Napadni ili kakvi već noževi

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Lupus
Zarezivač olovaka

Napadni ili kakvi već noževi

Post by Lupus »

Prvo da pozdravim sve članove i ne članove ovog sajta. Odličan je! Jeste da sam se uplašio da ću morati da pročitam RAT I MIR ili bar ANU KARENJINU, jer je gazda nekoliko put nglasio OBAVEZNO PROČITATI, ali srećom, sada sam ovde da davim svojim problemima iskusnije kolege. Ja se družim sa drvetom odavno, ali nikada nisam imao prilike za školsku edukaciju. Elem, kako god da bilo, snalazim se, pazim prste i obavezno se prekrstim kad čujem abrihter kad startuje. Nikada nisam imao nikakvog iskustva oko struga ili traksleraja. Da, to je poenta mog problema. Da ne dužim, ono što mene interesuje nisam uspeo da nađem na sajtu, a to je: izrada sfere na pripremku prečnika 92mm (konačna 86mm), odakle i pod kojim uglom se napada nožem, kakvim nožem, ukratko, sve oko takve operacije. Jedno ili dva smicanja? ili tri? Jasno mi je da treba rasteretiti obradak, ali koliko, kako? Da li sam pomenuo da je zahtevano drvo :forbannad::groota::P lipa? Znam da bi bukva bila bolja, ali mor alipa da bude...

Kako reče domaćin sajta, ovo niko ne čita (taka 7), ali se nadam da će se naći neko da pročita muku mi moju.:pucko: :)
Lupus in fabula
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I pored tolikog citanja, nisi video da treba upisati odakle si :)

Sto se tice kugle, pogledaj recimo:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gNCT7Yu-oRc[/youtube]
Lupus
Zarezivač olovaka

Post by Lupus »

Kritika usvojena, profil azuriran. :D

Hvala za video, ali meni samo moze voda da curi niz bradu kad vidim ovaj strug. :D Pricacu jednom o mom strugu, samo da ukapiram kako da postavim slike, linkove itt ovde.
Ako se ne varam, ovaj noz neki zovu rotacioni noz, i on seta nekih 180 stepeni, kao na snimku. Koristicu snimak kao reper za moj problem. Treba da napravim poklopac koji izgleda kao spljostena polulopta. Kao ova drvolopta na snimku, samo pola nje, i naravno mnooogo manja ( fi 86mm). Problem je sto to nije pravilna polulopta i sa ovakvim rotirajucim nozem ne mopze da se izvede. Polulopta je u precniku 86mm, a njena visina je 33mm, dakle, vise bi joj odgovarao naziv poluelipsa. :skratta:
E, to mi je problem. Sa ovakvim nozem ne bih imao problema, ali... Majstor za alate mi je napravio napadni noz, koji ima oblik spoljne svere poprecnog preseka obratka, i sa njim napadam ("napadam"...) komad sa strane. Medjutim, napadna povrsina je VELLLLIIIKA i komadi lete na sve strane, uglavnom kao geleri i cackalice. Do sada sam uspevao da ih ne docekujem glavom, ali pitanje je koliko cu jos odolevati. Ne znam da li treba da pominjem visok pritisak, gubitak apetita i povratak ogromnim kolicinama kafe kao sredstva za smirenje? :forvonad:
Sada mi majstor predlaze da nabudzi kopir sa druge strane poprecnog suporta, pa da skidam sloj po sloj (susku po susku) od centra ka ivici, sve dok po sablonu ne dobijem dugo ocekivani, do sada ne napravljeni, komad. Pa sad, posto je u pitanju serija od vise stotina komada, interesuju me jedna stvar, a to su dve stvari:
1. Na koji nacin mogu najbrze i najkvalitetnije da obradim lipu a da ona ne puca i da se ne cupavi? (znam da su robovi najjeftinija varijanta, ali mislim da bi mi Policija zamerila...)
2. Ima li nade za moj s lucaj ili da sednem pored struga i pocnem da placem?
3. Ako me niste razumeli, ne zameram vam, i ja se pitam sta sam to napisao... :ironisk:

Salu na stranu, frka mi je, ovo mi je prvo iskustvo sa strugom uopste i ovim nacinom obrade drveta, pa zato molim sve ljude dobre volje i velikog znanja i iskustva za par dobronamernih saveta.

Hvala.

P.S. Moje sledece pisanje bice posveceno seksualnoj revoluciji izmedju mog struga i mene, pod uslovom da me moderatori ili ne daj boze administrator ne ukore zbog toga. :D Cik pogodite ko u toj revoluciji izvlci deblji kraj? :kapitulation:
Lupus in fabula
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Elem, prvo pitanje je da li je to zaista elipsoid ili je samo kalota kugle.
Posto kuglu ne moras da odseces po sredini, mozes i na cetvrt visine.

Drugo, da li je to suplje, kao cinija, ili je puna kalota.

Elipsoid je zaista tesko izvesti, ali kalotu nije, i u sustini se svodi na ovo sa filmica, samo sto je precnik okretanja noza veci, a centar oko koga se noz okrece pomeren ka glavi struga.

Kakav god da imas strug, za njega je moguce napraviti ovakav alat.

E sad sto te pitam da li je suplje. Postoji varianta gde je i sam noz polukruznog oblika, i ulazi u materijal tako da direktno vadi ciniju iz njega (negde je bio filmic i sa tim na forumu). Tako se dobija oooooozbiljna usteda materijala.
Lupus
Zarezivač olovaka

Post by Lupus »

Jeste elipsoid, nije kalota (na žalost). Da je kalota, ovo bi bilo idealno rešenje i lako za rad. Ali nije. Elipsoid je. :groota: Jeste, šuplja je. I na neki način izgleda kao činija. Kad izbušim rupu, onda je stavljam na glavu struga i tek onda pokušavam (da, bukvalno pokušavam) da izvučem taj sferasto elipsoidni oblik.

U izbušenu rupu stavlja se plastični poklopac, pa se sve to zajedno šrafi na teglu u kojoj su pečurke. Zato taj drveni poklopac zajedno sa teglom iz profila daje oblik pečurke. Pitam se da li je možda kopiranje jedini način za postizanje tog oblika?

Dalje, imam problem sa čupavošću lipe. Da li je problem broj obrtaja ili brzina smicanja? Ili oba? :| Ja pokušavam sa profilisanim nožem polako da napadam obradak sa strane, ali to pali drvo, cvili i škripi i na kraju ode u pi**** ma******, odnosno, eksplodira, razleti se na dva ili tri dela, kao kad Kraljević Marko lomi turske sablje. :)

Trenutno sam na 2340 obrtaja u minuti, a maksimalno strug ima 3606 obrtaja.

Probio sam sve rokove isporuke i na korak sam da dignem i ruke i noge od posla, ali bih ipak isterao stvar do kraja i osvojio i tu jednu*//%$$# operaciju. :)
Lupus in fabula
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Lupus wrote:Dalje, imam problem sa čupavošću lipe. Da li je problem broj obrtaja ili brzina smicanja? Ili oba? :| Ja pokušavam sa profilisanim nožem polako da napadam obradak sa strane, ali to pali drvo, cvili i škripi i na kraju ode u pi**** ma******, odnosno, eksplodira, razleti se na dva ili tri dela, kao kad Kraljević Marko lomi turske sablje. ::)
Å to te ne ubije, to te ojača.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Evo ovdje imate ljep video o izradi zdjela i na način koji je Bole spominjao pogledajte

http://www.youtube.com/watch?v=qBTqkVdE ... re=related
Čovijek sniva a Bog realizira!
Lupus
Zarezivač olovaka

Post by Lupus »

Hvala na videu. Video sam neke korisne stvari iz njega.

Kao što rekoh, sledi mala priča o mom strugu. Evo kako on izgleda

http://www.wotol.com/1-hes-engine-lathe ... _id/195210

To nije moj strug, ali to je taj model. Prvobitno je namenjen za izradu nevoja, ali od kako je dospeo u moje ruke, namena mu je da reže drvo a ne metal. Inače, oko te sferne elipse me mnogo eksplicitno zeza. Sve sam pokusao, postavljao noževe pod raznim uglovima, napadao brzo i sporo, menjao profilisanji i ravni nož, i naravno, rezultat je ništa. Ostalo mi je samo da mu nekako ugradim kopir mehanizam, i da na taj način rešim problem. A nije da nisam pokusao baš sve. Å utao sam ga i skoro polomio prste, molio i kumio, plakao ležeći preko njega, obećao sam mu najbolje ulje koje postoji na tržištu, ali on ni da pomisli da popusti. :D

Ono što mene kod napadnih noževa najviše interesuje je ugao pozicioniranja u odnosu na obradak. Da li pod 90 stepeni u odnosu na osu ili ne. Ako ne, koji je pravi ugao?
Probao bih i to pre nego mi dođe majstor da prebudži kopir mehanizam. Nakon toga, ako ispadnu dobri komadi, mislim da ću doooobro da proslavim. :D

A osim ugla napadnog noža, da li neko može da mi kaže koji je broj obrtaja idealan za traksovanje? 2000, 2400, 3600 ili više obrtaja? Znam da je što viđe to i bolje, ali konkretno, koji je to broj?

Hvala svima na Vašem trudu.
Lupus in fabula
Lupus
Zarezivač olovaka

Post by Lupus »

Evo, valjda sam uspeo da ubacim sliku kako taj poklopac konacno izgleda..

Image
Lupus in fabula
Lupus
Zarezivač olovaka

Post by Lupus »

HEEJJJJJJJJ!!!!!!! Sada sam brzi dodavac alta!!!! Nisam vise samo obican dodavac alata !!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Lupus in fabula
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno, nemam pojma sta je "napadni noz".
Lupus
Zarezivač olovaka

Post by Lupus »

Ni ja. Ovaj tip sto mi je pravio profilni noz tako ga zove, valjda zato sto "napada " drvo.
Lupus in fabula
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ako sam dobro razumeo radis iz ruke, prema tome ja koristim prvo kasiku da dobijeem grubo oblik koji mi treba pa ohda noz za finisiranje koji je naostren otpprilike pod 30stepeni. Ako ti komad izlece sa struga nije to do masine vec do ruke. Moze biti noz da ti je lose naostren pa prvo gura materijal da bi posle u jednom momentu naskocio sto rezultuje iskakanje komada. Noz za finis mora da bude ostar da brije, ja ga poliram na filcu kad sa njim radim,druga stvar je drzanje tog noza. Mora biti iznad ose rezanja malo i moras osetiti na ruci kad ledja noza naslone na komad pa onda polako ulazi ostricom u komad pazeci da ne zaspanujes mnogo. Ja imam daleko jednostavniji strug i radim bez problema a na ovom treba da bude pesma. Da i jos nesto kad napadas sa cela uvek idi od gore ka dole pa nece cupati drvo. Mislim da ti zato icupa lipu jer je lose naostren. nadam se da sam ti koliko toliko pomogao.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Lupus wrote:Ni ja. Ovaj tip sto mi je pravio profilni noz tako ga zove, valjda zato sto "napada " drvo.
Сад кад си "докторирао" постављање слика дајслику тог "нападног ножа".
Дођох, видех, побледех
Lupus
Zarezivač olovaka

Post by Lupus »

Nadam se da ćete prihvatiti izvinjenje što me nije bilo jedno vreme, ali kada se spoje problemi sa provajderom i otkriće da je moj digitalni aparat sam pao pet-šest puta i tako se sam od sebe pokvario (nisu deca!), dobija se dugačka pauza. :D

Gos-n Runer, hvala, par saveta mi je baš pomoglo. :D

Gos-n Sloba 10, evo famoznih slika noževa... :D

Da pređem na stvar. Prva slika prikazuje položaj tog famoznog polusfernog noža na nosaču alata i kako je zamišljeno da finišira obradak. Druga kako taj nož ustvari izgleda. Ideja je simpatična ali u praksi je veoma komplikovano dobiti kvalitetan komad a da se posle ne okozim od šmirglanja.

Image

Image

Međutim, problem sam morao da rešim, pa sam se izuo i rešio da napravim kopir mehanizam i mislim da nisam pogrešio. Obrada je brza, lipa se mnogo manje čupavi nego sa prethodnim nožem i šmirglanje je svedeno na minimum. Radio sam na 2340 obrtaja, probao sam i na 3606 obrtaja koliko moj strug ima najviše, ali rezultat je isti. Samo je bitan završni prelaz, da on bude spor da u tom poslednjem skidanju ne zacepi i ne rašžupavi drvo. Možda grešim, ali ovo je moje iskustvo. Iskreno, voleo bih da mogu brže da izbacujem gotove komade, ali ni prosek od jednog minuta op komadu nije loše prolazno vreme.

Ovaj novi cevasti nož, kako bih ga nazvao, je odličan u skidanju šuške, ali je malo zajeban za oštrenje. inače je stvarno ok.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ovo su slike kako sam rešio problem, ali još mnoooogo toga moram da naučim.... :D
Lupus in fabula
Post Reply