kompresor za stolare

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Intercooler je vjerojatno neka naprava koja zraku malo snizi temperaturu prije nego što ga se sabije u spremnik. Razlog bi trebao biti povećanje kapaciteta odnosno da se dobije veća količina stlačenog zraka u spremniku određenog volumena nego bez te naprave. Plinu tlačenjem raste temperatura, a koliki je to red veličine, ne znam jer nemam iskustva u praksi koliko je npr topao spremnik na dodir rukom. Ako zraku prethodno (intercooler - međuhladnjak) smanjiš temperaturu, možeš ga u isti spremnik nagurati još malo više prije nego mu temperatura u spremniku naraste do neke dozvoljene (možda lupetam bez veze pa nek me netko ispravi). Tako da bi intercooler trebao biti pozitivna stvar u svijetu kompresora :).
Međutim, opet, kao što napisah prije, na jednom od ovih oglasa koje je Pezzo postavio piše da je kapacitet usisa 476l/min, a ništa o dome koliko litara zraka i kojega tlaka može na izlazu dati. Za alat je u principu svejedno ima li intercooler ili nema odnosno na koji način kompresor dođe do te količine zraka koja mu treba. Možda je podatak o količini na izlazu ovisan o nekim varijablama pa ga ni ne mogu sa sigurnošću datii. Tako da opet ovisiš o iskustvu drugih tj. što oni sa svojim kompresorima mogu ili ne.

Singer, zašto trofazni?
borism25
Majstor

Post by borism25 »

Pezzo wrote:Onaj prvi je ipak 2 cilindra ali jednostepeni, oznaka LLS 100-3C http://www.fiac.it/wwwfiac/moduli/pdf/pdf_mod19_19e.pdf inace radi sa 1000 obrtaja i zato mu je duzi vek trajanja, a buka je 74db.
vjerovatno je lik samo namontirao utikac na trofaznu struju. Koliko vidim po katalogu ni nema takav mali trofazni. Kontaktirao sam sad par firmi za fiac i gga pa cu vidjet povratno koje su cijene. CP je dosta tesko nac vise ljudi imaju njihove alate nego kompresore.

EDIT (stiglo prije par minuta):

Od kompresora s FIAC pumpapa mogu Vam ponuditi slijedeće:
- Cromag MARS 360 (2,2 kw, 90 lit spremnik, 220V, 10,0 bar, isporuka: cca 220 lit/min) = 4.125,00 kn
- Cromag Pluton 360 (2,2 kw, 200 lit spremnik, 220V/380V, 10,0 bar, Isporuka: cca 220 lit/min) = 5.750,00 kn (obe verzije)
- Cromag PLUTON 515 (3 kw, 200 lit spremnik, 380V, 10,0 bar; isporuka: cca 350 lit/min) =7.000,00 kn

Kompresori s ABAC pumpama:
- GGA 490 (2,2 kw, 100 lit spremnik, 220V, 10,0 bar; isporuka cca 230 lit/min) = 3.750,00 kn
- GGA 560 (3kw, 200 lit spremnik, 380V, 10,0 bar, isporuka cca 310 lit/min) = 5.875,00 kn
- GGA 550 (3kw, 200 lit spremnik, 380V, 10,0 bar, isporuka cca 360 lit/min) = 6.450,00 kn

U drugoj trgovini vidim da je na GGA 490 ABAC 2800 pumpa posto ovdje nije napisano o kojoj se pumpi radi. http://www.presing-doo.hr/pd/318/pg/165 ... sor.wshtml
Ne cini mi se los za te novce, posto cim je 200l spremnik to mi je 50% na cijenu od 100l. Konkretno vidim da kod Cromag-a razlika izmedu 90 i 220l je samo u boci, a pumpa je ista, dok kod GGA je razlika sto ide i jaca pumpa na vecim bocama. Neznam trenutno mi se cini GGA 490 ok odabir (specifikacije kazu 79DB glasnoca, posto je sad u radioni boca od 20l i to je glavobolja kad moras raditi :rodna:
Last edited by borism25 on 17 Oct 2017 11:06, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

šantjer wrote:Intercooler je vjerojatno neka naprava koja zraku malo snizi temperaturu prije nego što ga se sabije u spremnik. Razlog bi trebao biti povećanje kapaciteta odnosno da se dobije veća količina stlačenog zraka u spremniku određenog volumena nego bez te naprave. Plinu tlačenjem raste temperatura

Singer, zašto trofazni?
intercooler je obicna cev sa rebrima da bi se bolje vazduh hladio pri ulasku u tank a najveci benifit od toga je smanjenje kondezata.

trofazni motor za razliku od monofaznog krece odmah u punom rezimu dok monofazni ima kondezator pa je tu mnogo slabiji pri startu koji je jako bitan kod kompresora.

nece niko pustiti vazduh da izadje iz tanka na nulu pa onda paliti kompresor vec ga regulise tlacna sklopka koja se pali na najmanju zadatu vrednost pritiska u tanku,tako da motoru nije isto krenuti da "puni"od nule ili recimo sa 6 bara u tanku IAKO postoji rasteretni ventil na instalaciji.

sa druge strane ako je kompresor u hladnijem temperaturnom prostoru lakse ce krenuti trofazni motor od monofaznog(provereno sa moje strane)

p.s. dakle za masine sa startnim opterecenjem je uvek bolja trofazna opcija
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

@Pezzo

velika vecina tih kompresora ima kineske glave
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

borism25 wrote:Neznam trenutno mi se cini GGA 490 ok odabir (specifikacije kazu 79DB glasnoca, posto je sad u radioni boca od 20l i to je glavobolja kad moras raditi :rodna:
Pa bolji je onaj iz oglasa Fiac od toga i daje 50L vise zraka i jeftiniji za 1000kn.
Inace jeste 3~ i vidi se da nema kondenzator na motoru. I taj Fiac je iz serije za profesionalnu upotrebu, oni su svi ofarbani u tamno sivu boju, Imaju bolje karakteristike i kapacitet. A napisao sam ti vec i da su mu cene ne ispod 550e, tako da se taj iz oglasa isplati ako je tacno sto naveo "nov 98%", sto bi znacilo da je jako malo koriscen. Uostalom, ako ga budes zvao, pitaj i da li je jos u garantnom roku. Mislim da je to ok i daleko bolje od toga sto vec imas i nije skupo.
U vakom slucaju, najpogodniji u oni koji daju oko +/-300 Lit. i uglavnom su to sa motorima od 3kw. Kada je manja boca, cesce ce se ukljucivati i stalno drndati, a ako je boca na pr. 200 Lit, onda se napuni na 10 bara i ukljuci se na 10-15 min. da dopuni u toku rada. I u bocu od 200 lit. na 10 bara stane 2000 lit zraka. Kod onih od 100 lit. je srazmerno manje, pa gledaj i razmisljaj, a radice svaki samo zavisi kako i koliko.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

singer wrote:@Pezzo

velika vecina tih kompresora ima kineske glave
Pa i na mom kompresoru je Abac glava, ali je proizveden u Italiji, a da li su i oni u medjuvremenu preselili u Kinu, zaista ne znam, ali mislim da nisu. Inace sada u Italiji sta god da kupujes, ako malo zagledas, made in Idia, Bangladesh, Pakistan, Turska, Poljska, Albanija... i to vise nije isti proizvodiako oni tvrde da je sve tamo proizvedeno pod kontrolom. Ali uverio sam se da nije tako jer su cesti feleri zbog raznih aljkavih radnika u proizvodnji. I kada hocu tamo nesto da kupim, strogo gledam gde je proizvedeno, jer nece ni ovde radnik da radi savesno a da ga gazda placa 150 evra i da mu kasni sa platom po nekoliko meseci. Ja kupio "italijanske cipele, sve lepo i udobno, sutradan se razlepile. Zagledam malo etiketice unutra, made in Bosnia. Pa ne moze biti dobro jer ni taj radnik nije bas ovca.
borism25
Majstor

Post by borism25 »

@pezzo
Zvao covjeka za FIAC iskreno cini se kao stvarno dobra ponuda, radilo mjesec dana i kupio drugi jaci, spustio cijenu 200kn. Nazalost uvijek sam skeptican prema kupovini na udaljeno, a kao drugo vise bi mi odgovaralo na rate, lakse cu to pregrmiti. Uglavnom sad se ekipa i za FINI kompresore javila.

MK103-150-3M

Kompresor sa spremnikom 150 lit, uljni, 2-cilindrični, 1-stepeni, pogonjen remenom, 1375 okr/min, napajanje 230V/50Hz, snaga 2,2 kW, kapacitet na usisu 365 lit/min, max.pritisak 10 bar, dimenzije 1330x500x890 mm, težina 97,5 kg, 2 izlaza sa regulacijom pritiiska sa brzom spojnicom za priključak potrošača i 1 direktan izlaz sa kuglastim ventilom 1/2'' F

Cijena je 4500kn

Sto sam manje znao bilo mi lakse odluciti sta kupiti :) dali je bolje da je veci usis na manjem spremniku ili obratno.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

borism25 wrote:Nazalost uvijek sam skeptican prema kupovini na udaljeno, a kao drugo vise bi mi odgovaralo na rate, lakse cu to pregrmiti. Uglavnom sad se ekipa i za FINI kompresore javila.
Ma i ja sam, ali ne mozemo na sve ljude gledati kao na prevarante, ipak je vise postenog sveta.
Idi u banku i raspitaj se za pozajmicu na 12 meseci, ima ih sa jako malim kamatama i tako kupis odmah sta ti najvise odgovara.
Taj Fini nije nista bolji, osim sto je duplo skuplji. Kod njega je naveden usis, a na izlazu 200Lit... Sutra sam u Zg na kafi oko podne, mogao si i samnom usput ;)
Post Reply