:pljesk::pljesk::pljesk::Sasa wrote:Uslužno se na njoj može raditi krivolinijsko kantovanje a ostalo je Sizifov posao.
Rucna kanterica...Da ili Ne ?
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
Jasta Bole,prostor je glavni problem.....
Zasto sad ceo posao sizifov ?
Kad sam spomenuo da ce i drugo da se kantuje to i dalje nije 100 metara dnevno, naime radim sam i po potrebi sa jednim pomocnikom te kad sam stavio na papir kolko moze ona da donese naspram onoga sto odnosi vozikanje restlova i moljakanje da se dokantuje pa i ponekad da se dokantuje sto zaborave da obrade na stovaristu (da desava se i to) ipak mi se ova ivesticija cinila kao isplativa na duzi period.
S druge strane zamenila bi peglu i ubrzala rad sa tankom trakom a takode i zamenila pvc traku sa tankim absom.
Zasto sad ceo posao sizifov ?
Kad sam spomenuo da ce i drugo da se kantuje to i dalje nije 100 metara dnevno, naime radim sam i po potrebi sa jednim pomocnikom te kad sam stavio na papir kolko moze ona da donese naspram onoga sto odnosi vozikanje restlova i moljakanje da se dokantuje pa i ponekad da se dokantuje sto zaborave da obrade na stovaristu (da desava se i to) ipak mi se ova ivesticija cinila kao isplativa na duzi period.
S druge strane zamenila bi peglu i ubrzala rad sa tankom trakom a takode i zamenila pvc traku sa tankim absom.
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
- maricaiivica
- Moderator
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
Ako odbijemo cenu trake i lepka i uracunamo samu zaradu od kantovanja tesko da ce se isplatiti u jednoj godini....
No ako se tome doda trosak na voznju i uracuna da za to vreme koje se vozi material posao moze biti uveliko zavrsen to vec ima smisla.
No ako se tome doda trosak na voznju i uracuna da za to vreme koje se vozi material posao moze biti uveliko zavrsen to vec ima smisla.
- winston1989
- Samostalni majstor
Nemam iskustva sa kantovanjem i slabo sa ivericom tako da ne bih trebao ni da pisem ovde, al ako imas sredstva i ako ta masina valja uzmi je. Bolje sam da radis sve sto mozes nego da zavisis od drugih i cimas se vamo tamo. Isplatice se kad tad a i sacuvace te stresa voznje, cekanja, cimanja itd..
Last edited by winston1989 on 26 Nov 2018 20:21, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Jel ti trgovci dovoze table i ostali materijal u radionicu?Kole-Stolar wrote:Ako odbijemo cenu trake i lepka i uracunamo samu zaradu od kantovanja tesko da ce se isplatiti u jednoj godini....
Za dva odlaska do stovarista ti treba 2 sata da vozis.
Za 2 sata nije moguce okantovati jednu kuhinju od 3 metra na taj nacin.
Takodje, kvalitet nece biti uporediv sa onim koji daju moderne masine. Uz pedantan rad bi se moglo prici ali ne i potpuno postici.
Sa druge strane, ta nezavisnost sigurno vredi hiljadu evra.
Svaka promasena mera i zaboravljen element se resava u pola sata, bez gubljenja zivaca
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
Kuhinja od 3 metra ima vecu zaradu na kantovanju nego vozenje i gubljenje zivaca.
S druge strane voznje malo vise od dva sata (budu i guzve) pa cekanje dok isporuce robu pa utovar i provera obradenih komada...
A pedantnost se podrazumeva, ipak radim sam i u maloj sredini pa dobra reklama uvek dobro dode.
Dovoze mi samo vece naloge (preko 3.5 table) do toga sve trpam u i na karavana.
S druge strane voznje malo vise od dva sata (budu i guzve) pa cekanje dok isporuce robu pa utovar i provera obradenih komada...
A pedantnost se podrazumeva, ipak radim sam i u maloj sredini pa dobra reklama uvek dobro dode.
Dovoze mi samo vece naloge (preko 3.5 table) do toga sve trpam u i na karavana.
- maricaiivica
- Moderator
Imam pitanje. Vidim da je vec bilo razgovora o festool kanterici. Ono što mene zanima s obzirom na cijenu zašto da ,zašto ne? Pustimo na stranu cijenu ljepila, i isplativost. Zanima me konkretno sama kvaliteta kanta, upotreba, vidim da je bilo pisanja o čišćenju.Ne zanosim se time da cu je otplatiti za godinu dana, možda neću ni za pet ali ja sam takav da kad se sjetim kantirati ili imam narudzbu ocu kantirati a ne da trcim do firmr koja to radi, pa cekaj, pa moli da bude prije gotovo. Ne treba mi momentalno puno ali kad treba onda treba sad i odmah.Ako me razumijete. Zato bi molio mišljenje nekog ko je uživo radio sa doticnom kantericom a ne nekog ciji kolega , komsija ili neko ima pa mu je on rekao ili je cuo od njega.
Last edited by leonardab on 24 Aug 2020 21:20, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Ja nemam doticnu masinu ali sam sa takvom i nekom drugom zalepio sasvim dovoljno da mogu da prokomentarisem.
Po meni, to je kao da kada ti treba, a ti odes u sumu, poseces drvo i poneses u radionicu da napravis par tiplova za komodu koju ti je neko porucio.
Malo sam preterao ali ne previse.
Kole ce da iznese svoje misljenje ali ce se sloziti i on da tu ima dosta posla, po meni previse.
Kako je zalepljeno, tu nema mnogo price, kada udjes u stos. Onda sledi dalja obrada trake.
Tvoje je da uradis ono sto radi i prava masina, odseces traku na tacnu duzinu, frezerom skines visak trake po debljini materijala, ciklingom pogrebes lepak i fine ostatke trake, drugim frezerom sredis coskove i onda cistacem sve operes.
Ludilo.
Za nuzdu, kada si nesto zaboravio, pogresio,...sve ok, ovako...
Po meni, to je kao da kada ti treba, a ti odes u sumu, poseces drvo i poneses u radionicu da napravis par tiplova za komodu koju ti je neko porucio.
Malo sam preterao ali ne previse.
Kole ce da iznese svoje misljenje ali ce se sloziti i on da tu ima dosta posla, po meni previse.
Kako je zalepljeno, tu nema mnogo price, kada udjes u stos. Onda sledi dalja obrada trake.
Tvoje je da uradis ono sto radi i prava masina, odseces traku na tacnu duzinu, frezerom skines visak trake po debljini materijala, ciklingom pogrebes lepak i fine ostatke trake, drugim frezerom sredis coskove i onda cistacem sve operes.
Ludilo.
Za nuzdu, kada si nesto zaboravio, pogresio,...sve ok, ovako...
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
@leonardab
Licno posedujem felderovu rucnu kantericu kod mene je nesto vise od godinu ipo....
Kupio sam je iz istog razloga kao i ti sto pominjes, nit mi se da vozati neke komade do stovarista a imam formatizer pa cesto se desava da dokrajam ili doradujem neke elemente pa mi ona ustedi vremena....
Radio sam s njom bas dosta tanke trake i tu treba bas dobro uvezbati ili vodenje komada ili kanterice zavisno dal se radi sa kantericom u stolu ili iz ruke, tanka traka ide dosta brzo pogotovo ako imas dvostrani sekac trake i seckalicu za coskove a sam rezultat je sasvim zadovoljavajuci a jedina mana je sto tanka traka mora da se lepi lepkom koji se topi na manjoj temperaturi do 155 stepen u protivnom traka pocinje od toplote da se uvija.... ovde je mana sto se i sama traka moze odlepiti upotrebom manje temperature, vec negde malko iznad 100 pocinje da popusta lepak....
Sto se tice trake debljine 2mm nju takode lepi dobro a sama obrada traje nesto duze, treba imati bas dobar frezer i onda nema sekiracije, konkretno koristim festool ofk 700 sa nagibom papuce za 1.5 stepena i uspevam da skidam tik tik do same iverice i radius bude odlican, ne radim sam frontove i sve ali imam dosta posla koji trazi dokrajanje na terenu pa tek onda kantovanje pa me ova masinica spasava vremenski bas dosta....
Sve u svemu ja sam sa masinicom zadovoljan....
Licno posedujem felderovu rucnu kantericu kod mene je nesto vise od godinu ipo....
Kupio sam je iz istog razloga kao i ti sto pominjes, nit mi se da vozati neke komade do stovarista a imam formatizer pa cesto se desava da dokrajam ili doradujem neke elemente pa mi ona ustedi vremena....
Radio sam s njom bas dosta tanke trake i tu treba bas dobro uvezbati ili vodenje komada ili kanterice zavisno dal se radi sa kantericom u stolu ili iz ruke, tanka traka ide dosta brzo pogotovo ako imas dvostrani sekac trake i seckalicu za coskove a sam rezultat je sasvim zadovoljavajuci a jedina mana je sto tanka traka mora da se lepi lepkom koji se topi na manjoj temperaturi do 155 stepen u protivnom traka pocinje od toplote da se uvija.... ovde je mana sto se i sama traka moze odlepiti upotrebom manje temperature, vec negde malko iznad 100 pocinje da popusta lepak....
Sto se tice trake debljine 2mm nju takode lepi dobro a sama obrada traje nesto duze, treba imati bas dobar frezer i onda nema sekiracije, konkretno koristim festool ofk 700 sa nagibom papuce za 1.5 stepena i uspevam da skidam tik tik do same iverice i radius bude odlican, ne radim sam frontove i sve ali imam dosta posla koji trazi dokrajanje na terenu pa tek onda kantovanje pa me ova masinica spasava vremenski bas dosta....
Sve u svemu ja sam sa masinicom zadovoljan....
- maricaiivica
- Moderator
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
- maricaiivica
- Moderator
Izvinjavam se, pomesao sa jednom trecom. Da i Festool sprzi 0.4 traku.
Ovo za PU nisi u pravu.
Prvo, ciscenje je zaista zanemarljiv posao.
Drugo, postoje sredstva koja razloze i okamenjeni PU, cak i posle par meseci ili godina.
Trece, ja sam na jednoj kao tvojoj u par navrata koristio PU. To radi savrseno.
Ovo za PU nisi u pravu.
Prvo, ciscenje je zaista zanemarljiv posao.
Drugo, postoje sredstva koja razloze i okamenjeni PU, cak i posle par meseci ili godina.
Trece, ja sam na jednoj kao tvojoj u par navrata koristio PU. To radi savrseno.
- Kole-Stolar
- Majstor majstora