Makita 2712

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

A sto se tice rendeta mt serije odlično za manji obim posla. Svakako bolje od brus li alata. Jos ako nađeš pod brendom mactec možeš se cenkati za dobar popust
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Miakita je zadnjih godina promenila skoro sve modele koje je imala na trzistu. Kako mi se cini, stari modeli su jos samo masine koje se retko kupuju, pa je neisplativo menjati model. Tako je valjda ostao i 1911, 1806.

Od tih novih modela neki su izvrsni, recimo RT0700, a o ostalima nemam misljenje, no uvek bi pre uzeo stari. Recimo 1923 umesto novog modela.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ove godine na sajmu su najviše pažnje posvetili predstavljaju akumalatornog frezera, gera I usisivaca kombinovanog ( baterije i struja. Dok radi na struju puni baterije) a sto se tice ostalog moje iskustvo govori da je za montazu idealan alat. Prva dva kompleta rade već pet godina.... A majstori se menjaju
A sto se tice rendeta 1911. Mislim proizvodice ga još 100 godina. Jeste da je i dizajn već zastareo ali nemoguće je ubiti ga.
Last edited by daleko on 22 Jan 2018 20:33, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Meni nekako igra u glavi da 1911 nece jos dugo. Bas zbog toga sto traje 100 godina, i sto je nemoguce ubiti ga. Gotovo sam siguran da ce uskoro da se pojavi neki KP1100, koji ce ga zameniti. Tako da opet, razmisljam da uzmem dok jos ima.

Da budem iskren, ne vidim mnogo cemu sluzi frezer na baterije. Jedino ako nesto prilagodjavas prilikom montaze, ali i danas ne vidim cemuy cela ta prica. Kada ti treba ozbiljan alat, a nema struje, generator pa vozis ozbiljan alat. Sve te baterijske varijante imaju mnogo mnanje snage.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Alat na baterije idealan za moje montere. Primer renoviranje hotela, privremena struja, na svakom spratu po jedan ormar sa otprilike pet utičnica. A hodnik dugačak pedesetak metara... I struja treba i ostalima . Ko će da razvlači kabla i jos posle da se zamrsi kad ide iz sobe u sobu. Ovako stavio punjač na razvodnu kutiju i udri.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ti si poseban slucajm, i to je otprilike jedina situacija u kojoj to razumem.

Za one sa moje strane, nema svrhe.

Sa druge strane nema svrhe ni to sto imam gomilu profi alata, koji radi minimalno. Ima skoro godinu dana kako nisam ukljucio glodalcu, ili keksaricu.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Zamisli nekoga ko sklapa kuhinju sa 3 srafilice na struju. Nasli bi ga obešenog ujutru :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Znam ih mnogo. A radio sam i sam. Koliko osecam, jos nisam mrtav ;)

Ja rekoh sa moje strane.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

maricaiivica pre 25 god tako je bilo tri busilice na montazi i samo razmrsivaj kablove, kad se setim sacuvaj boze kako je to bilo????
Last edited by radenko on 22 Jan 2018 21:47, edited 1 time in total.
smirglaj nikad dosta
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Tada sam i radio zadnji put.. Od onda se nisam zezao sa kujnama. :D
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Jedna naša firma pre sedam možda osam godina ugovoila veliki posao ovde. Imali su tridesetak montera i šefa koji od kvalifikacija imao samo zvanje gazdinog brata. I naravno da je njemu bilo žao bacati pare na alat. Tako da su za sklapanje plakara koristili bušilice i to one sa futerom na ključ. Po ceo dan su jurili gde da se uključe u struju i razmrsivali kablove... Osim kad nisu popravljali produžene. (BILI SU OD KABLOVA ZA ZID PUNOG PRESEKA JER JE Å EF ZNAO DA JE TAKO BOLJE). ceo posao je njih trideset radilo devet meseci. I niko se nije žalio na kablove, struju, razmišljanje..... Radili su za platu
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ubedljivo najbolje rende je Makita 1902. Sve sam ih isprobao na velikim montazama osim kp312.
Sto se tice boje... kada sam kupovao srafilicu, prodavac/gazda u Italiji, koji je imao veliku radnju i prodavao samo original Makite je primetio da mene interesuje stari model bez kvacila i tu je poceo mali razgovor. I deda kaze sto ti je jednostavniji alat, to se manje kvari i duze traje, pogledaj sta ja koristim... i izvuce fijoku ispod tezge i izvadi malu metalnu srafilicu zute boje ! Na njoj je pisalo Makita, kaze kupio je negde 1971 i uvek nju koristi kad mu zatreba. Makita je nekad bila zuta, a sada ih ima i zelenih.
sonus70
Samostalni majstor

Post by sonus70 »

daleko wrote:Ma da samo plava ostale su nekako p.......e
...
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/8628_s-l225.jpg[/url]
Ova roze ko poručena kad skvo stavi veto na kupovinu alata:

"Draga , vidi šta sam kupio ćeri za rođendan"
Post Reply