Burgija za glodanje
Burgija za glodanje
Kako se koristi burgija za glodanje, čini mi se se da nije bilo reči o ovoj temi?
Burgije su burgije, a glodala su glodala. Osnovna razlika je u kvalitetu čelika, brzini na kojoj neki alat reže i konstrukciji noževa. Telo glodala je standardnih 6, 8 ili 12mm (za Evropu). Postoje i spiralna glodala koja podsećaju na burgije i ona su downcut ili upcut. Kvalitetna spiralna glodala su prilično skupa i koštaju koliko jedna "dobra" žuta glodalica.
Prave se i glodala koja su namenska za korišćenje u bušilicama i režu na mnogo manjem broju obrtaja. Takva glodala se nipošto ne smeju stavljati u klasične glodalice jer mogu razni projektili da krenu da lete po radionici! Obavezno pogledajte na pakovanju kako se koriste!
Prave se i glodala koja su namenska za korišćenje u bušilicama i režu na mnogo manjem broju obrtaja. Takva glodala se nipošto ne smeju stavljati u klasične glodalice jer mogu razni projektili da krenu da lete po radionici! Obavezno pogledajte na pakovanju kako se koriste!
"Glodala" koja trgovci tako zovu, a ona su ustvari burgije jednostavno nisu glodala. Ona su samo specificna vrsta burgije koja jako lici naglodalo. Forstner burgija na primer.
Glodalo - ide u glodalicu
Burgija - ide u busilicu
Osnovni parametar je dozvoljeni broj obrtaja. Sve sto ima dozvoljeni broj obrtaja ispo 10.000 nije glodalo vec je burgija (ne pricamo o veeeelikim glodalima za stabilne glodalice, al njih i onako ne mozes da uturis u rucnu tako da ne mogu da se pobrkaju).
Postoje dve stvari za koje pretpostavljam da je ono sto si video:
Burgije sa telom koje je otprilike kao turpija. To je alat koji se koristi "u nuzdi" posto jednostavno "ubija" busilice, a u glodalicu ne smes da ga stavis (zavrsice ti u glavi cak i ako bi nekako uspeo da ga smestis u cauru glodalice).
Druga stvar je alat za "slicovanje" odnosno za pravljenje rupe za cep: http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... a=74700101
Rekao bih po trgovackom nazivu da je to ono na sta si natrcao.
To se koristi na masinama koje imaju mali broj obrtaja (reda 3-4000) za pravljenje utora (cep i rupa). Na primer cini mi se da je MIO imao takav prikljucak.
Glodalo - ide u glodalicu
Burgija - ide u busilicu
Osnovni parametar je dozvoljeni broj obrtaja. Sve sto ima dozvoljeni broj obrtaja ispo 10.000 nije glodalo vec je burgija (ne pricamo o veeeelikim glodalima za stabilne glodalice, al njih i onako ne mozes da uturis u rucnu tako da ne mogu da se pobrkaju).
Postoje dve stvari za koje pretpostavljam da je ono sto si video:
Burgije sa telom koje je otprilike kao turpija. To je alat koji se koristi "u nuzdi" posto jednostavno "ubija" busilice, a u glodalicu ne smes da ga stavis (zavrsice ti u glavi cak i ako bi nekako uspeo da ga smestis u cauru glodalice).
Druga stvar je alat za "slicovanje" odnosno za pravljenje rupe za cep: http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... a=74700101
Rekao bih po trgovackom nazivu da je to ono na sta si natrcao.
To se koristi na masinama koje imaju mali broj obrtaja (reda 3-4000) za pravljenje utora (cep i rupa). Na primer cini mi se da je MIO imao takav prikljucak.
Hvala mbole, i mislio sam da je za pravljenje rupe za čep, tj. šlicovanje.
Znam to oko broja obrtaja, pa ni svaka veličina burgije ne ide na isti broj obrtaja,
samo nisam bio siguran oko mašine koja ga tera, da li može nešto drugo sem kombinovane,
recimo neka jača stubna bušilica, koja tera potrebnih 3-4000 obrtaja?
Znam to oko broja obrtaja, pa ni svaka veličina burgije ne ide na isti broj obrtaja,
samo nisam bio siguran oko mašine koja ga tera, da li može nešto drugo sem kombinovane,
recimo neka jača stubna bušilica, koja tera potrebnih 3-4000 obrtaja?
koristis ista glodala ali sa elektronikom(podesavanje broja obrtaja)pa isprobavas optimalno glodanje.jole wrote:Mislim da je moje pitanje bas za ovu temu, a ono glasi:
koja glodala se koriste za rucni frezer prilikom obrade aluminijuma? Treba da napravim neke otvore na aluminijumskim plocama debljine 3mm, probao sam obicnim ali dolazi do "meljanja" aluminijuma i velikog zagrevanja ploca. : (

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
e zato treba prskati necim za podmazivanje(wd ili nafta ili masinsko ulje)pretpostavljam.jole wrote:ok ali takodje dolazi i do lepljenja aluminijuma za pera glodala.

verovatno i praviti cesce pauze i cistiti glodala.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!