Za zenski deo tj rupu:) mi je jasno da je uz pomoc burgije(glodala) ali kako ovaj muski deo ?
Ne razumijemo ovaj dio smanjuju povrsinu za ljepljenje, pa skine se minimalno samo da sjedne u rupu, lakse je doraditi obli dio da sjedne kako treba.BR wrote:Rucnom testerom, za manje od 5 minuta, sve sa obelezavanjem![]()
Ruter rendetom i testerom ( najprecizniji nacin) za mozda malo vise.
Glodalicom u stolu.
Glodalicom sa prostim sablonom, ali traje duze nego gornje rucne varijante.
Stabilnim cirkularom, uz odgovarajuci sablon (opet traje)
Nikada ne ostavljam zaobljene coskove, nemaju ni jednu prednost, a smanjuju povrsinu za lepljenje.
E sad oko dimenzija traje poduza rasprava vec godinama, a prica je jako prosta. I uglavnom pogresno prikazana po knigama, mada sam u nekima nasao i tacna objasnjenja.
Gledao sam video i kad cujem kako "susti"BR wrote:Cek, izgleda da sam iskopirao pogresan link u post. Video koji sam hteo da postavim je ovaj iz Sasinog posta.
Rende ne mora da bude HNT Gordon, svaki skew rabbet, sa nickerom radi. Ja koristim Veritasov, vrlo cesto je izvan sanduka u upotrebi, i uopste ne mislim da je skupo rende. Skupo je ono sto ne radi posao.
Taj posao bi mogao da se zavrsi i sa ECE Filisterom, mada sa losijim finisem, posto kod njega secivo nije koso, a moze i da se napravi odgovarajuce rende.
Moze to isto da se napravi i sa rucnom testerom, kojom se iseku ramena, pa se pocisti ostatak shoulder i obicnim rendetom. No to nije tako brzo i elegantno.
Ima gomila tipova renda koja su danas zaboravljena, a steta je. I to velika.
Znaci za smrtnike stap i kanap opetKole-Stolar wrote:Ako zelis da pravis brzo bez automatske masine zaboravi.... s druge strane ako ti treba jedan dva komada brze je testerom i dletom nego stelovati masinu.
Nema ovde brzo, ovaj spoj da bi bio kako treba i trajao dugo mora da se radi pre svega precizno a brzina dolazi sa praksom.
Moze se raditi na vise nacina a neki bar meni najlaksi tj dostupan jeste:
Na stonom frezeru sa ravnim glodalom skinem sa gornje i donje strane onoliko koliko treba da se smanji cep (recimo po 4mm sa daske od 20mm pa dobijam 12mm cep)
Posle toga ako je potrebno i sa strana da se smanji ako je veci broj komada isto tako odradim na glodalici a ako je manji broj ne bakcem se sa stelovanjem vec rucnom testerom smanjim koliko treba.
A na kraju zaoblenja radim prvo dletom a posle doterujem smirglom i isprobavam kako cep ulzi u rupu i kad ulazi onako tesno tek da se malko nabija gumenim cekicem tad znam da je dobro i prelazim na drugi cep
Eto toliko![]()
Ako te jos nesto konkretno zanima samo reci, mogu ti i uslikati iz knjige kako se racunaju duzine debljine i sirine cepa u odnosu na debljinu materijala
Dovoljno jako, to se često i radivenzinatiko wrote:Hvala na detaljnom opisivanju. Nadao sam se da na suportu sa glodalom ima sanse da se to uradi brzo ali ste potvrdili moje sumnje da to ne pije vodu 😞.
U sustini nece da moze brzo bez adekvatne masine ili izuzetno vestih ruku i prakse,iskustva...
A kakve bi jacine bio spoj kada bi se ukopalo u oba komada neprolazno po 3-4cm i onda napravilo zaobljeno parce i zalepilo , nesto kao Festool domino ako sam jasan ?
Hrast je za ovo "mala maca". HNT Gordon pravi blanje da mogu obrađivati puno zahtjevnije drvo od hrasta. Valjda zato što je većina drveta u Australiji teška za obradu.venzinatiko wrote:Gledao sam video i kad cujem kako "susti"BR wrote:Cek, izgleda da sam iskopirao pogresan link u post. Video koji sam hteo da postavim je ovaj iz Sasinog posta.
Rende ne mora da bude HNT Gordon, svaki skew rabbet, sa nickerom radi. Ja koristim Veritasov, vrlo cesto je izvan sanduka u upotrebi, i uopste ne mislim da je skupo rende. Skupo je ono sto ne radi posao.
Taj posao bi mogao da se zavrsi i sa ECE Filisterom, mada sa losijim finisem, posto kod njega secivo nije koso, a moze i da se napravi odgovarajuce rende.
Moze to isto da se napravi i sa rucnom testerom, kojom se iseku ramena, pa se pocisti ostatak shoulder i obicnim rendetom. No to nije tako brzo i elegantno.
Ima gomila tipova renda koja su danas zaboravljena, a steta je. I to velika.rende samo naslucujem cenu . Ne ide mi u glavu kako se sa ovakvom lakocom obradjuje rucno ..! Da li je brzo zbog tipa drveta ili ostrine ovog seciva ? Nesto ne mogu da verujem da ovako lako recimo skida na hrastu ?