stajnjak...deponija djubra ,djubar ,ne preradjen, kravlji gde ima slame koja n se koristi kao prostirka ....stavis drvo u djubar..... to je hemiski proces pride i greje dok ....probao pre ne znam koliko god....zaboravio sam sta sam dobio ali znam da je radilo ...,
kazu stari ljudi ...pa ja probao ::neznam::
Last edited by art of wood on 23 Dec 2017 19:12, edited 1 time in total.
To se nekada radilo, ali danas nema potrebe jer postoji mnogo dobrih bajceva sa kojima se dobija i bolji i uniformniji efekat. Danas se to jos mozda primenjuje na furnirima i parketima pojedinih kiselih vrsta (hrast, orah, visnja, eukaliptus...) uglavnom nakon smirglanja. Moze se uparavati amonijakom 25-30% jedan dan, pa jos jedan dan da se izluftira, napolju i pokriveno najlonom (uz dobru zastitu organa za disanje i ociju), dok se industrijski radi u autoklavima. To su uglavnom informacije koje se mogu i izguglati. Sto se mene tice, ne bih se sa tim zamlacivao jer postoje jednostavnija resenja sa istim i lepsim efektima.
Termo tretirano drvo se koristi za elemente koji ce biti izlozeni eksternim uticajima.
A radi se i nadimljavanje koje se vrsi u cilju dezinsekcije ili prema medjunarodnim zakonima zbog transporta na udaljene geogrfske lokacije da se ne bi prenosile zaraze na paletama ili nekoj gradji.
Tema je za naklapanja, ali tehnologije su se uveliko promenile i nema svrhe razmisljati o povratku u kameno doba.
Nazalost, gomila "kremenko" tehnologija nije ukinuta zbog toga sto su nove bolje, vec zato sto su nove jeftinije.
Tako da za mnoge stvari, u pojedinacnoj proizvodnji ili radu za svoju dusu i te kako ima smisla vratiti se tehnologijama od pre 100, 200 i vise godina.
Plus, sto mnogo toga sto je primereno industriji, jednostavno nije primereno maloj radionici (masinerija, kolicine...)
Pri tome postoji jako puno butik proizvodjaca namestaja, koji svoj rad debelo naplacuju, i kojima ne pada na pamet da prskaju bajc, ili koriste bilo koji moderni metod, posto bi to drasticno spustilo cenu onoga sto prave.
Postovani,
Bajc nije opcija. Koliko je stara tehnologija ne znam, ali sam bio na sastanku u firmi za koju radim, identicna komoda od hrasta je jeftinija 35 % od iste takve komode od dimljenog hrasta. Dimljeni hrast ima prolaz, i dodatan rad moze da se naplati. Hvala Vam na savetima i upozorenjima. Postupak dimljenja hrasta cu izvesti sigurno zato sto mogu da prodam proizvod. Lakse bi mi bilo kada bih imao informaciju od nekog ko je to vec radio, ali ako to ne nadjem sticacu iskustvo sa uputstvima sa neta.
Last edited by nebman on 24 Dec 2017 01:59, edited 1 time in total.
Bozidare, da li si koristio ova sredstva? Ima li u Evropi negde da se kupi ili kod nas?
Imaš ovde nešto od asortimana, sumnjam da imaju ovo gore navedeno ali možda mogu da nabave i na oficijalnom sajtu su navedeni kao zvanični distributeri za Srbiju.
Bozidare, da li si koristio ova sredstva? Ima li u Evropi negde da se kupi ili kod nas?
RMC je izvorno belgijska firma..ne gledajućui sam dao link u USA...kod nas ima da se kupi u firmi za koju je IvanR dao link i na još jednom mestu. Radio jesam i mnogo dobra stvar, kao i varijanta Fumed (isto reaguje sa taninom). Kada na to dodaš još i 2C oil plus kombinaciju boja ograničava samo mašta i strpljenje. Odlična stvar za enterijer, a po mom iskustvu ono što je dobro za parket, ne može biti loše za nameštaj