Moji pocetnicki radovi
- winston1989
- Samostalni majstor
- winston1989
- Samostalni majstor
Evo ljudi vredan sam bio 2 dana pa sam se potrudio da uradim nesto sto ne izgleda kao da ga je dizajnirao stolar od 70god 
Spojeve sam radio sa dominom, medjutim nisam imao manje od 6x40 pa su izbili, al mi se svidja kako je ispalo. Ploce sam keksicima spajao.

Ostalo mi je jos sutra smirglanje i finisiranje, pa da vas pitam, hocu da ovo ostane ove boje, to jest natur, Sa cime da predjem nakon smirgljanja? Mislio sam laneni firnajz ili neko ulje. Sta mislite?

Spojeve sam radio sa dominom, medjutim nisam imao manje od 6x40 pa su izbili, al mi se svidja kako je ispalo. Ploce sam keksicima spajao.

Ostalo mi je jos sutra smirglanje i finisiranje, pa da vas pitam, hocu da ovo ostane ove boje, to jest natur, Sa cime da predjem nakon smirgljanja? Mislio sam laneni firnajz ili neko ulje. Sta mislite?
Last edited by winston1989 on 19 Nov 2017 19:45, edited 1 time in total.
- winston1989
- Samostalni majstor
- art of wood
- Vrhunski majstor
- winston1989
- Samostalni majstor
Probao sam ja reslu firnajz pa mi se svidja kako izgleda, samo me zanima kakav je kao zastita jer ga nikad pre nisam koristio....art of wood wrote:lici da je bukva
namucices se da osmirglas to na rukohvatima
da ostane te boje naj pribliznije sto ja znam je akril lak 10% sjaja ili ti mat lak ,parena bukva ce pocrveneti od firnajza
- art of wood
- Vrhunski majstor
- maricaiivica
- Moderator
Problem sa firnajzom je sto oksidise tokom vremena, pa se fine razlike koje sada vidis na drvetu polako gube i sive. Inace firnajz je kao i svako ulje, ako je dobar, i ispravno se nanese, moze da ostane kao jedini sloj, samo sto nije idealna zastita.
Kod nas je jedini pravi firnajz Zvezdin, svi ostali imaju manje ili vise polimerizovanog sojinig ulja. Ti firnajzi brze vezuju, ali i brze sive.
Ako hoces svetliju varijantu, topla preporuka za Scalino kinesisk traolja, ako uradis pripremu kako treba, izgleda jako dobro.
Moj izbor za tako nesto bi bio dve ruke firnajza da lepo upije, i da bolju, pa jedna ili dve wipe on mesavine ulja i laka, koja nema mnogo sjaja, i na kraju vosak.
Kod nas je jedini pravi firnajz Zvezdin, svi ostali imaju manje ili vise polimerizovanog sojinig ulja. Ti firnajzi brze vezuju, ali i brze sive.
Ako hoces svetliju varijantu, topla preporuka za Scalino kinesisk traolja, ako uradis pripremu kako treba, izgleda jako dobro.
Moj izbor za tako nesto bi bio dve ruke firnajza da lepo upije, i da bolju, pa jedna ili dve wipe on mesavine ulja i laka, koja nema mnogo sjaja, i na kraju vosak.
- winston1989
- Samostalni majstor
Jasno, samo mi jos objasni sta je wipeon mesavina ulja i laka i kako to da napravim?BR wrote:Problem sa firnajzom je sto oksidise tokom vremena, pa se fine razlike koje sada vidis na drvetu polako gube i sive. Inace firnajz je kao i svako ulje, ako je dobar, i ispravno se nanese, moze da ostane kao jedini sloj, samo sto nije idealna zastita.
Hvala na detaljnom objasnjenju.
- winston1989
- Samostalni majstor
Pa ne mora da bude firnajz, hocu neku zavrsnicu da izgleda prirodno. Na netu vidim svi koriste razno razna ulja a ja blage nemam gde to kod nas ima da se nabavi.. :forbannad:maricaiivica wrote:Zasto mora preko firnajza?
Ja imam neke camove komade koje nikada i nicim nisam premazao pa traju.
Ako nije potrebna neka mehanicka zastita...
Super je ispalo, pogotovo ovaj dio sa dominom. Izgleda kao da si htio to da postigneš.
Za premaz možeš koristiti mješavinu firnajza, laka za čamce i razrjeđivača 1:1:1. Mislim da je Br na to mislio. Taj je bar najjeftiniji. Naneseš mješavinu krpom, obrišeš višak i ostaviš da se osuši preko noći. Sutra lagano išmirglaš sa 320-kom ili sitnijim papirom i opet naneseš. Ponoviš tako par puta. Za zadnji sloj pomiješaš samo lak za čamce i razrjeđivač 1:1 i utrljaš čeličnom vunom 0000 (ove četiri nule su joj oznaka). Imaš je kupiti u bilo kojoj prodavnici alata.
Isto tako možeš kupiti i nešto slično ovome:
https://www.belinka.com/rs/#Ulja-za-drvo
imaš ih par različitih, u zavisnosti od namjene i kažu da su strašno dobri.
Ništa od navedenog neće mijenjati boju drveta.
Za premaz možeš koristiti mješavinu firnajza, laka za čamce i razrjeđivača 1:1:1. Mislim da je Br na to mislio. Taj je bar najjeftiniji. Naneseš mješavinu krpom, obrišeš višak i ostaviš da se osuši preko noći. Sutra lagano išmirglaš sa 320-kom ili sitnijim papirom i opet naneseš. Ponoviš tako par puta. Za zadnji sloj pomiješaš samo lak za čamce i razrjeđivač 1:1 i utrljaš čeličnom vunom 0000 (ove četiri nule su joj oznaka). Imaš je kupiti u bilo kojoj prodavnici alata.
Isto tako možeš kupiti i nešto slično ovome:
https://www.belinka.com/rs/#Ulja-za-drvo
imaš ih par različitih, u zavisnosti od namjene i kažu da su strašno dobri.
Ništa od navedenog neće mijenjati boju drveta.
- winston1989
- Samostalni majstor
Hvala Sasa, razumeo sam sad. Koristio sam dosta belinkinih bajcova i akrilnih lakova u super su, al nisam jos ta ulja nasao u NS gde imaju da se uzmu.. Ako neko zna nek me uputi. Onda cu tu mesavinu sutra napraviti pa da finisiram
sto se tice domina, i meni se svidja kako su izbile, a i od bukve su pa su se lepo uklopile

Sta god od finisa koristio, prvo probaj na nekom ostatku.
Ja obicno ne kosristim lak za camce, posto su svi kod nas na trzistu bleda slika onoga sto lak za camce treba da bude. Mislim da jedino Zvezda pravi dobar, ovako bez probe, po vremenima susenje navedenim na pakovanju. Sta god se susi ispod 24 sata, nije lak za camce.
Ja sam za wipe on poly koristio terpentin i poliuretan.. Uz firnajz 1:1:1.
Prva ruka moze da bude i malo deblja, ali sve sledece moraju da budu prilicno tanke. Pomaze i da namazes, pa posle 5 minuta obrises krpom sve sto se da obrisati. Tako dobijas fini, tanak slij na povrsini, koji nece da se lepi. Pusti ga da se susi dugo izmedju dve ruke, ja bih ga po ovom vremenu pustao i 48 sati. Nikako ispod 24. Prvi sloj mozes nezno i da smirglas, posle samo fina celicna vuna ili scotch brite.
Vosak bi lepo dosao kao zadnja ruka, pogotovu cetkan, ali kod nas nema dobrog voska, i to mora da se nabavlja od preko.
Ja obicno ne kosristim lak za camce, posto su svi kod nas na trzistu bleda slika onoga sto lak za camce treba da bude. Mislim da jedino Zvezda pravi dobar, ovako bez probe, po vremenima susenje navedenim na pakovanju. Sta god se susi ispod 24 sata, nije lak za camce.
Ja sam za wipe on poly koristio terpentin i poliuretan.. Uz firnajz 1:1:1.
Prva ruka moze da bude i malo deblja, ali sve sledece moraju da budu prilicno tanke. Pomaze i da namazes, pa posle 5 minuta obrises krpom sve sto se da obrisati. Tako dobijas fini, tanak slij na povrsini, koji nece da se lepi. Pusti ga da se susi dugo izmedju dve ruke, ja bih ga po ovom vremenu pustao i 48 sati. Nikako ispod 24. Prvi sloj mozes nezno i da smirglas, posle samo fina celicna vuna ili scotch brite.
Vosak bi lepo dosao kao zadnja ruka, pogotovu cetkan, ali kod nas nema dobrog voska, i to mora da se nabavlja od preko.