rok trajanja rezne ploče
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
rok trajanja rezne ploče
Nekoliko ljudi mi je reklo da sam blesav sto koristim samo rezne i brusne ploče za malu brusilicu koje su u roku trajanja, pa rekoh da pitam: Da li to iko gleda ili na to apsolutno ne obaraca paznju?
Za one koji ne znaju, rok trajanja, odnosno do koje godine se bezbedno sme koristiti rezna ploča je ugraviran u unutrasnjem prstenu rezne ploče
Za one koji ne znaju, rok trajanja, odnosno do koje godine se bezbedno sme koristiti rezna ploča je ugraviran u unutrasnjem prstenu rezne ploče
- maricaiivica
- Moderator
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
Navodno se ta smola ili koji je već materijal koji drzi te mrezice ukruti posle nekoliko godina i puca. Pri toj brzini, komad milimetar debljine sece sve pred sobom.
Moj komsija(idiot) je na brusilicu 125mm stavio disk 150, naravno bez zastite... Hteo je da presece cev za ogradu. Njih trojica pored njega mu kazu: Nemoj Neso, nije pametno! Naravno, disk je pukao i zabio mu se u potkolenicnu kost... Dve godine nije hodao! Ni sam ne znam koliko je nosio one sine sto vire iz noge... Pa se inficiralo, pa komplikacije... 1000 čuda, jedva su mu nogu spasili. Oporavio se srecom i hoda, ali po kojoj ceni...
Moj komsija(idiot) je na brusilicu 125mm stavio disk 150, naravno bez zastite... Hteo je da presece cev za ogradu. Njih trojica pored njega mu kazu: Nemoj Neso, nije pametno! Naravno, disk je pukao i zabio mu se u potkolenicnu kost... Dve godine nije hodao! Ni sam ne znam koliko je nosio one sine sto vire iz noge... Pa se inficiralo, pa komplikacije... 1000 čuda, jedva su mu nogu spasili. Oporavio se srecom i hoda, ali po kojoj ceni...
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
Evo, nađoh ovaj članak. Između ostalog o reznim pločama piše i ovo:
Trajnost i kvaliteta reznih ploča
Sve rezne ploče imaju svoju trajnost, stoga je svaki proizvođač dužan na svojim reznim pločama jasno i neizbrisivo otisnuti godinu kada prestaje valjanost proizvoda. Ona može varirati od jedne do maksimalno dozvoljenih 3 godine. Ne preporuča se korištenje reznih ploča nakon isteka deklariranog roka.
Trajnost i kvaliteta reznih ploča
Sve rezne ploče imaju svoju trajnost, stoga je svaki proizvođač dužan na svojim reznim pločama jasno i neizbrisivo otisnuti godinu kada prestaje valjanost proizvoda. Ona može varirati od jedne do maksimalno dozvoljenih 3 godine. Ne preporuča se korištenje reznih ploča nakon isteka deklariranog roka.
Ova tema je za podforum o zdravlju...
Iskren da budem, nisam ni ja znao da
Imaju rok trajanja, ali nisam ni ja imun
od tih dundjerskih izazova, mada brusilicu nikada ne
koristim bez zastitnog lima. Mnogi su se ispovredjivali
potcenjujuci znacaj tog stitnika.
Sta vise, mere opreznosti postoje za sve masine i uredjaje,
Ljudi su se tesko povredjivali cak i na dihtu, ko bi uopste to
i pretpostavljao ? Ali kad noz na dihtu
udari u jaci cvor, daska ili letva izleti unazad ko metak
i ako ti je ruka iza, raznese saku. Zatim cirkular je opasan
na vise nacina, a moj komsija je imao slucaj da je radio u
radnom mantilu i futer masine mu je zahvatio deo mantila
i uvtreo ga, tako da se komsija jedva otrgao, mantil se pocepao na njegovu srecu na pola.
Znaci, postoje mnoge zamke za koje treba znati i preduzimati preventivne mere da ne dodje do nesrece.
Iskren da budem, nisam ni ja znao da
Imaju rok trajanja, ali nisam ni ja imun
od tih dundjerskih izazova, mada brusilicu nikada ne
koristim bez zastitnog lima. Mnogi su se ispovredjivali
potcenjujuci znacaj tog stitnika.
Sta vise, mere opreznosti postoje za sve masine i uredjaje,
Ljudi su se tesko povredjivali cak i na dihtu, ko bi uopste to
i pretpostavljao ? Ali kad noz na dihtu
udari u jaci cvor, daska ili letva izleti unazad ko metak
i ako ti je ruka iza, raznese saku. Zatim cirkular je opasan
na vise nacina, a moj komsija je imao slucaj da je radio u
radnom mantilu i futer masine mu je zahvatio deo mantila
i uvtreo ga, tako da se komsija jedva otrgao, mantil se pocepao na njegovu srecu na pola.
Znaci, postoje mnoge zamke za koje treba znati i preduzimati preventivne mere da ne dodje do nesrece.
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
I ja prvi put cujem da imaju rok trajanja....
Od sad cu da obratim paznju i ako retko koristim brusilice....
Ko je spomenuo stitnik ?
Ma bre jezim se cim vidim nekog da nema stitnik a jos vise kad u brusilicu uglavi one *moderne* listove cirkulara....
Od sad cu da obratim paznju i ako retko koristim brusilice....
Ko je spomenuo stitnik ?
Ma bre jezim se cim vidim nekog da nema stitnik a jos vise kad u brusilicu uglavi one *moderne* listove cirkulara....
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
- art of wood
- Vrhunski majstor
Da znas da mo skoro ja i Srle razglabali na tu temu. On bar brusilicu ne ispusta iz ruku.singer wrote:...najgluplje drzanje iste je sa dve ruke unakrst :pucko:
I meni je nekako bilo prirodno da mi leva ruka bude napred, a desna drzi za telo brusilice. Ali onda bi motor brusilice morao da se vrti ulevo da ne bih imao ukrstene ruke.
No kad malo bolje razmislis, iako i dalje najcesce radim naopako, to jest sa ukrstenim rukama, zbog ciste navike, sistem gde je desna ruka napred je verovatno bolji.
Brusilica je veliki ziroskop, i jako se trudi da zadrzi svoju poziciju u prostoru.
Desna ruka je kod vecine jaca i preciznija, tj. vecina ljudi su desnjaci.
Ruku koja stoji pozadi, u ovom slucaju levu, mozes da oslonis o telo i tako dobijes tacku oslonca oko koje mozes da jacom i preciznijom desnom, pomeras brusilicu.
I autom se upravlja prednjim tockovima a ne zadnjim

- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
E jbg, to samo znaci da si imao srece. Pri brzini od 12500 o/min ne mozes da budes siguran da ce leteti u određenom pravcu...singer wrote:ja secem bez stitnika ali tako da mi je glavic uvek van putanje ploce,bilo je par puta da otpadne ali nikad u mene.....
U Klingspor katalogu se navodi:
"Vezivno svojstvo sinteticke smole koje se koristi u proizvodnji reznih ploča, poseduje zagarantovani vek trajanja tri godine od datuma izrade. Rok trajanja i kvartal proizvodnje su utisnuti na metalnom prstenu. Nakon ovog datuma, garancija nece biti vazeca.
Kvartal:
V01 jan-mar
V02 apr-jun
V03 jul-sep
V04 okt-dec