Konstrukcija obicnih ulaznih vrata?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Deky
Precizni šegrt

Konstrukcija obicnih ulaznih vrata?

Post by Deky »

U pitanju su obicna vrata to je nekih 80-85cm sirina i visina oko 200cm, obicnu bravu i kvaku imaju, nesto me interesuje pa me zanima njena unutrasnjost. Kako izgleda konstur njen iznutra? One su ojacane duz cele ivice, po sredini poprecno neka tanja stafna i spolja sto vidimo je neka tvrdja sperploca. Interesuje me kolko "mesa" ima od uvice do praznog prostora?
Deky
Precizni šegrt

Post by Deky »

Jeste me razumeli sta me interesuje? 91x pogledano.
drvodeljac
Majstor početnik

Post by drvodeljac »

Pozdrav, najbolje bi bilo da postavis sliku, ali mislim da se radi o klasicnom sperovanom plotu.Ako je kao sto ja mislim da jeste, onda je debljina frize 40mm, ali opet kazem najbolje je sliku da okacis
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zavisi od vrata do vrata.
Vidjao sam vertikalne letve od 5cm ali i od 7. I horizontalne od 5 do 10, pa i vise.
Plus dve iste horizontalne letve po sredini, plus umetak na mestu gde je brava.

U sustini imas ram, pa preko celog rama zalepljen sper, lesonit, mdf... sta je vec u konkretnom slucaju, i ispuna od kartonskog saca zalivenog nekom smolom, ili kod jeftinijih nezalivenog samo ulepljenog za sper.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Skini krilo i pogledaj odozgor ili odozdolj i vidjeces kraj vertikalnih letvi koji mozes izmjeriti. Obicno je vertikala istog presjeka kao i horizontala.
Sad se frizovi prave na dimenziju 42x34 mm, ali posto kazes da je neka tvrdja sper ploca predpostavljam da su vrata stara pa ne mora da bude ta mjera.
Deky
Precizni šegrt

Post by Deky »

Evo me posle duzeg vremena.
Sasa, pogledacu od gore, stacu na stolicu pa cu pogledati :) da ne skidam bezveze.

Slikao sam pa da vidite, da vas ne zbuni boja posto je farbano. To je sa vikendice.

Image

Ne znam da li moze nesto da se skonta sa slike ali nisu vrata nista posebno i specijalna.

Evo jos dve slike gde se malo bolje vide izbliza

Image

Image
Last edited by Deky on 17 Jan 2016 23:27, edited 1 time in total.
Post Reply