Izrada stola

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Zahvaljujem na iscrpnom objašnjenju.
Nekako stalno zamišljam da se pilom duljine oko 30 ak centimatara može prepilati nešto široko 80 jer pilu obično pri tom držiš ukoso i ona prodire na drugu stranu ploče, ali mi je nekako teško zamisliti da se može napraviti ravan rez bez probijanja na drugu stranu.
No očito može. Moram probati.
Još jednom puno hvala.
Last edited by šantjer on 10 Oct 2017 18:34, edited 1 time in total.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

@ nlazovic
Imam Veritas i LN i Wenzloff ali za 4E 40E 100E .
Hvala prijateljima sto nisam kupovao.

Ovo je iz druge price.
Thomas je resio da unapredi Tapered testere i smanjio je debljinu uzeo jaci celik i dobio zmaja.

Samo kosta.
Last edited by momirz on 10 Oct 2017 18:11, edited 1 time in total.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

@BR
Ma ruter ti je odlican 5+
I ja mada sam neznalca koristim imbuse kad mi treba tvrdji celik.
Za srafcigere. Njih mi nikad dosta.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Testera koju je Lazovic probao nije tapered, nego thin plate, koja se vise ne pravi. Isto je debela 0.15, sto je na tanjioj strani, ali ok dok se ne predje nekih 2cm debela daska.

Inace, imam identicna iskustbva, sa drugim Veritas DT, u obe verzije, i istim LN. Posto imam i vece Veritas, u svim verzijama, generalni utisak mi je da je Veritas sa dovetail testerama negde zeznuo stvar. Imaju vise problema nego veci modeli, koji su dobri. Od 5 koje sam probao, svih 5 ima isti problem. I sve su razlicite godine proizvodnje. (U stvari kupovine, ali je vremenska razlika povelika, recimo 5 godina)

E sad, vidi se itekako razlika i izmedju LN i BA, i svaki cvonjak koji se ulozi u testeru se vuidi. Nije da ne moze i jeftinije, ali onaj kome je ovo hobi, a moze da priusti, sto da ne. Imam gomilu prijatelja sa stapovima za pecanje koji pojedinacno kostaju nekoliko hiljada eura, a manje ih drze u ruci nego ja testeru.

Sto se Pilane tice, nisam probao. Nekako nemam vremena da ga trosim na ispravljanje stvari koje nisu kako treba od pocetka, vise volim da radim, i da uzivam u tome. A umesto Staljinove, vise volim onu Britansku " Nisam bogat da kupujem jeftine stvari"

U zadnje vreme sam doneo odluku da vise ne skupljam antikni alat, kada vec ima novog, koji je i kvalitetniji u mnogim slucajevima. OK je kada se kupi NOS alat koji je jeftin, i koji radi kao da je sada izasao iz fabrike, tipa u mom slucaju Stanley 13-050 za 50 eura umesto 600 za Veritas combination sa slicnim setom seciva, koji radi identican posao. No, ne pada mi na pamet da kupim macku u dzaku No8, pa da ga sredjujem, samo zato sto je jeftiniji. Ono cega nema OK, ali je za vecinu tih stvari pametnije napraviti ih iz pocetka, nego restaurirati stare, sa sansom da ne mogu da se srede.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

@BR

Pitaj Thomsa

Ne picam da pravim promaju.
Last edited by momirz on 10 Oct 2017 19:31, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

sasasasa wrote:Još kada bih znao razlikovati imbuse na prvi pogled...

Znaš li koju marku imbusa a da je dovoljno tvrda? Razmišljam da pravim router, do sada sam odustajao zbog noževa.

Momirz - kod tebe je, koliko se sjećam gents saw - te nisam vidio u prodaji.
Kada ne znas sta je dobro,. pitas sta je skupo :D :D. Zezam se.

Wiha, Gedora, Proxxon, Swiss tools, Unior. Sa bilo kojim od ovih ne bi trebalo da se zeznes. Ima ih jos, mali milion. Generalno, kljucevi koji imaju ime brenda i zemlje porekla pored oznake velicine su bolji od ostalih. Ovi moji veliki su Gehawe, W. Germany. placeni 400 dinara po komadu, posto su poveci. Samo vodi racuna, sirina seciva, kada se kljuc obrusi ce biti manja od dimenzije kljuca. Od ovih 17 ce moci da se napravi secivo 14 mm sirine.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Momire, slazem se sa tobom, no, veruj mi da razlike ima. Prvenstveno u ostrenju, i to je glavni razlog za probleme Veritasa. Celik je kod svih maltene isti, uglavnom 1095, verovatno je nesto slicno i kod pilane. No, kada krenes tako sve da sredjujes ne zavrsis nista,. Meni stoji platna za 2 velike testere za rasecanje od nove godine, nisam je ni pipnuo. Isto kao i seciva za profilna renda i jos mali milion delova, poerd nekoliko dovetail renda.

Od svega toga sam stigao da napravim dva kraka za Gramercy ramovsku testeru proslog vikenda. A delovi isto tako stoje barem godinu dana. Kada odem u ozbiljnu radionicu, uvek imam nesto goruce ozbiljnije za pravljenje, a kada sam ovde, ne stizem od ostalih obaveza. I tako u krug. Da imam vremena za Pilanu, mozda bi je sredjivao, no besmisleno mi je, posto klada uracunam vreme potroseno na nju, BA kosta isto.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

@BR
Znam Thomas-a licno.
I nije tesko da ga upoznas.
Ok je lik.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

- Inace, imam identicna iskustbva, sa drugim Veritas DT, u obe verzije, i istim LN. Posto imam i vece Veritas, u svim verzijama, generalni utisak mi je da je Veritas sa dovetail testerama negde zeznuo stvar. Imaju vise problema nego veci modeli, koji su dobri. Od 5 koje sam probao, svih 5 ima isti problem. I sve su razlicite godine proizvodnje. (U stvari kupovine, ali je vremenska razlika povelika, recimo 5 godina) -

Sad mi kažeš kad sam već naručio Veritasa... Ali dobro, računam da je i dalje bolja od e.c.e-ove koju imam.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

momirz wrote:@BR
Znam Thomas-a licno.
I nije tesko da ga upoznas.
Ok je lik.
Jedno 2-3 puta smo se dopisivali, ali nisam odrzao kontakt.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

sasasasa wrote:- Inace, imam identicna iskustbva, sa drugim Veritas DT, u obe verzije, i istim LN. Posto imam i vece Veritas, u svim verzijama, generalni utisak mi je da je Veritas sa dovetail testerama negde zeznuo stvar. Imaju vise problema nego veci modeli, koji su dobri. Od 5 koje sam probao, svih 5 ima isti problem. I sve su razlicite godine proizvodnje. (U stvari kupovine, ali je vremenska razlika povelika, recimo 5 godina) -

Sad mi kažeš kad sam već naručio Veritasa... Ali dobro, računam da je i dalje bolja od e.c.e-ove koju imam.
Pa sto ne pitas ;)

Zavisi sta si uzeo. Nisam video probleme sa vecim modelima, tj sa carcas i tenon. U obe velicine imam po set.

Generalno mislim da su carcas testere bolji izbor, ako radis stvari normalne velicine. Nisu mnogo vece od DT, sa njima bez problema mopgu da se seku lastini repovi, a moze da se zavrsi i nesto vise. Da moram da uzimam samo jednu, izbor bi bio carcas.

Generalno, moja situacija u kojoj imam 1 rip DT + rip i cross carcas+ rip i cross tenon je preterivanje. Nema potrebe za tim. Mislim da je za pocetnika set u carcas velicini, tj po jedna za uzduzno i poprecno sasvim dovoljan za sve. Kasnije, za vece stvari doda i tenon. DT je samo za fine stvari, od tanjih materijala, recimo za fioke, ili slicno. Carcas sasvim lepo izlazi na kraj sa materijalom debelim 16-17mm, ispod toga dovetail ima prednost.
momirz wrote:@BR
Ma ruter ti je odlican 5+
I ja mada sam neznalca koristim imbuse kad mi treba tvrdji celik.
Za srafcigere. Njih mi nikad dosta.
Imam ideje za neke modifikacije, trebalo bi da buide jos bolji. Od ovih slika je dobio i ogranicivac dubine, od prstena koji se koristi za burgije, tako da moze da se postavi na konstantnu dubinu, i svaki put vrati na nju. Mana mu je i sto ti za stezanje treba imbus kljuc, no i to nije strasno.

Ovi novi, za koje sam kupio velike imbuse, bice barem duplo vecoj od Veritasovog velikog ruter rendeta. Ideja mi je da ga koristim kao tesarski alat, za pravljenje tenona. Baza ce da bude od sper ploce, sa dodatnom konstrukcijom odozgo. Stave se dve grede jedna pored druge, i odmah moze da se napravi tacan tenon na kraju jedne.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Ovo prethodno je da se prebaci u drugu temu.

Ako vam treba ploca za sto @AoW. Nema teorije da je napravite tako. Bravo @ AoW.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Naručio DT rip 14ppi
Veću nisam htio uzimati, jer za grublje stvari koristim ili cirkular ili neku od testera koje se mogu kupiti u okolini. Provjerio cijene LN testera... Neka meni Veritasa :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dve greske u istom postu :)
Karkas nije obavezno grublji od dovetail-a. Uglavnom moze da biras PPI/TPI, nevezano za dimenzije testere.
Cena je visoka... po definiciji, na trzistu koje nije kao nase, to znaci da ces dobiti adekvatnu kolicinu muzike. Nije moguce na svetskom tirzistu dugo drzati visoku cenu a za nju prodavati "ono"
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

mbole wrote:Dve greske u istom postu :)
Karkas nije obavezno grublji od dovetail-a. Uglavnom moze da biras PPI/TPI, nevezano za dimenzije testere.
Cena je visoka... po definiciji, na trzistu koje nije kao nase, to znaci da ces dobiti adekvatnu kolicinu muzike. Nije moguce na svetskom tirzistu dugo drzati visoku cenu a za nju prodavati "ono"
Hm, bile bi da sam spominjao carcass saws... Ove što se kupuju u trgovinama alata su puno grublje pa ih koristim (pored cirkulara) i za sve ostalo. A donekle mijenjaju testere 4-10 tpi/ppi

Cijena znači dosta. Ali LN ili ne do bog Gramercy Tools koštaju ko bubreg, a nadam se da će Veritas sasvim fino raditi. Ipak ih ne koristim svaki dan. Niti radim na satnicu :)

Ne znam kako ostali, ali ja sve veće rezove i tako popravljam pa mi svejedno kakve su mi druge testere. Ovo je, naravno, priča dok se ne nadje nešto para viška :)
Post Reply