Bugije- ostrenje ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

HSS-R oznacava "roled" to ce reci da je oblik same burgije postignut valjanjem (spirala) - ovo su najjeftinije, da tako kazem "obicne" burgije, kada nema nikakvog slova, podrazumeva se R.
HSS-G osnacava "ground" ili ti brusene, to jest da je burgija pravljena brusenjem - ovo je nesto skuplja, precizna varijanta
HSS-C je vec nesto drugo, to jest sam celik je legura sa kobaltom - dosta skuplja verzija, za busenje tvrdjih legiranih celika

ostali nastavci tipa T, Tin i slicno oznacavaju da je burgija presvucena tankim slojem nekog tvrdog metala
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

dikar wrote:...one male se stvarno tesko ostre, 3-4 komada su mi od 'desne' postale 'leve' :)
Hahaha istina ziva i ja sam slicno prosao...tako sam ih dobro naostrio da one jesu busile :smejanje::smejanje: ali mesto fi 3mm dobio sam fi 5mm...toliko sam dobro odradio centriranje :smejanje::smejanje:

I od tada sma naucio kako se najbolje ostre male burgije..
...uzmes pare i kupis novu :happy: sta drugo reci....
Last edited by ArtCool on 05 Apr 2012 20:23, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

do fi 3mm se kupuju nove a nadalje se ostre :prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

singer wrote:do fi 3mm se kupuju nove a nadalje se ostre :prs:
Ma ja sve kupujem novo, posto i one koje sam bio ostrio nisu izdrzale bog zna koliko, imam desetak starih burgija iz dok je JUS nesto znacio koje se dobro drze.
Prekjuce sam nasao Haweru ali i ona je HSS pa ih nisam kupio.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja svoje naostrim tako da im povecam napadni ugao pa kad zagrize odvuce i mene i busilicu kroz rupu :happy:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

A ti stavi granicnik pa nece! :)
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

runer wrote:A ti stavi granicnik pa nece! :)
ma jok kupicu nove :prs:

:skratta::skratta::skratta: malo sutra
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Setih se ove teme i evo video koji mi je najvise pomogao . . .

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jqAATotJo2U[/youtube]
Last edited by LepoJeBitiFin on 22 Jul 2017 20:38, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da ovaj Rus to lepse radi i objasnjava (nemam pojma ruski, al samo "gledaj slikice").
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... C1A032BEC9
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

@mbole,

Hvala puno na linku. Covek ima jos puno jako dobrih stvari na kanalau.

U trecem video klipu covek iz liste o ostrenju burgija on brusi kanale na osi burgija. Cemu to sluzi? Prvi put vidim.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Klasicno naostrena burgija ne sece vrhom, posto na tom delu ima ravnu liniju, popreko na ostrice, a ostrice se ne svode u tacku u centru. U sustini samo razvlaci, gnjeci i gura materijal u stranu vrhom.
Sto je burgija veca to je izrazenije i veci problem, kod malih (reda ispod 5mm) se ne primecuje. To je jos jedan bitan razlog da se veci precnici u metalu buse prvo malim pa onda vecim burgijama.

Ovako tu liniju odnosno "dleto" kako je zovu, svodi u tacku.
Postoji par nacina brusenja koji to eliminisu, recimo split point i modified split point, 4 facet, 6 facet...

Pogledaj
http://books.google.com/books?id=7eaCQo ... nd&f=false
i
http://www.mmsonline.com/articles/choos ... t-geometry

Sve ovo se odnosi na burgije za metal. One za drvo imaju potpuno drugaciju geometriju i rade sasvim drugacije.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sve fabricke burgije precnika veceg od 10 mm imaju tako suzeno dleto. Gomila podataka o geometriji burgija je dostupna iz kataloga proizvodjaca. Kod nas treba potraziti IAT katalog koji je dostupan na netu u PDF formatu.

Od svih ozbiljnih nacina za ostrenje burgija za drvo amaterima je bez prodaje bubrega dostupan samo 4 facet ali oprema i za njega kosta ozbiljno.

Iz ruke burgija moze da se naostri samo priblizno i da se koristi samo ako se rupa dodatno obradjuje ili ako je greska od nekoliko desetih u precniku prihvatljiva. Za sve ostali sablon je obavezan.

Inace 4 facet burgija sa centralnim uglom od 95-100 stepeni lepo radi i na drvetu u stubnoj busilici. Naravno ako je burgija ostra.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ovo sto radi nema veze sa onime sto prica. Pogledaj kako rotira tu burgiju dok je brusi, i pravi joj krivu napadnu ivicu. A i rupa koju je izbusio je samo rupa, sa preciznoscu nema veze.

Nista bez odgovarajuceg sablona.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I meni se ucinilo da rotira burgiju umesto da je vuce paralelno sa kamenom, al reko ajd... mozda kamera laze.

"Test" na kraju sa tankozidnom kutijom je vec druga prica.
Ovako ostrena burgija (da je perfektno naostrena, to jest ko da je sad izasla iz fabrike), nije za busenje necega tankog.
Tanko je sve sto je tanje od oko 1.5 puta rastojanje izmedju samog vrha burgije i krajnje ivice ostrice, to jest gde burgija nije usla u materijal "neostrenim" delom, a pocinje da probija na drugu stranu.

Daklem ako imas burgiju fi 10mm, sa uglom vrha od 118 stepeni, sve sto je tanje od 4.5mm je pretanko za takvu burgiju.

Spiralne burgije su namenjene busenju u debelom materijalu, ne u "pleku". Za to postoje posebne geometrije, koje mnogo vise lice na koplje nego na burgiju.
Post Reply