Pozdrav svima na ovom sajtu. Ovdje sam potpuno novi, a u stolariji općenito (kada sam pogledao vaše radove) totalni amater. Inače se bavim drugim stvarima a stolarija mi je čisti hobi(vikendom). Uključen sam i na druge slične forume, ali mi ne odgovarju iz prvenstvenog razloga jer se uglavnom ljudi bave ivericom što za mene nije "prava" stolarija, dok je na ovom forumu stvar bitno drugačija. Po mom skromnom mišljenju ima dosta kvalitetnog materijala koji je dostatan za samostalno krenuti i u veće zahvate. Posebno mi se sviđa to što niste lijeni ubaciti stvarnu fotografiju detalja, koja početnicima poput mene govori ama baš sve. Od alata posjedujem profesionalnu kombinirku(noviju) ručne električne alate(bušilice, izvijači, bodne pile, glodalice, kekserice, kompresore, stupnu bušilicu, dlijeta.....kvalitetnije proizvodnje) i ponešto ručnog alata, ali fali PRAKSA. Do sada sam izradio nekoliko sitnica (3
-4 kuhinje, stol, vrata i slično) pa se nadam da ću uz VAÅ U pomoć izraditi cjelokupni namještaj za sebe(boravak i blagovaonica). Od drveta imam isključivo hrastovinu, divlju trešnju i smreku.
Kao prvo pitanje zanim me kako je najbolje spojiti(okomito, 45°, keksom, pero...) štok za sobna vrata, tj bočne dijelove sa horizontalnim gore(štok nije zaobljen)?
Drugo pitanje bi se odnosilo na elemente(komode) koji imaju vratnice s ukladama i staklom. Izrada vratnice i uklade je jasna, ali me zanima kako je najbolje izraditi korpus i kako ga spajati. da li bočne stranice raditi kao ploče(lijepiti dasčice širine 8-12cm) i zadnjicu od šperploče, sve raditi kao zasebne ploče te ih spajati i kako ili i bočne stranice raditi kao uklade sa šperom od pozadi.
Unaprijed zahvaljujem

i

!!!
Bojan:
tema pomerena u novi topik.