stolić za kavu od bačve

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
ninja
Majstor stolar

stolić za kavu od bačve

Post by ninja »

radim stolić za kavu od bačve i trebam malu pomoć. "problem" je što je bačva od bagrema a postolje i ploča od hrasta. htio bi da se što manje vidi razlika u drvu. da li bi se sve moglo pobajcati sa bajcom neki tamni hrast ili orah? da li bi to dobro izgledalo?

Image

Image
Last edited by ninja on 28 Aug 2016 21:56, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Probaj na nekom parcetu drveta ili sa unutrasnje strane bacve i sa donje strane ploce...
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

unutrašnja strana bačve je crno-crvena od vina, to nisam šmirglao, samo vanjsku stranu.
a i volio bi neki prijedlog, da ne kupujem 3-4 različita bajca samo za isprobavanje.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

jedna od mogucnosti je .odaberi bajc koji ti se svidja izbajcujes krpom pistoljem sve jedno.u podlogu dodas malo bajca i ne razredjujes je razredjivacom posto ce je razrediti bajc ,prskas pistojlem i ujedno tonitas odmah ces videti i konacn izgled i moci da toniras po zelji. podloga mora biti na bazi bajca i efekat je za nijansu crveniji nego original bajc. posle radis sve uobicajeno mozes jos jednom podlogu bez bajca brusenje pa zavrsni .na ovaj nacin ako preteras s toniranjem nece se videti godovi.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Koliko ti kave pijes... :D Ja kontam bice nesto maleno, kad ono...
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

kako si izveo da se bure ne raspadne ,duge i dno drze jedino obruci i vlaga u drvetu ,posto je sad jadno suvo mora da je klimavo vise voli kad je vino u njemu nego kava na njemu :smejanje:
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

A zasto nebi bajcovao sa dva razlicita bajca i namjerno naglasio razliku. Naravno ne nesto sto se ne slaze (tresnja-orah) vec nesto sto je slicne boje tipa svijetli i tamni orah ili konjak-tik...

Mislim da je bolje naglasiti razliku, jer kad se pokusava nesto izjednaciti obicno se ne uspije!!!
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

hm, da, možda bi to bilo bolje.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

art of wood wrote:kako si izveo da se bure ne raspadne ,duge i dno drze jedino obruci i vlaga u drvetu ,posto je sad jadno suvo mora da je klimavo vise voli kad je vino u njemu nego kava na njemu :smejanje:
Da stvarno, kako si to izveo???? I kad sam ponegdje vidio namjestaj od buradi, nisam nikad razmisljao o tome da suvi imaju tendenciju skupljanja.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko vidim obruci su zasrafljeni kroz dugu za poklopce. Verovatno jos malo lepka i to je to.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Mislis na 4 gornja vijka? Nekako mi malo...
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

i ja mislim da je bolje dve nijanse i naglsiti razliku jer bagrem i hrast ni slicni nisu jednostavno nemaju iste godove pride i boja drveta,ali covek je pitao kako pa ko reko :D ucvrstiti pola bureta nije neka greda ciscenje duga ako je rogoz bio izmedju sto se nekad stavljalo, lepak i gotovo ,vise sam se nasalio malo . Samo da podsetim koliko je drvo ziv materijal , tu se vidi kolika su sukpljanja i sirenja .mnogi su pokusavali srafovima kroz obruce ali jednostavno to nije resenje osim da drzi obruc na mestu, pre ili kasnije se rasusi i rasklima ,moje bure koje koristim kao sto za letnju bastu ja jednostavno s vremena na vreme zalijem vodom, zao mi je ga kvariti lepes mi je takvo kakvo je inace je dudovo bure
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Kontam koliko se meni burad isuse kad se rakija popije prije vremena :), letvice bi klimale i to bas...
Nesto razmisljam kako bih to ja uradio:
Sacekao da se bure isusi koliko god moze, polijepio letvice (za svaki slucaj) i prekrojio ( smanjio)obruc. Mozda je covjek to uradio.
Ninja, cekamo odgovor :)
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

ta bacva stoji suha već barem 10 godina, tako da nema više straha da će se još više isušiti :)
Gledao sam po internetu kako su to ljudi radili, neki su zapilili bačvu sa polovice stegnuli sa gurtnama i slično. Onda sam se sjetio da bi mogao ušarafiti obruč u daske. Svaki obruč ima 4 šarafa, 2 na vanjskim letvicama, i 2 negdje između. Htio sam da bude otprilike isti razmak. nisam stavljo nikakvo ljepilo. za sada obruči dobro drže letvice od bačve.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Znaci, ne bi se trebala vise susiti. To ti je onda to. Dokle si dosao, ploca je izgledala kao da joj treba jos dorade
Post Reply