Izrada stola
Da li ja nisam pregledao čitavu stranicu ili si stavio pogrešan link?nlazovic wrote:Možeš i sa ručnim cirkularom to da napraviš (kušak).
http://www.woodmagazine.com/woodworking ... rcular-saw
Uopste nije komplikovanjo, samo zahteva vestinu koja se stice vezbanjem. Moze da se napravi i sa dva dleta obicnom blanjom i rucnom testerom. Sve ostalo sto treba su sabloni od otpatka drveta. Ukupna cena alata, ako imas srece na buvljaku ispod 20 eura, i vreme potroseno za njegovo sredjivanje.šantjer wrote:Lijepo objašnjeno, hvala.
Za nas amatere, napraviti utor u obliku lastinog repa je nažalost prilično mukotrpno s alatom kojim raspolažemo, a o ovakvoj preciznosti ne treba ni govoriti, tako da nama ipak ostaju šarafi u izduženoj rupi.
Ostalo potpuno tacno, i sve si shvatio.
Ja namerno preskocih ovu pricu. Ovakva konstrukcija ima prilicno razlicitu funkciju od prethodne, i nije dobro resenje za nase stanove.nlazovic wrote:Evo kako izgleda u praksi.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2_Tjd2j6uho[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iGXUCsZ8OI4[/youtube]
Ovo je dobro resenje kada se pravi ploca od drveta koje hoce da se baca, ili daske nisu dobro orijentisane, pa ovakvi krajevi sprecavaju da se ploca previse pokrivi. No, ako je u pitanju savremeni stan, koji se greje daljinski, pa se oscilacije izmedju nivoa vlage dramaticno razlikuju od perioda do perioda, onda je treba izbeci u sirokom luku.
Recimo, kada mi treba konstrukcija za vikendicu u Boru, koja se greje na pec, u kratkim periodima tokom zime, a vlaga je ostatak godine prilicno konstantna, onda je ovakva konstriukcija dobar izbor. No, kada bi taj isti sto doneo u Beograd, u stan, u kome je vlaga izmedju 20 i 75%, zimi bi krajevi cela strcali, a leti bi bili uzi od ploce.
Moze samo zenski deo, i parce muskog. Za sve ostalo, opet na dleto.nlazovic wrote:Možeš i sa ručnim cirkularom to da napraviš (kušak).
http://www.woodmagazine.com/woodworking ... rcular-saw
pitao je samo u vezi ploce stola, a post je ispravio posle 5 minuta.BR wrote:Itekako ima veze. Sa klasicnom konstrukcijom, i sprecavanjem bacakanja ploce, sto je i pitao postavljac.
Da ne skrecem sa teme na proces susenja, bolje je kupiti drvo iz susare. Te stafne mozes upotrebiti, ali kad ti stigne travanj drvo krene da se uvija i ode mast u propast.Festool fan wrote:Imam u planu praviti stol 200x100cm od stafli dimenzija 5x8cm, sad me zanima da li je dobro uzimati taj materijal u prodavaonicima gradevisnkog materijala, da li je to suho dovoljno da mi se nebi nakon sto izradim stol daske pocele savijati i gubiti ravninu, te da li je dovoljno da stol samo lijepim ili je bolje sarafima uhvatit.
Pravljenje uzduznog lastinog repa uopste nije nekakva pretarane nauka ni mudrost.
Prvi put sam uradio na otpadnom komadu, letos kad sam pravio onaj stalak za noz. Ispalo je skoro pa odlicno iz prvog pokusaja. I to konusni ne ravan. A da se razumemo, nisam ja bas neki veliki majstor rucnog alata.
Od alata, obicna Lux rucna testerica kupljena u Woby-ju (fakat preostrena i smanjeno razmetanje), jedno dleto, vinkla i noz za obelezavanje. Koristio sam i router plane posto ga imam, al nije obavezan, a i moze da se improvizuje.
Cela nauka je u prenosenju mera sa jednog na drugi komad.
I ne moze olovkom
Olovka je isuvise neprecizna, mora da se obelezava nozem.
Pezzo, ploca ne visi u vazduhu. Mora da bude nekako povezana sa nogarima. A ta veza i jeste najveci problem (pored "talasanja" ploce), upravo zato sto ploca radi u jednom pravcu a nogari u drugom.
Mnogo coveku vredi da mu kazemo: ma samo zalepis daske, dobijes plocu i sa njom nemas problema. A kad se iskrivi zato sto je kruto povezana sa nogarima: e pa pitao si samo za plocu
Santijer izduzene rupe su standardna varijanta za sve sto mora da radi a povezuje se srafovima. U sustini potpuno isti princip kao kad tablicu lepis samo na sredini rama, a ne celom duzinom, upravo da bi mogla da slobodno radi razlicito u odnosu na ram. Ako je zalepis po celom obodu, dzabe si pravio tablicu, to jest uopste nisi shvatio da je ta konstrukcija tu zbog potrebe a ne kao estetski element. Naravno ako je tablica od spera, medijapana ili tako necega sto niej drvo, pa radi daleko manje, mozes kako hoces. Al ako je od drveta onda mora da bude pricvrscena samo na sredini (isto vazi i za recimo drveno dno fioke)
Istu stvar na stolovima sa suknjicom obezbedjuju blokovi kojima se povezuje ploca sa ostatkom. Pa ti blokovi mogu da budu ili "prosti, ali da imaju "izduzenu rupu" odnosno slot (da me sad ubijes ne mogu da se setim ispravnog termina, a postoji, posto je to standardan masinski element, tj. ne primenjuje se samo u stolariji), ili da imas zlebove na suknjici, a da blok ima pero, pa da na taj nacin dozvoljava rad ploce. Ima jos varijanti za tu vezu, al da sad ne davimo.
Prvi put sam uradio na otpadnom komadu, letos kad sam pravio onaj stalak za noz. Ispalo je skoro pa odlicno iz prvog pokusaja. I to konusni ne ravan. A da se razumemo, nisam ja bas neki veliki majstor rucnog alata.
Od alata, obicna Lux rucna testerica kupljena u Woby-ju (fakat preostrena i smanjeno razmetanje), jedno dleto, vinkla i noz za obelezavanje. Koristio sam i router plane posto ga imam, al nije obavezan, a i moze da se improvizuje.
Cela nauka je u prenosenju mera sa jednog na drugi komad.
I ne moze olovkom

Olovka je isuvise neprecizna, mora da se obelezava nozem.
Pezzo, ploca ne visi u vazduhu. Mora da bude nekako povezana sa nogarima. A ta veza i jeste najveci problem (pored "talasanja" ploce), upravo zato sto ploca radi u jednom pravcu a nogari u drugom.
Mnogo coveku vredi da mu kazemo: ma samo zalepis daske, dobijes plocu i sa njom nemas problema. A kad se iskrivi zato sto je kruto povezana sa nogarima: e pa pitao si samo za plocu

Santijer izduzene rupe su standardna varijanta za sve sto mora da radi a povezuje se srafovima. U sustini potpuno isti princip kao kad tablicu lepis samo na sredini rama, a ne celom duzinom, upravo da bi mogla da slobodno radi razlicito u odnosu na ram. Ako je zalepis po celom obodu, dzabe si pravio tablicu, to jest uopste nisi shvatio da je ta konstrukcija tu zbog potrebe a ne kao estetski element. Naravno ako je tablica od spera, medijapana ili tako necega sto niej drvo, pa radi daleko manje, mozes kako hoces. Al ako je od drveta onda mora da bude pricvrscena samo na sredini (isto vazi i za recimo drveno dno fioke)
Istu stvar na stolovima sa suknjicom obezbedjuju blokovi kojima se povezuje ploca sa ostatkom. Pa ti blokovi mogu da budu ili "prosti, ali da imaju "izduzenu rupu" odnosno slot (da me sad ubijes ne mogu da se setim ispravnog termina, a postoji, posto je to standardan masinski element, tj. ne primenjuje se samo u stolariji), ili da imas zlebove na suknjici, a da blok ima pero, pa da na taj nacin dozvoljava rad ploce. Ima jos varijanti za tu vezu, al da sad ne davimo.
Evo kao sam ja radio:
Pretpostavka je da neces fini komad namestaja nego rustican sto kao na tvojoj slici.
Suvo ili vlazno drvo je cena *2 za suvo, ako ne nadjes matoro otpadno da iskoristis.
Suvo (gredice, daske) nalazim na stovaristima za podove (mada i tu znaju da ... neci da kazem).
Vlazno a zovu ga suvo na gradjevinskim.
Ploca:
Gredice preko abrihtera pa kroz diht. Moze i rucno.
na oko 30 cm po sredini svake rupa 12mm sluzi za stezanje pri lepljenju umesto stega.
Umesto stega navojna sipka m12 na kraju matice preko veeeelikih selni.
Ovo vazi za sve sem za dve poslednje gredice.
Zalepis stegnes navojnim sipkama i po susenju izvadis sipke. Treba obicno cekic. Veliki.
Mozes a ne mora da u rupe ubacis 12mm drvene sipke.
Mozes sa lepkom, ne moras ako je dovolno velika promena vlage pucu ce lepak kad tad,
Zadnje dve gredice stola (leva i desna) lepis posebno odnosno dodas na postojecu plocu da dobijes zeljenu sirinu i pokrijes rupe od navojnih sipki.
Oblanjas ili smirglas tracnom dok nije dovoljno ravno
Nije po PS-u ali radi lepo za rustican komad od debelog drveta.
Vlaga:
Najveci problem je propreler efekat odnosno da se cela ploca uvrne.
Od dva stola koje sam radio jedan je bio od starih daski sa gradilista valjda se zovu fosne.
On je ispao ok iz prve.
Drugi je bio od gradjevinskog drveta (sklepaj nesto jeftino treba nam brzo) i ploca le pocela da se uvrce ali ne toliko ka kroz 2 kila znoja ne mozes da je ispravis "posto pokaze svolu pravu prirodu".
Veza sa nogarima je srafovima (imbus holsrafi -naleteo na otpadu poodavno i kupio sve sto su imali) kroz rupe koje su sire nego precnik srafa.
Sa starne glave srafa metalna pogloska, ja dodajem podloske (koliko ih treba) od govedjeg boxa izmedju nogara i ploce tako da stezanjem mozes malo da vrsis kompresiju podloske i nivelaciju (ne mnogo) a da se ne klacka.
Ne znam koliko sam bio jasan.
Ja vise ne pravim ploce narucujem.
PS
Ima kolega ovde koji ih radi besprekorno.
Debele nisu problem ali tanke.
Meni je uradio jednu od 15 mm 85*55cm i sa minimalnim ukrucenjem, ja sam trazio bez, (ako to moze i da se nazove ukrucenje 2*2cm topola cisto da obezbedi vezu sa konstrukcijom stola) ravna je kao staklo. Iz Dve daske!!!
Ako moderator dozvoli a i kolega dacu preporuku.
Pretpostavka je da neces fini komad namestaja nego rustican sto kao na tvojoj slici.
Suvo ili vlazno drvo je cena *2 za suvo, ako ne nadjes matoro otpadno da iskoristis.
Suvo (gredice, daske) nalazim na stovaristima za podove (mada i tu znaju da ... neci da kazem).
Vlazno a zovu ga suvo na gradjevinskim.
Ploca:
Gredice preko abrihtera pa kroz diht. Moze i rucno.
na oko 30 cm po sredini svake rupa 12mm sluzi za stezanje pri lepljenju umesto stega.
Umesto stega navojna sipka m12 na kraju matice preko veeeelikih selni.
Ovo vazi za sve sem za dve poslednje gredice.
Zalepis stegnes navojnim sipkama i po susenju izvadis sipke. Treba obicno cekic. Veliki.
Mozes a ne mora da u rupe ubacis 12mm drvene sipke.
Mozes sa lepkom, ne moras ako je dovolno velika promena vlage pucu ce lepak kad tad,
Zadnje dve gredice stola (leva i desna) lepis posebno odnosno dodas na postojecu plocu da dobijes zeljenu sirinu i pokrijes rupe od navojnih sipki.
Oblanjas ili smirglas tracnom dok nije dovoljno ravno
Nije po PS-u ali radi lepo za rustican komad od debelog drveta.
Vlaga:
Najveci problem je propreler efekat odnosno da se cela ploca uvrne.
Od dva stola koje sam radio jedan je bio od starih daski sa gradilista valjda se zovu fosne.
On je ispao ok iz prve.
Drugi je bio od gradjevinskog drveta (sklepaj nesto jeftino treba nam brzo) i ploca le pocela da se uvrce ali ne toliko ka kroz 2 kila znoja ne mozes da je ispravis "posto pokaze svolu pravu prirodu".
Veza sa nogarima je srafovima (imbus holsrafi -naleteo na otpadu poodavno i kupio sve sto su imali) kroz rupe koje su sire nego precnik srafa.
Sa starne glave srafa metalna pogloska, ja dodajem podloske (koliko ih treba) od govedjeg boxa izmedju nogara i ploce tako da stezanjem mozes malo da vrsis kompresiju podloske i nivelaciju (ne mnogo) a da se ne klacka.
Ne znam koliko sam bio jasan.
Ja vise ne pravim ploce narucujem.
PS
Ima kolega ovde koji ih radi besprekorno.
Debele nisu problem ali tanke.
Meni je uradio jednu od 15 mm 85*55cm i sa minimalnim ukrucenjem, ja sam trazio bez, (ako to moze i da se nazove ukrucenje 2*2cm topola cisto da obezbedi vezu sa konstrukcijom stola) ravna je kao staklo. Iz Dve daske!!!
Ako moderator dozvoli a i kolega dacu preporuku.
Last edited by momirz on 07 Oct 2017 06:58, edited 1 time in total.
@mbole off topic
Ti si izgleda jedini ovde koji koristi LUX (pored mene). Imam ih i boljh no ovih imam puno i na svakom cosku pa se obicno posao zavrsi sa njima.
Probaj Pilana isto je smesna cena i ruzne do bola i naravno moraju da se preostre ali za jednu veritas dobijem 12 istih i pogodi koju koristim - onu koja je pri ruci!
Ako te ne mrzi sa pilanicama uz malo rada mozes da dobijes da izgledaju bolje no ...
Isto cu i sa sublerima (jos nisam).
Jedan dobar i 10 plasticnih (ovo je navika iz mladosti subler meri sve)
A za klizni lastin rep, dosao bi na obuku, bez sale, cesto koristim ali svaki put kad radim sam nervozan kao student pred ispit.
Ti si izgleda jedini ovde koji koristi LUX (pored mene). Imam ih i boljh no ovih imam puno i na svakom cosku pa se obicno posao zavrsi sa njima.
Probaj Pilana isto je smesna cena i ruzne do bola i naravno moraju da se preostre ali za jednu veritas dobijem 12 istih i pogodi koju koristim - onu koja je pri ruci!
Ako te ne mrzi sa pilanicama uz malo rada mozes da dobijes da izgledaju bolje no ...
Isto cu i sa sublerima (jos nisam).
Jedan dobar i 10 plasticnih (ovo je navika iz mladosti subler meri sve)
A za klizni lastin rep, dosao bi na obuku, bez sale, cesto koristim ali svaki put kad radim sam nervozan kao student pred ispit.
Ti pricas o necemu sto nisi ni radio, samo na osnovu tvojih pretpostavki. Kad ja pisem o necemo sto mislim da je tako, ja ubacim i rec 'mislim' ili 'verujem' ili 'pretpostavljam'. A od stolova od masiva sam zaradio jednu malu kilu, koja me stalno potseca na njih (dizao kesten od 5m). I to je meni bio godinama neki sporedni deo posla, samo petkom uvece kad se hala isprazni od robe i kad svi odu iz fabrike. Meni su ostavljali na paletama po 15-20 stolova od 3-4,5 metra i debljine oko 8 cm, samo slepljene ploce koje treba obrusiti i obraditi ivice i izbajcovati i izlakirati osnovnim lakom. I to sam zavrsavao u vreme od oko 4-5h popodne do oko 9h uvece svakog petka, naravno uvek je neko ostajao da mi pomogne da ih dizem da ubacim u kalibar i busilicu i prevrcem tokom rada. Subotom im uradim zavrsni lak i ostavim da se suse za pakovanje u ponedeljak ujutru.mbole wrote:Pezzo, ploca ne visi u vazduhu. Mora da bude nekako povezana sa nogarima. A ta veza i jeste najveci problem (pored "talasanja" ploce), upravo zato sto ploca radi u jednom pravcu a nogari u drugom.
To su bili veci tzv 'fratino' stolovi, za njih bih i mogao otprilike da izracunam neki priblizan broj koliko sam ih uradio za x godina. A malim stolovima, ispod 2 metra, ne znam broja, ali njih sam samo delimicno radio i drugaciji je postupak jer mogu da se proturaju kroz sistem masina za lakiranje foto lakovima. Za sve te godine vratio nam se od kupca samo jedan taj fratino od borovine 4 metra, reklamiran jer ugradjeno drvo nije bilo dovoljno suvo iz nekog nepoznatog razloga i grede su se naizmenicno na krajevima malo odlepile po duzini od 30-tak cm.
Ovaj sto iz teme je mali sto, ali tu moze sraf da dodje samo odozdo da poveze nogare sa plocom, tek da se ne pomera, ali nogare ni u kom slucaju ne mogu da sprecavaju da se ploca ne pokrivi, za krivljenje je odgovorna samo vlaga. Postoji jos jedna mogucnost da se ploca pokrivi, to je ako se odmah ne izlakiraju obe strane ploce. Ukolikoizlakiras samo jednu stranu i ostavis za sutra drugu, sutradan je ta ploca vec uvijena po sirini za oko 1 cm, ukoriti se, ne znam kako bih drukcije objasnio. Znaci kad se lakira, prvo se uradi nalicje, dovoljna je jedna ruka osnovnog, pa kad se osusi, okrene se licem na gore i uradi, ali ne ceka se dugo, vec se to uradi posle sat-dva.
I kad je drvo pravilno suseno, nema potrebe da se prave utori izmedju lamela, jednostavno se izlepe brzim PVA lepkom iza 20 minuta se skidaju stege i ide u kalibar na brusenje. A brusenje takvih ploca kung-fu alatima zaista nisam radio, to su vec vratolomije

@Pezzo
Veliko hvala za ovaj post.
Vreme je da se forum podeli na pro i volim -amare- amater.
PS.
Sto ne implicira nista sem motiva da se radi
PPS
Da znam da pitam ako mi treba 1000 i brzo ili jedan - parafraziram
PPPS
Ja sam amater
Veliko hvala za ovaj post.
Vreme je da se forum podeli na pro i volim -amare- amater.
PS.
Sto ne implicira nista sem motiva da se radi
PPS
Da znam da pitam ako mi treba 1000 i brzo ili jedan - parafraziram
PPPS
Ja sam amater
Last edited by momirz on 07 Oct 2017 08:38, edited 1 time in total.