Pozdrav svima (spajanje korpusa i ram stoka)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
top10
Šegrt

Pozdrav svima (spajanje korpusa i ram stoka)

Post by top10 »

Pozdrav svima na ovom sajtu. Ovdje sam potpuno novi, a u stolariji općenito (kada sam pogledao vaše radove) totalni amater. Inače se bavim drugim stvarima a stolarija mi je čisti hobi(vikendom). Uključen sam i na druge slične forume, ali mi ne odgovarju iz prvenstvenog razloga jer se uglavnom ljudi bave ivericom što za mene nije "prava" stolarija, dok je na ovom forumu stvar bitno drugačija. Po mom skromnom mišljenju ima dosta kvalitetnog materijala koji je dostatan za samostalno krenuti i u veće zahvate. Posebno mi se sviđa to što niste lijeni ubaciti stvarnu fotografiju detalja, koja početnicima poput mene govori ama baš sve. Od alata posjedujem profesionalnu kombinirku(noviju) ručne električne alate(bušilice, izvijači, bodne pile, glodalice, kekserice, kompresore, stupnu bušilicu, dlijeta.....kvalitetnije proizvodnje) i ponešto ručnog alata, ali fali PRAKSA. Do sada sam izradio nekoliko sitnica (3
-4 kuhinje, stol, vrata i slično) pa se nadam da ću uz VAÅ U pomoć izraditi cjelokupni namještaj za sebe(boravak i blagovaonica). Od drveta imam isključivo hrastovinu, divlju trešnju i smreku.

Kao prvo pitanje zanim me kako je najbolje spojiti(okomito, 45°, keksom, pero...) štok za sobna vrata, tj bočne dijelove sa horizontalnim gore(štok nije zaobljen)?

Drugo pitanje bi se odnosilo na elemente(komode) koji imaju vratnice s ukladama i staklom. Izrada vratnice i uklade je jasna, ali me zanima kako je najbolje izraditi korpus i kako ga spajati. da li bočne stranice raditi kao ploče(lijepiti dasčice širine 8-12cm) i zadnjicu od šperploče, sve raditi kao zasebne ploče te ih spajati i kako ili i bočne stranice raditi kao uklade sa šperom od pozadi.

Unaprijed zahvaljujem :) i =) !!!

Bojan:
tema pomerena u novi topik. :)
Tko spava, nije budan!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Vazno je da imas cime raditi akoliko vidim iz prilozenog i volja je prisutna pa kad dodamo na sve to da imas i kvalitetnog materijala sve je na broju. Iskustvo dolazi samo po sebi radom. Tu smo da pomognemo koliko ko zna mada nisam bas nesto shvatio o kakvom spajanju je rec za stok. jer ako stok nije zaobljen nemas ni potrebe da ga spajas pod 45stepeni. Sto se tice korpusa najbolje je po meni raditi od plocevine medjutim ima i zahteva da budu od punog drveta kao sto ja sad treba da radim. Ako radis sa punim drvetom nemoj da ti elementi prelaze vise od 8cm sirine da bi izbegao krivljenje. I sto je najvaznije koristi izuzetno kvalitetan lepak za spajanje.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
top10
Šegrt

Post by top10 »

zahvaljujem runer za brzi odgovor. što se volje tiče toga imam i previše, skoro svakodnevno sanjam utor-pero. Pošto štokove nisam nikada radio(a malo čega i jesam) neznam kako se spajaju, kod mene su svi do plafona s nadsvjetlom. Å to se tiče korpusa strogo bih radio sa punim drvetom jer radim za sebe i utrošeno vrijeme mi ni najmanje nije bitno. Volim da je konačni proizvod moj od početka do kraja. Ako ne tražim previše molio bih pokoju sliku kada budeš radio komodu koju namjeravaš. Dvojim da li je dovoljno napraviti spajanje korpusa samo sa ljepilom(falcovano) ili dodavati tiplove, vijke(ako se mora) i slično. Od ljepila najviše koristim Bison, a ponekad i od patexa wood super 3 (podliježu oznaci D3). Nadam se da je dovoljne kvalitete.
Pozdrav!!
Tko spava, nije budan!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Najgore od svega mi je postavljanje slika jer moram da molim sina da to uradi a njemu to kad se prohte. Sto se stoka tice mogao bih ti opisati najbrzi nacin sastavljanja. Prvo napravis zljeb za vrata odnosno falc koji ja radim u dimenziji 28x12mm. Posto stavljam dihtgumu koja je cetiri mm debljine dobijes falc 24x12mm. E sad ako nemas glodalo da ti odjednom prosece zleb za diht gumu moraces ga posebno isfrezovati. Kad to uradis normalno pretpostavljam da si daske prethodno izabrihtovao pa izdihtao onda radis gornje celo stoka. Ja ga uradim tako sto na stuceru a ako ga nemas proseces na cirkularu poprecni rez sa obe strane u dubinu 12mm. Tada na frezi isecem visak sa obe strane gde ce nasloniti vertikalnice stoka. Takoces dobiti sa jedne strane falc 28x12 a sa krajeva 42x12mm pretpostavljam da dihtas dasku na 42mm. Kroz celo probusis rupe za vijak 5x80 i kroz celo ga zavrnes sa vertikalnicama. Kad sve to sastavis ako si tacno rezao falc ce se uklopiti u celinu svud okolo. Dole odseces dve tanje odbojnice za sirinu vrata i njih uvrnes u vertikalnice.
Sad sto se tice korpusa ja imam glodalo za navezivanje kako bi mi ovde rekli za cigovanje, pa sa njim povezujem frizice ili ti dascice bunkera. Kad ih polepim nosim ih na kalibraciju kod jednog ortaka. Posto imam kolica dovoljnog hoda na cirkularu ja ih sam formatizujem. Posto koristis dobra lepila mozes direktno na celo lepiti ne bi trebao imati problema sa rasusivanjem jer pre pukne daska na drugom mestu a ne na tom spoju. Nadam se da sam bio koliko toliko jasan ako ne reci sta te buni pa cemo videti.
Pozdrav!!
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
top10
Šegrt

Post by top10 »

Potpuno sve razumio, kao da gledam. Imam i štucer i profilno glodalo(cinkovanje, utor-pero...) tako da neće biti problem izrade nakon ovog pojašnjenja. Zahvaljujem još jednom ;)
Tko spava, nije budan!
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Postavljanje slika: viewtopic.php?id=893
Post Reply