Lepak i niske temperature

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
velja
Vrhunski majstor

Lepak i niske temperature

Post by velja »

Juce mi je u garazi bilo 0 stepeni. Danas ce i manje , s obzirom da je nocas bilo -15. Ostao mi je lepak unutra pa me interesuje da li da ga bacam ili ne? Trenutno sam na poslu pa ne mogu da proverim da li se zaledio ali ako jeste da li obavezno mora da se baci?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Neznam kolika ti je kolicina u pitanju ,ali najbolje ti je da ga probas zalepi nesto pa vidi sta se desava a mislim da je zaledio 100%,izgubi svojstva posle smrzavavanja.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

zalepi nesto s njim ali tako da ostane pored spoja malo lepka,ako ostane beo(kao krec)onda bacaj.
to ces videti u prvih pola sata:):)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Hvala!
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

Ако радиш нешто озбиљно, не ризикуј. Правац најближи контејнер.
Ако имаш времена залепи две даске, па тестирајјачину споја. Даска мора да попусти пре него лепак.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Na titebond-u boci pise: NE dozvoliti da se smrzne. Ako se smrzne, ne gubi svojstva, samo je gusci i tezi za rad.

Sad, dal ces da bacis, ili ne...
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Nije se zamrzao! Iako je termometar pokazivao -2. Doduse, sad je malo otoplilo ali za svaki slucaj probacu onaj test.Nije ni neka kolicina... 1/2l titebond III i 1/2l D3 kleberit
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Samo ga dobro izmuckaj i bice ok i ako se zaledio!
Meni se desilo da je bukvalno bio u snegu ali posle dobrog mesanja radio je perfektno
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

ako je smrzao, nebi na tu kolicinu mnogo eksperimentisao to je sve u svemu 500-1000 din a tvoj rad je mnogo vredniji.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

radmit wrote:ako je smrzao, nebi na tu kolicinu mnogo eksperimentisao to je sve u svemu 500-1000 din a tvoj rad je mnogo vredniji.
Ovo je bila kanta sa 20 i koji kg lepka, ali smo mixerom promesali 10min prvo probali i sve je bilo sjajno. Nismo ga bacili, naravno... potrosili na furniranje (nismo bas hteli na konstrukcije da rizikujemo)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo sad citam sta pise na kutiji Titebond III:
Smrzavanje lepka nece promeniti funkciju, ili karakteristiku lepka, ali moze da uslovi zgusnjavanje lepka. Mesanje, ili tresenje ce vratiti gustinu proizvoda na originalnu vrednost.

Znaci, ako bese taj lepak (a cini mi se da jeste) promuckaj pre upotrebe i sve je OK.
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Post by Fagus Silvatica »

Nikako ne koristiti vezivo(lepak) koji je smrznut na konstrukcije,samo za neke sitnije radnje,vezivo čim dođe ispod 5 stepeni počinje da gubi svojstva,a kada zamrzne,gotovo sva adheziona svojstva izgubi...
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Lepi slobodno.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Fagus Silvatica wrote:Nikako ne koristiti vezivo(lepak) koji je smrznut na konstrukcije,samo za neke sitnije radnje,vezivo čim dođe ispod 5 stepeni počinje da gubi svojstva,a kada zamrzne,gotovo sva adheziona svojstva izgubi...
E sad neko nije u pravu. Ili ti, ili Titebond :)
Mada, verovatno ste i ti i oni u pravu, samo za razlicit lepak.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ne zaboravite i na činjenicu koliko je dugo original ambalaža otvorena.
Post Reply