Koji je ovo tip blanje-rendeta i za sta sluzi ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Koji je ovo tip blanje-rendeta i za sta sluzi ?

Post by venzinatiko »

Koji je ovo tip blanje-rendeta i za sta sluzi ? I koja je relna cena u ovakvom stanju ?
Image
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Stanley No. 12 Veneer Scraper Plane

https://www.youtube.com/watch?v=btmjV0unGL0
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

nlazovic wrote:Stanley No. 12 Veneer Scraper Plane

https://www.youtube.com/watch?v=btmjV0unGL0
Hvala.
Ni na kraj pameti da kucam oznaku na googl-u :pucko:
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Lazovic ti je dao prvi deo odgovora.

E sad, meni se cini da je kao i obivno, na tom komadu pogresno secivo. Em je predebelo, em je preusko. Da pomognes sebi i nama, prvo probaj da li secivo moze da se skine, i da li mozes da okreces sve tri matice. Jednu za drzanje seciva, a druge dve za podesavanje ugla.

Sto se cene tice, takvo rende u potpuno upotrebljivom restauriranom stanju ide i do 120 dolara, mozda i sto eura. Samo secivo kosta 20 dolara u Americi, kod nas duplo, pa za nedostajuce secivo treba oduzeti barem 20. Takodje, sa ovoga mora da se skida rdja, a ako ne mogu da se odvrnu srafovi mora da ide u daleko skuplju hemiju, da ne bi ostetio mesjng,

Ja sam moje platio 800 dinara, bilo je u losijem stanju. Sve u svemu realna cena je recimo 1000-2000 dinara, sve preko ulazi u kategoriju bezobrazno skupo, posto ce te na kraju kostati kao da si kupik sredjeno, a niko ne racuna tvoj rad. . Kompletno sredjivanje ce te kostati barem 5-6000 ako sam j pravu za secivo.Ovde i telo treba da se farba, refinisira drska, sredi raban, a sve je to steta raditi a da stedis na materijalu..
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo izgleda kao da je neko u njega ubacio potrosen noz od No4.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Stanley No12 - Frankenstein Edition :D
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

nlazovic wrote:Stanley No12 - Frankenstein Edition :D
Like :D
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

BR wrote:Lazovic ti je dao prvi deo odgovora.

E sad, meni se cini da je kao i obivno, na tom komadu pogresno secivo. Em je predebelo, em je preusko. Da pomognes sebi i nama, prvo probaj da li secivo moze da se skine, i da li mozes da okreces sve tri matice. Jednu za drzanje seciva, a druge dve za podesavanje ugla.

Sto se cene tice, takvo rende u potpuno upotrebljivom restauriranom stanju ide i do 120 dolara, mozda i sto eura. Samo secivo kosta 20 dolara u Americi, kod nas duplo, pa za nedostajuce secivo treba oduzeti barem 20. Takodje, sa ovoga mora da se skida rdja, a ako ne mogu da se odvrnu srafovi mora da ide u daleko skuplju hemiju, da ne bi ostetio mesjng,

Ja sam moje platio 800 dinara, bilo je u losijem stanju. Sve u svemu realna cena je recimo 1000-2000 dinara, sve preko ulazi u kategoriju bezobrazno skupo, posto ce te na kraju kostati kao da si kupik sredjeno, a niko ne racuna tvoj rad. . Kompletno sredjivanje ce te kostati barem 5-6000 ako sam j pravu za secivo.Ovde i telo treba da se farba, refinisira drska, sredi raban, a sve je to steta raditi a da stedis na materijalu..
Svaka ti je ko Njegoseva :D
Nasao na Ebay-u deset komada u slicnom stanju od 9-30 evra sa originalnim nozem . Na ovom nije original definitivno -hvala sto se ne zajebah :)

Obilazim i ja cesto vasar u S. Palanci gde moze da se nadje ovakav "lom" (sto i jeste u ovakvom stanju realno koliko god mi voleli taj tip alata ..-meni se samo svidja jos uvek jer nisam radio sa njima) i jednom prilikom jednom tamnoputom gospodinu nudim 2000 za bosov nosac busilice a on trazi 3500..
Na moju recenicu da realno ne vredi vise od 2000 on se nasmeja i kaze: Ne vredi bato znam i ja , "al se trazi " hahah .
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Ovo ti je jedan od mojih omiljenih alata. Za sredjivanje stolova ploca i slicno je super.

Ima dve tri sorte korisnika.

Jedni koriste originalno secivo.

Drugi malo deblje - recimo pravi Ron Hok.

Treci zamene pravljene od obicnih scrapera.

Svi rade jeko dobro.

Ni malo nisi pogresio - kad jednom pocnes da radis videces
Ja sam moje davno kupio a skoro dobio i trebalo mi je tri dana da se usaltujem i radi kao satic.
Last edited by momirz on 20 Oct 2017 20:53, edited 1 time in total.
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

momirz wrote:Ovo ti je jedan od mojih omiljenih alata. Za sredjivanje stolova ploca i slicno je super.

Ima dve tri sorte korisnika.

Jedni koriste originalno secivo.

Drugi malo deblje - recimo pravi Ron Hok.

Treci zamene pravljene od obicnih scrapera.

Svi rade jeko dobro.

Ni malo nisi pogresio - kad jednom pocnes da radis videces
Ja sam moje davno kupio a skoro dobio i trebalo mi je tri dana da se usaltujem i radi kao satic.
Kad prikupim sve rucne da se dogovorimo za par casova obuke ,naravno uz nadoknadu ;)
Post Reply