Za novajlije

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Grofica
Dodavač alata

Za novajlije

Post by Grofica »

Ne bi da ispadem glupa ali moram da pitam.

Muz mi se bavi vec par meseci sklapanjem kuhinja , ormara itd vise hobija ali i parice nisu lose i ide mu super MEDJUTIM svaki put zaboravi neku dasku pa nesto pogresno izreze pa skuplja dara nego mera e sad me konkretno interesuje napominjem da sam totalan laik ali sta je to krojna lista konkretno me interesuje kad naprimer imas neku komodu na krojnoj listi ti ispise toliko i toliko dasaka te i te mere to kapiram ali me sad najvise interesuje da li postoji neki program da se iscrta kuhinja i on da ti sam izbaci koliko ti materijala treba tacne dimenzije i to fino poneses u fabriku da ti iseku i ti posle sklapas jer ne mogu vise da ga gledam kako od necega sto voli ludi lakse mi je i dati i 2000E ako treba za Corpus ako to tamo ima, gledala sam i tamo ali ko uz inat bas te stranice sa krojnim listama nece da mi otvori

Sta mi savetujete, imam kuci i KitchenDraw, i SketchUp i jos sto cudesa ali necu da trosim vreme na ucenje necega ako toga tamo nema a ja sam ta koja ce da sedi za racunarom i crta, do sad sam mu sve lepo crtala u Archi Cad-u i super je ali on sam mora da rastavlja i ispisuje dimenzije

Unapred hvala i oprostite na neznanju :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najpre dobrodoslica za jos jednu damu na forumu.

Sto se tice KD-a, on ima krojne liste, koje su dosta upotrebljive. Nazalost problem nastaje sa kantovanjem, posto to ne tretira kako treba, odnosno ne izbacuje kako tacno koji deo treba kantovati. Radimo na jednom resenju tog problema i trebalo bi da to uskoro objavimo (jedan deo je gotov, ostalo je da se uradi jedan katalog i sve to jos malo istestira).

Drugi problem se sastoji u katalozima, posto je izrada KD kataloga malkice zaguljena. Ustvari ne toliko zaguljena vec treba da se sedne i nauci (a mene je mrzelo posto se ne bavim bas pravljenjem kuhinje osim za licne potrebe)

Zgodan je posto kad jednom uradis kataloge i elemente posle je jako jednostavno sloziti kuhinju ko kockice.

Sa ostalim programima sa spiska se nisam preterano druzio. Sve do sada sam radio "rucno" u autocad-u, sto je za moje (vrlo) povremene potrebe bilo sasvim dovoljno.
Indoor
Šegrt

Post by Indoor »

Nije stolarija za Grofove.:)
ODJAVLJEN
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Leleeee!
Oćeš da nam rašćeraš i ovo malo ženskadije što imamo!

Gospođo, duboko se izvinjavam u ime svih pripadnika foruma, i nadam se da nam nećete uzeti za zlo malo šale :)
Grofica
Dodavač alata

Post by Grofica »

Prvo hvala na dobrodoslici a drugo necete me tako lako oterati ja negde kad se ulogorim... pitajte mi muza ixixixxi salim se

Ja sam do sad u archi cad-u radila i nije lose jer se tu odlicno snalazim ali opet ponavljam nema tih krojnih lista i jos brdo stvari, skinula sam taj kd i malo ceprkala po njemu ali me izlude to dopunjavanje sati xixix uzela sam i demo Corpusa odlicno deluje mada mi i taj demo nesto poludi svaki put kad krenem ladlice da radim (to cu morati s njima da vidim), znaci savetujete mi taj kd to sam i pretpostavljala ali opet da udavim, znaci ja kad nacrtam to sto mi treba on mi sam izbaci koliko cega treba za secenje (osim tog problema sa kantovanjem) ok onda skacem na kd jer po svoj prilici kako je krenulo radicu i taj deo sa listama jer nesto sam gledala da uzmemo i tu cnc masinu i da uzmemo malo ozbiljnije da radimo.

Hvala narode svaki savet je dobrodosao, druzicemo se mi jos...
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Ne znam kako se radi kod Vas ali u Srbiji kada odete da predate ugovorene liste na kraju pitaju da li su do dimenzije sa kant trakom ii ABS-om,tako da ne vidim problem sa kantovanjem oko Kitchen drawa.Znači sama radionica gde sečete pločasti materijal odbije od Vaših krajnjih dimenzija koliko im treba za kantovanje.
Å to se tiče sati na kitchen drawu postoje lepo krekovane verzije gde odmah dobijate 200-ine sati za rad a to je više nego dovoljno.

Pozdrav Misko.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije problem kolika je mera ploce sa ili bez kanta. Problem je sto KD ne daje zgodno koje strane treba da se kantuju.
Znaci nema nesto tipa:
Duz Sir Textura KantDuz KantSir
54 45 da 1 2

Sto je otprilike standardan format koji prihvataju sve prodavnice.
Njegova krojna lista (ustvari nije krojna lista vec popis materijala, u krojnoj listi uopste nema kanta) je nesto tipa:
šta Kom duz sir textura
Dno 1 54 45 da
kant 1 54 0.2
kant 2 45 0.2

Drugo u njegovom popisu je sve "džumle", sto ce reci na primer prvo belo/belo stranice, pa njihov kant, pa onda nogice, pa onda zuta vrata, pa njihov kant, pa onda opet belo/belo police, pa rucke...
Jednostavno je nezgodno i podlozno greskama, a bezveze je prepisivati kad vec imamo racunar.
Ovo sto pravimo jednostavno "prepakuje" KD-ov bill of materials u nekoliko excel fajlova (za svaki dezen se generise poseban fajl, plus jos jedan za pribor), koji izgledaju kao ovo na pocetku.
robert22
Majstor početnik

Post by robert22 »

mbole wrote:Nije problem kolika je mera ploce sa ili bez kanta. Problem je sto KD ne daje zgodno koje strane treba da se kantuju.
Znaci nema nesto tipa:
Duz Sir Textura KantDuz KantSir
54 45 da 1 2

Sto je otprilike standardan format koji prihvataju sve prodavnice.
Njegova krojna lista (ustvari nije krojna lista vec popis materijala, u krojnoj listi uopste nema kanta) je nesto tipa:
šta Kom duz sir textura
Dno 1 54 45 da
kant 1 54 0.2
kant 2 45 0.2

Drugo u njegovom popisu je sve "džumle", sto ce reci na primer prvo belo/belo stranice, pa njihov kant, pa onda nogice, pa onda zuta vrata, pa njihov kant, pa onda opet belo/belo police, pa rucke...
Jednostavno je nezgodno i podlozno greskama, a bezveze je prepisivati kad vec imamo racunar.
Ovo sto pravimo jednostavno "prepakuje" KD-ov bill of materials u nekoliko excel fajlova (za svaki dezen se generise poseban fajl, plus jos jedan za pribor), koji izgledaju kao ovo na pocetku.
Jedino sam ja sa katalogom zaglibio. Ali biti će i to. Bilo bi zgodno da napišete da li su vam one njihove konstante
dovoljne da prilagodite krojne liste elementima kakve radite.
Npr. Vukašin me upozorio na policu elementa, on ju radi 2mm manju od svj. otvora.
U katalogu polica ima dvije konstante 72- koliko je manja od svjetlog otvora i 73- manja od dubine elementa, a u relaciji sa
konstantom 55- koliko su uvućena leđa u element.
venco ristov
Dodavač alata

Post by venco ristov »

jas sakam da prasam ako nekoj znae da mi kaze kako da najdam programa za krojna lista..??
blagodaram odnapred,..!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Na zalost, ne znamo ni za jedan besplatan, a linkovi ka piratskim verzijama nisu dozvoljeni.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Mislim da OPTIMIK radi free do 30 elemenata.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Sto kaze Velja optimik do 30 krojnih listi je dzaba i ekstra program.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

po meni nek kupi neki kraci formatizer sa predrezacem,da vise nemora da se voza i casti momke na masini za secenje,ima tih polovnih masinica za relativno male pare,pa tako neces gledati svog dragog kako se muci(ako mu i omanu neku meru moze sam da doreze).:)posto kazes da bi dala i 2000eura da ga negledas kako se pati.
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

optimik je oko 60 do 70 jevreja
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Po meni za legalan optimik nije mnogo.
Post Reply