radim stolić za kavu od bačve i trebam malu pomoć. "problem" je što je bačva od bagrema a postolje i ploča od hrasta. htio bi da se što manje vidi razlika u drvu. da li bi se sve moglo pobajcati sa bajcom neki tamni hrast ili orah? da li bi to dobro izgledalo?
Last edited by ninja on 28 Aug 2016 21:56, edited 1 time in total.
unutrašnja strana bačve je crno-crvena od vina, to nisam šmirglao, samo vanjsku stranu.
a i volio bi neki prijedlog, da ne kupujem 3-4 različita bajca samo za isprobavanje.
jedna od mogucnosti je .odaberi bajc koji ti se svidja izbajcujes krpom pistoljem sve jedno.u podlogu dodas malo bajca i ne razredjujes je razredjivacom posto ce je razrediti bajc ,prskas pistojlem i ujedno tonitas odmah ces videti i konacn izgled i moci da toniras po zelji. podloga mora biti na bazi bajca i efekat je za nijansu crveniji nego original bajc. posle radis sve uobicajeno mozes jos jednom podlogu bez bajca brusenje pa zavrsni .na ovaj nacin ako preteras s toniranjem nece se videti godovi.
kako si izveo da se bure ne raspadne ,duge i dno drze jedino obruci i vlaga u drvetu ,posto je sad jadno suvo mora da je klimavo vise voli kad je vino u njemu nego kava na njemu :smejanje:
A zasto nebi bajcovao sa dva razlicita bajca i namjerno naglasio razliku. Naravno ne nesto sto se ne slaze (tresnja-orah) vec nesto sto je slicne boje tipa svijetli i tamni orah ili konjak-tik...
Mislim da je bolje naglasiti razliku, jer kad se pokusava nesto izjednaciti obicno se ne uspije!!!
art of wood wrote:kako si izveo da se bure ne raspadne ,duge i dno drze jedino obruci i vlaga u drvetu ,posto je sad jadno suvo mora da je klimavo vise voli kad je vino u njemu nego kava na njemu :smejanje:
Da stvarno, kako si to izveo???? I kad sam ponegdje vidio namjestaj od buradi, nisam nikad razmisljao o tome da suvi imaju tendenciju skupljanja.
i ja mislim da je bolje dve nijanse i naglsiti razliku jer bagrem i hrast ni slicni nisu jednostavno nemaju iste godove pride i boja drveta,ali covek je pitao kako pa ko reko ucvrstiti pola bureta nije neka greda ciscenje duga ako je rogoz bio izmedju sto se nekad stavljalo, lepak i gotovo ,vise sam se nasalio malo . Samo da podsetim koliko je drvo ziv materijal , tu se vidi kolika su sukpljanja i sirenja .mnogi su pokusavali srafovima kroz obruce ali jednostavno to nije resenje osim da drzi obruc na mestu, pre ili kasnije se rasusi i rasklima ,moje bure koje koristim kao sto za letnju bastu ja jednostavno s vremena na vreme zalijem vodom, zao mi je ga kvariti lepes mi je takvo kakvo je inace je dudovo bure
Kontam koliko se meni burad isuse kad se rakija popije prije vremena , letvice bi klimale i to bas...
Nesto razmisljam kako bih to ja uradio:
Sacekao da se bure isusi koliko god moze, polijepio letvice (za svaki slucaj) i prekrojio ( smanjio)obruc. Mozda je covjek to uradio.
Ninja, cekamo odgovor
ta bacva stoji suha već barem 10 godina, tako da nema više straha da će se još više isušiti
Gledao sam po internetu kako su to ljudi radili, neki su zapilili bačvu sa polovice stegnuli sa gurtnama i slično. Onda sam se sjetio da bi mogao ušarafiti obruč u daske. Svaki obruč ima 4 šarafa, 2 na vanjskim letvicama, i 2 negdje između. Htio sam da bude otprilike isti razmak. nisam stavljo nikakvo ljepilo. za sada obruči dobro drže letvice od bačve.