Ormarić za lavabo

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Zbaba
Dodavač alata

Ormarić za lavabo

Post by Zbaba »

Pozdrav svima.
Potrebna mi je pomoć (savet, sugestija) oko izrade ormarića za lavabo. Naime, usled "brzinske" (čitajte nepromišljene :) ) kupovine lavaboa, priče prodavca i sl. faktora, kupljen je sledeci lavabo :

Image

Pošto mi nije strano crtanje u raznim programima i rukovanje alatom, odlučio sam da napravim element za lavabo koji naravno nije ugradni...
Ono sto sam planirao da uradim trebalo bi da izgleda nešto ovako:

Image

Na slici je takođe lavabo koji sam kupio ali zbog cene sam pazario samo njega, za donji element pomislio sam da ću moći nešto slično da uradim. :pucko:
Pošto nemam iskustva sa stolarskim radovima, posle nekog početnog informisanja skapirao sam da ova zakrivljenja koje treba da uradim na prednoj stranici ormarića uopšte nisu jednostavna.

Pitanja su, kako dobiti ova zakrivljenja na ormariću, da li je to medijapan koji može da se naruči sa nekim određenim prečnikom zakrivljenja kako bi pratio liniju lavaboa ili je to ipak složenija procedura?
Da li bi u slučaju komplikovanosti izrade prethodnog predloga bilo znatno jeftinije da se naruči ploča od medijapana laserski kantovana (ili polimermerna, granitna ploča zbog vlage) kvadratnog oblika, čije ivice ne bi pratile liniju lavaboa nego bi se on postavljao na nju a donji deo bi bio "tipičan" ormarić?

Hvala na odgovorima.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

krivljenje je slozenija procedura ,koja posle svega trazi i frabanje......malo komplikovano za nekog ko nema iskustava
evo ti nesto prostija varijanta ......
Image
najprostije je kupiti na pijaci gotov element s lavabooom ,nije skupo :D
Zbaba
Dodavač alata

Post by Zbaba »

Da to je nesto što bi bila druga varijanta, čak i izgleda poprlično lepo. Malo sam skeptičan po pitanju ploče na kojem bi stajao lavabo zbog vode i vlage, zato mi je prva opcija bila navodno praktičnija ali očigledno dosta komplikovanija.

Od čega bi trebalo da je ta ploča i na koji način obrađena-zaštićena?

Da, uvek postoji varijanta da odem da kupim sve čak i za male pare i da preskočim veliki deo cimanja, ali višak vremena i želja da to napravim mi ne dozvoljavaju. :)
Last edited by Zbaba on 04 Jan 2018 19:17, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ormaric koji kupis za male novce nema svetlu buducnost :(
Ako budes isao na kantovanje, laser, air tech ili pur kantovanje, koji daju kant otporan na vlagu. Imas toga kod svih vecih, Darex, Artinvest, Zomont, Eurohrast,... zavisno u kom si delu grada. Moras im naglasiti kakvo kantovanje zelis zato sto u ponudi imaju i klasicno koje se nije pokazalo u slucajevima povisene vlage.
Ako je zaista kvalitetno odradjeno, moralo bi dugo da potraje i ako ga svakodnevno kvasis vodom
Zbaba
Dodavač alata

Post by Zbaba »

Pozdrav svima, sa malim zakašnjenjem postavljam realizaciju ovog mini projekta ali za mene kao početnika velikog. Takodje, možda nekog bez iskustva ohrabri ova priča i krene u izradu sličnih stvari, što pretpostvljam i treba da bude glavna poenta ovog foruma.

Prve tri slike su model iz programa sketchup, jednostavan programčić za korišćenje sa finim prikazom rešenja.

Image

Image

Poprilično je korisno nacrtati kompletno kupatilo kako bi se stekao uvid o dimenzija elemenata koji se izrađuju. Da to nisam uradio prva verzija komodice bi bila prevelika i zauzela bi dosta prostora, gde bi u ovom slučaju znatno uticala na prostor oko wc šolje. Zahteva malo vremena ali meni je dosta pomoglo jer nema bas puno informacija i standarda na netu o prostornom rasporedu u kupatilu ili ih ja barem nisam našao :)

Image

Sledeće tri slike, gotovo rešenje.

Image

Image

Image

Spajanje elemenate je vršeno womax "keksericom" poprlično nepreciznom ali i jeftinom, koliko para toliko i muzike. Naravno sve se moglo spojito običnim šrafljenjem ali nisam hteo da se vide rupe, stvar ukusa i mogućnosti.

Greška koja sam napravio je da nisam uračunao coklu od 7 cm na koju se naslanjaju vrata-frontovi. Jednostavno prilikom crtanja sve vreme na skici su stajali frontovi tako da sam skroz zaboravio na unutrašnji deo na koji se naslanjaju. To je ispravljeno tako što sam "ukrao" od "ledja", to jest isečen je deo od njih.

Cena izrade komodice iznosi 6800 dinara bez ručkica za vrata i par šarki (cena ručica je za par 1200 dinara ali to je već stvar cenovne komocije i izbora). Najskuplji deo je ploča ispod lavaboa jer je u pitanju radna ploča od 38 mm i njena cena je bila oko 3400 dinara, nisam morao da stavljam radnu ploču te debljine, mogao sam i običnu, ali mislim da je poprlično lepše. Problem je što se od te radne ploče iskoristi možda 20 posto a veći deo se baca (rupa za lavabo) ili iskoristi za nešto, još ne znam za šta.

Sumirano na kraju, ušteda oko 15 000 dinara u odnosu na cenu tražene komodice, druga slika u postovima. Možda nije lepša i kvalitetnija ali misim da je fino ispalo. Sve u svemu potrebno je ne mnogo vremena i alata, pomoć nekog za pridržavanje, strpljenje, ali na kraju je poprlično lep osećaj napraviti nešto.

Sledeći projekat je jednostavnija kuhinja, imam već nacrtanu celu, postaviću u novom postu. Možda je prevelik zalogaj za početnika ali u svakom slučaju nije mi problem da probam. ;)
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

:tummenupp:
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Nisi morao da koristis radnu plocu, mogao si da poduplas ivericu po ivicama i da okantujes ABS trakom 2mm debljine i onda iseces potreban otvor.
Jesi li necime zastitio otvor na radnoj ploci ili si ostavio golu ivericu ?
ps. za prvi projekat odlicno :prsgore:
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Za prvi rad odlicno.
Samo kada crtaz, cisto zbog ljepse kompozicije, stavis neku strinu, mozda ovako.
Ljepse za vidjet. :P

Image
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
milos_nis
Majstor početnik

Post by milos_nis »

Odlicno. Ono sto bi trebao je nasilikonirati lavabo na spojevima. Stavicu ja moju ideju za takav kupatilski ;)
milos_nis
Majstor početnik

Post by milos_nis »

Image
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Jel taj lavabo ukopan u plocu ili samo spusten na nju?
milos_nis
Majstor početnik

Post by milos_nis »

Ciji? Moj je samo spusten😁
Predpostvavljam i da je ovaj gore...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Na tvoj sam mislio
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Lep LELEment :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
milos_nis
Majstor početnik

Post by milos_nis »

Hvalla🤗ako si mislio na moj😁
Post Reply