Muski deo spoja na kombinovanoj masini .

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Muski deo spoja na kombinovanoj masini .

Post by venzinatiko »

Mnogi ce se vrv smejati ali nigde ne nadjoh kako se radi muski deo ovog spoja i da li je moguce uz pomoc burgija(glodala)za slicovanje na futeru kombinirke ? Ne radim nista konkretno nego me zanima kako moze taj deo da se uradi pedantno a da ne traje pola sata rucnom testerom,turpijom... ?

Image

Za zenski deo tj rupu:) mi je jasno da je uz pomoc burgije(glodala) ali kako ovaj muski deo ?
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Ako zelis da pravis brzo bez automatske masine zaboravi.... s druge strane ako ti treba jedan dva komada brze je testerom i dletom nego stelovati masinu.
Nema ovde brzo, ovaj spoj da bi bio kako treba i trajao dugo mora da se radi pre svega precizno a brzina dolazi sa praksom.
Moze se raditi na vise nacina a neki bar meni najlaksi tj dostupan jeste:
Na stonom frezeru sa ravnim glodalom skinem sa gornje i donje strane onoliko koliko treba da se smanji cep (recimo po 4mm sa daske od 20mm pa dobijam 12mm cep)
Posle toga ako je potrebno i sa strana da se smanji ako je veci broj komada isto tako odradim na glodalici a ako je manji broj ne bakcem se sa stelovanjem vec rucnom testerom smanjim koliko treba.
A na kraju zaoblenja radim prvo dletom a posle doterujem smirglom i isprobavam kako cep ulzi u rupu i kad ulazi onako tesno tek da se malko nabija gumenim cekicem tad znam da je dobro i prelazim na drugi cep :)
Eto toliko :)
Ako te jos nesto konkretno zanima samo reci, mogu ti i uslikati iz knjige kako se racunaju duzine debljine i sirine cepa u odnosu na debljinu materijala :)
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Rucnom testerom, za manje od 5 minuta, sve sa obelezavanjem ;)

Ruter rendetom i testerom ( najprecizniji nacin) za mozda malo vise.

Glodalicom u stolu.

Glodalicom sa prostim sablonom, ali traje duze nego gornje rucne varijante.

Stabilnim cirkularom, uz odgovarajuci sablon (opet traje)

Nikada ne ostavljam zaobljene coskove, nemaju ni jednu prednost, a smanjuju povrsinu za lepljenje.

E sad oko dimenzija traje poduza rasprava vec godinama, a prica je jako prosta. I uglavnom pogresno prikazana po knigama, mada sam u nekima nasao i tacna objasnjenja.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Zaboravih na jos jedan jako brz metod rucnim alatom. Skew rabbet rende. Da ne bude samo prica, evo i videa, sa standa HNT Gordon, australiskog proizvodjaca rendica, 4 cepa za malo manje od 5 minuta. Video je 10, ali je ostatak prica.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iRLjCX0K0NU[/youtube]
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ili recimo ovaj:

https://www.youtube.com/watch?v=NDphr-AWEC8

Jedino što ovakvo rende ne možeš naći a da te ne udari po džepu...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Cek, izgleda da sam iskopirao pogresan link u post. Video koji sam hteo da postavim je ovaj iz Sasinog posta.

Rende ne mora da bude HNT Gordon, svaki skew rabbet, sa nickerom radi. Ja koristim Veritasov, vrlo cesto je izvan sanduka u upotrebi, i uopste ne mislim da je skupo rende. Skupo je ono sto ne radi posao.

Taj posao bi mogao da se zavrsi i sa ECE Filisterom, mada sa losijim finisem, posto kod njega secivo nije koso, a moze i da se napravi odgovarajuce rende.

Moze to isto da se napravi i sa rucnom testerom, kojom se iseku ramena, pa se pocisti ostatak shoulder i obicnim rendetom. No to nije tako brzo i elegantno.

Ima gomila tipova renda koja su danas zaboravljena, a steta je. I to velika.
borism25
Majstor

Post by borism25 »

BR wrote:Rucnom testerom, za manje od 5 minuta, sve sa obelezavanjem ;)

Ruter rendetom i testerom ( najprecizniji nacin) za mozda malo vise.

Glodalicom u stolu.

Glodalicom sa prostim sablonom, ali traje duze nego gornje rucne varijante.

Stabilnim cirkularom, uz odgovarajuci sablon (opet traje)

Nikada ne ostavljam zaobljene coskove, nemaju ni jednu prednost, a smanjuju povrsinu za lepljenje.

E sad oko dimenzija traje poduza rasprava vec godinama, a prica je jako prosta. I uglavnom pogresno prikazana po knigama, mada sam u nekima nasao i tacna objasnjenja.
Ne razumijemo ovaj dio smanjuju povrsinu za ljepljenje, pa skine se minimalno samo da sjedne u rupu, lakse je doraditi obli dio da sjedne kako treba.

Usporedba stelanja stroja i namjestanje rendeta mi dode vremenski na isto, ja cak muski dio radim na formatnoj pili kad treba odraditi par komada i to bez alata, stisnem rukom uz vodilicu a kolica odrade svoje. Zenski dio mi je od svega toga najlaksi borer u el. motor i podignem plocu na visinu.

https://photos.app.goo.gl/k5cD882fDDi88eMg2
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

To samo minimalno nije bas minimalno. Recimo imas cep od 40mm, sirok 8, sa zaobljavanjem gubis 20% povrsine za lepljenje. U normalnim proporcijama cepa odnos ostaje takav.

A cilj ti je da sto vise povecas povrsinu za lepljenje, pa recimo kod klasicnih konstrukcija ako imas materijala za cep 3cm sirine, delis ga na dva dela od po 1cm, da bi duplirao povrsinu za lepljenje.

Tako da 20% manje, uopste nije malo. To sto je lakse znaci je samo opravdanje, ne znaci automatski i dobro. Pri tome pravljenje cetvrtastog coska ruper nije sporo, nisam siguran da je sporije od nego zaobljavanje coska kada se uradi kako treba, samo trazi znanje. A i kad zaobljavas moras da podsecas ramena, ocistis te cokove koje si zaoblio, tako da vreme ide.
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

Hvala na detaljnom opisivanju. Nadao sam se da na suportu sa glodalom ima sanse da se to uradi brzo ali ste potvrdili moje sumnje da to ne pije vodu 😞.
U sustini nece da moze brzo bez adekvatne masine ili izuzetno vestih ruku i prakse,iskustva...

A kakve bi jacine bio spoj kada bi se ukopalo u oba komada neprolazno po 3-4cm i onda napravilo zaobljeno parce i zalepilo , nesto kao Festool domino ako sam jasan ?
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

BR wrote:Cek, izgleda da sam iskopirao pogresan link u post. Video koji sam hteo da postavim je ovaj iz Sasinog posta.

Rende ne mora da bude HNT Gordon, svaki skew rabbet, sa nickerom radi. Ja koristim Veritasov, vrlo cesto je izvan sanduka u upotrebi, i uopste ne mislim da je skupo rende. Skupo je ono sto ne radi posao.

Taj posao bi mogao da se zavrsi i sa ECE Filisterom, mada sa losijim finisem, posto kod njega secivo nije koso, a moze i da se napravi odgovarajuce rende.

Moze to isto da se napravi i sa rucnom testerom, kojom se iseku ramena, pa se pocisti ostatak shoulder i obicnim rendetom. No to nije tako brzo i elegantno.

Gledao sam video i kad cujem kako "susti" :) rende samo naslucujem cenu . Ne ide mi u glavu kako se sa ovakvom lakocom obradjuje rucno ..! Da li je brzo zbog tipa drveta ili ostrine ovog seciva ? Nesto ne mogu da verujem da ovako lako recimo skida na hrastu ?
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

Kole-Stolar wrote:Ako zelis da pravis brzo bez automatske masine zaboravi.... s druge strane ako ti treba jedan dva komada brze je testerom i dletom nego stelovati masinu.
Nema ovde brzo, ovaj spoj da bi bio kako treba i trajao dugo mora da se radi pre svega precizno a brzina dolazi sa praksom.
Moze se raditi na vise nacina a neki bar meni najlaksi tj dostupan jeste:
Na stonom frezeru sa ravnim glodalom skinem sa gornje i donje strane onoliko koliko treba da se smanji cep (recimo po 4mm sa daske od 20mm pa dobijam 12mm cep)
Posle toga ako je potrebno i sa strana da se smanji ako je veci broj komada isto tako odradim na glodalici a ako je manji broj ne bakcem se sa stelovanjem vec rucnom testerom smanjim koliko treba.
A na kraju zaoblenja radim prvo dletom a posle doterujem smirglom i isprobavam kako cep ulzi u rupu i kad ulazi onako tesno tek da se malko nabija gumenim cekicem tad znam da je dobro i prelazim na drugi cep :)
Eto toliko :)
Ako te jos nesto konkretno zanima samo reci, mogu ti i uslikati iz knjige kako se racunaju duzine debljine i sirine cepa u odnosu na debljinu materijala :)
Znaci za smrtnike stap i kanap opet :) . Ne bi bilo lose da vidimo tu tabelu . Znanja nikad dosta :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sustanje ne nora da bude od cene, vec od podesenosti rendeta. Generalno, ovo je secenje poprecno na vlakna, pa jos imas secivo koje unapred zarezuje vlakna pre nego sto se dignu, tako da i treba da susti.

Lakoca se kod ovoga ne menja mnogo, uvek je cilj nastelovati rende tako da se manje mucis, a da ono radi kako treba. Zato u mekanom drvetu spustis secivo nize, i imas manje prolaza, aq u tvrdom obrnuto. I ne ide preterano tvrdje ni na hrastu, ni na bagremu.

E sadam, postoji jedan problem, sto ne postoji jeftin proizvodjac ovakvog rendeta. Ako rende. za finisiranje moze da se nadje jeftino, posto se prave najmasovnije, ova specijalizovana renda sa secivom koje stoji koso u oba pravca, a sto je preduslov da radi toliko lako, nisu jeftina (preko okeana jesu, posto je takvo rende 10% normalne kirije u predgeradju nekog veceg grada)

Najjeftinija verzija je nekih 250 eura, pa navise, no u toj kategoriji ne postoji alat koji ne radi, i kojoi mora mnogo da se sredjuje.

HNT Gordon ima cene na nivou sklicnih proizvodjaca svuda u svetu. Ovo gore rende sa nozem od TC na 55 stepeni je oko 900 eura, HNT vazi za nekoga ko pravi alate specijalizovane za jako tvrde vrste drveta, i nisam siguran koliko je potrebno imati tako nesto, posto nizi napadni uglovi bolje rade kod nas, a i kostaju manje, jer dolaze od proizvodjaca koji to rade industrijski, a ne kao HNT rucno.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Evo i crteza.

Image

Image

Image
Last edited by Kole-Stolar on 13 Dec 2017 11:24, edited 1 time in total.
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

venzinatiko wrote:Hvala na detaljnom opisivanju. Nadao sam se da na suportu sa glodalom ima sanse da se to uradi brzo ali ste potvrdili moje sumnje da to ne pije vodu 😞.
U sustini nece da moze brzo bez adekvatne masine ili izuzetno vestih ruku i prakse,iskustva...

A kakve bi jacine bio spoj kada bi se ukopalo u oba komada neprolazno po 3-4cm i onda napravilo zaobljeno parce i zalepilo , nesto kao Festool domino ako sam jasan ?
Dovoljno jako, to se često i radi
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

venzinatiko wrote:
BR wrote:Cek, izgleda da sam iskopirao pogresan link u post. Video koji sam hteo da postavim je ovaj iz Sasinog posta.

Gledao sam video i kad cujem kako "susti" :) rende samo naslucujem cenu . Ne ide mi u glavu kako se sa ovakvom lakocom obradjuje rucno ..! Da li je brzo zbog tipa drveta ili ostrine ovog seciva ? Nesto ne mogu da verujem da ovako lako recimo skida na hrastu ?
Hrast je za ovo "mala maca". HNT Gordon pravi blanje da mogu obrađivati puno zahtjevnije drvo od hrasta. Valjda zato što je većina drveta u Australiji teška za obradu.
Post Reply