti napolje :)

Apsolutna/relativna kod drveta je samo dal delis sa tezinom suvog ili sa tezinom mokrog.
Ono sto je u normalnoj upotrebi je apsolutna.
www.tanel.com.pl/download/Abs_Rel_MC.pdf
Gligor-MK
Dodavač alata

Post by Gligor-MK »

Da se nadovezem na temu Kupovina kombnirke.
Volio bi cuti misljenje iskusnih poznavaoca stolarske masine, vredi li ova kineska kombinirka?
Image
http://www.zicar.net/Multi-use-woodwork ... 169-1.html
Kod zastupnika za Zicar u MK kosta 1200 eura, naravno nova neotpakovana masina.
I meni treba iskljucivo za izradu pcelarskih kosnica.

Sada imam jednu kombinirku ali bez dihta,
Image
Koristim samo abrihter na toj masini, (sirine 300mm)

Za secenje koristim dva hobi cirkulara
Uglavnom ovaj, za koji sam napravio i jedan dodatak za poprecni rez pod vinkle
Image

I mali Enhell za manje i tanje komade.
Image

Sa ovim sto imam do sada sam vec izradio 100-ak kompletnih kosnica, ali diht je uvek problem. Lakse i lepse je sa dihtom.
Dali vredi prodati kombinirku i veci cirkular, dodati jos novca i kupiti novu kinesku masinu?
Ima li neko iskustva sa ovim kombinirkama?

Mali Enhell ne prodajem odlican je za sitne poslove;)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ja vise verujem turcima ;)
Gligor-MK
Dodavač alata

Post by Gligor-MK »

Ja ne verujem nikom.
Svi prodaju kineske masine kao njihove, ova kombinirka moze se naci pod 100 imena u 100 drzave, u Makedoniji je radek, rusi su je farbali crno i je prorab, spanci zuto i postao mosay, sigurno ima i tursko ime u tursku.
I moj nemacki cirkular Einhell je 100% kinez, verujem da to rade i velki brendovi, normalno da ima kvalitet, ali to je daleko od moje mogucnosti i potrebe.
Ne znam mnogo o stolarske masine, zato i pitam tu, ima li neko iskustvo sa ovom klasom, kombinirka oko 1000 eura?
Cirkular, abrihter i diht, ostale operacije freze, glodala, ostrilice.... me ne zanimaju, radice recimo 30-tak dana godisnje?

Malo OFF Topik. Zasto ne verujem nikom.... iz mog ugla. Mislim da je slicno i sa alatom iz ove klase

Po profesiji sam elektronicar, i znam da je Hitachi japanska firma, ali TV brend su prodali turcima, Hitaci TV je „turski proizvod“! LG je korejska firma veliki brend, LG i Hitachi tv imaju isti LCD panel proizveden u kinu. Turska fabrika proizvodi japanski Hitachi, (tocnie sklapa kineski LG ekran i kinesku plocu u tursku plastiku) Isto rade i korejci istu kinesku plocu i isti kineski LG panel ubacuju u plastiku sa njihovim dizajnom.

Shatio neko koji je kineski, koji japanski, korejski ili turski TV?

Ili lakse je objasniti ovako. Kineska fabrika proizvede miloin tv ploca i ko kupi taj ugradi u svoj tv, zatim ide novi chip i nova ploca od 10 milona komada, i Neo i Hitachi i Samsung i LG kupuju istu plocu. Ova vazi za budzet klasu tv-a. SAMSUNG QE 65 Q8 koji kosta 4000 eura je druga prica, ali ko moze da ga kupi!?
E sad imas izbor kuipiti Hitachi za 150 eura ili LG za 250 eura, razlican je samo daljinski, koji i turci i korejci takodje kupiju ga kao gotov proizvod u kini.
drjackas
Majstor početnik

Post by drjackas »

A što ne kupiš samo diht?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Citajuci tvoj post sam dosao na ideju da investiram brdo para i da zajedno sa tobom napravim mk-sr televizor.
Prvo pitanje je gde da kupimo lcd panel, u turskoj ili u ei nis? Da nije i neko u mk zapoceo proizvodnju?

Danas tako funkcionisu stvari.
Kinez napravi genericki model, ko zeli da ga kupi zahteva eventualne izmene i proizvodnja njegove kolicine moze da pocne
Siguran sam da te dve iste ploce njsu bas 100% identicne
Post Reply